- Advertisement -

Πώς το Netflix κέρδισε τον πόλεμο του streaming

4

- Advertisement -

Οταν τον περασμένο Ιανουάριο το Netflix παρουσίασε τα αποτελέσματά του για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, αρκετές από τις εταιρείες που ασχολούνται με την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων, όπως οι Morgan Stanley και Bernstein, κατέληξαν σε κοινό συμπέρασμα: ο πόλεμος του streaming που μαίνεται τόσα χρόνια έχει πια νικητή. Η πλατφόρμα που σύστησε το streaming στο ευρύ κοινό αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει. Το συγκεκριμένο διάστημα, όχι μόνο πρόσθεσε 13 εκατομμύρια νέους συνδρομητές στο ενεργητικό της αλλά σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοσή της. Συνολικά το 2023, 29 εκατομμύρια νέοι χρήστες αγόρασαν τα συνδρομητικά πακέτα του Netflix, φτάνοντας συνολικά τα 260,28 εκατομμύρια. Παράλληλα, ήταν η εταιρεία με το μικρότερο ποσοστό ακυρώσεων συνδρομών, μόλις 2% στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολύ πιο κάτω σε σχέση με το 5,3% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος των ανταγωνιστών του, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης συνδρομητικών υπηρεσιών Antenna, που δημοσίευσε το Business Insider.

Τα θετικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν και το πρώτο τρίμηνο του 2024, όπου το Netflix συνέχισε να εκπλήσσει τη Wall Street, ανακοινώνοντας πριν από λίγες ημέρες περαιτέρω αύξηση των συνδρομητών του κατά 9 εκατομμύρια, φτάνοντας συνολικά τον αριθμό-ρεκόρ των 269,6 εκατομμυρίων χρηστών. Οσο για τα οικονομικά του; Κι αυτά δεν πάνε άσχημα, με εισοδήματα που έφτασαν τη συγκεκριμένη περίοδο τα 9,37 δισεκατομμύρια δολάρια (8,77 δισεκατομμύρια ευρώ) και κέρδη ανά μετοχή 5,28 δολάρια (4,94 ευρώ) για το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ετσι, λοιπόν, στη νέα περίοδο του streaming, όπου η οικονομική υγεία τής κάθε πλατφόρμας παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με το περιεχόμενό της, το Netflix φαίνεται πως αναδεικνύεται ο μεγάλος κυρίαρχος κι αυτό οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες που αναδεικνύει η ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Ο πρώτος από αυτούς είναι ότι η εταιρεία συνεχίζει να κινεί τα νήματα στην ψηφιακή οικιακή διασκέδαση. Ηταν η πρώτη που δοκίμασε να λανσάρει διεθνώς μια συνδρομή με χαμηλότερο κόστος, που ωστόσο να περιλαμβάνει διαφημίσεις, και στις αρχές του 2024 όχι μόνο είχε την αποδοχή της βάσης των συνδρομητών του, αλλά και περίπου 23 εκατομμύρια εξ αυτών να στρέφονται στη συγκεκριμένη κατηγορία χρήσης τον μήνα. Η ενσωμάτωση διαφημίσεων σε όλα τα είδη των συνδρομών σταδιακά, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών που επιβάλλουν οι αντίπαλες πλατφόρμες, αναμένεται να πείσουν κι άλλους πελάτες του Netflix να επιλέγουν να βλέπουν ολιγόλεπτα διαφημιστικά μηνύματα προκειμένου να πληρώνουν λιγότερο για τα αγαπημένα τους προγράμματα. Εκτός από αυτό, η πλατφόρμα ήταν η πρώτη που προχώρησε στην κατάργηση της δυνατότητας διαμοιρασμού των λογαριασμών με χρήστες εκτός νοικοκυριού, μια απόφαση όχι και τόσο δημοφιλής, αλλά δούλεψε για τα καλά προς όφελος των οικονομικών του στοιχείων.

Ενας άλλος λόγος που συνηγόρησε στην επικράτηση του Netflix έναντι των ανταγωνιστών του έχει να κάνει με τα πρωτεία στη δημοφιλία που ακόμα διατηρεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen που μετράει την τηλεθέαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αμερικανοί αφιερώνουν το διπλάσιο χρόνο στο Netflix σε σχέση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες. Χαρακτηριστικά, τον περασμένο Δεκέμβριο από τον χρόνο που ξόδεψαν οι Αμερικανοί μπροστά στους δέκτες τους το 7,7% ήταν στο Netflix σε σχέση με το 3,3% για το Prime Video ή 1,9% για το Disney+.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ. Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, μια ακόμα λεπτομέρεια που αναδεικνύει την κυριαρχία του Netflix είναι και το περιεχόμενό του. Σειρές όπως τα «Six feet under», «Band of brothers» και «Sex in the city», που βοήθησαν το ΗΒΟ να εδραιωθεί, γίνονται σταδιακά διαθέσιμες πλέον και στην πλατφόρμα του Τεντ Σαράντος. Σαν να μην είναι αυτό αρκετό, η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τη Disney ώστε 14 από τις πιο εμβληματικές παραγωγές της, όπως τα «Lost», «This is us» και «How I Met Your Mother», να παίζονται στο Netflix για τους αμερικανούς συνδρομητές. Στην ίδια κατηγορία προγραμμάτων εντάσσεται και το «Yellowstone», η επιτυχημένη σειρά της Paramount που ταξίδεψε σε πολλές χώρες παγκοσμίως μέσω του Netflix.

Πίσω από όλες αυτές τις εξελίξεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Pais», κρύβεται μια αλλαγή στη νοοτροπία της εταιρείας σχετικά με την αποκλειστικότητα των προγραμμάτων, κάτι που σημαίνει την επιστροφή της πλατφόρμας στις ρίζες της. Το Netflix έφτιαξε το όνομά του αγοράζοντας δικαιώματα αναμετάδοσης σειρών και ταινιών. Ο Τεντ Σαράντος, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, σε μια από τις πρόσφατες παρουσιάσεις του, βρήκε την ευκαιρία να ενθαρρύνει εταιρείες παραγωγής να συνεχίζουν να τους πουλάνε τα δικαιώματα αναμετάδοσης των δουλειών τους. «Εχουμε πλούσια ιστορία να βοηθάμε να γίνουν γνωστές μερικές από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες, όπως το «Breaking Bad» και το «The Walking Dead». Ακόμα και πιο πρόσφατα με το «Schitt’s Creek». Μπορούμε να αναστήσουμε μια σειρά όπως το «Suits» και να τη μετατρέψουμε σε μια μεγάλη στιγμή της ποπ κουλτούρας» υπερηφανεύτηκε ο ίδιος. Ωστόσο, ειδικοί συστήνουν μεγάλη προσοχή με αυτήν την τακτική, αφού μέσα σε λίγους μήνες μπορεί να γυρίσει εναντίον όλων αυτών που την τροφοδοτούν. Οπως σχολίασε ο Τζέισον Μπαζινέτ, αναλυτής με ειδίκευση στα μίντια, μιλώντας στο Business Insider «το Netflix βγάζει χρήματα – όλοι οι άλλοι χάνουν χρήματα. Το Netflix δεν θα παραχωρήσει τις πρωτότυπες ταινίες του σε κανέναν άλλον, αλλά όλα τα άλλα στούντιο του Χόλιγουντ παραχωρούν το περιεχόμενό τους στο Netflix».

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ. Οσο κι αν υποστηρίζουμε ότι το Netflix βρίσκεται πλέον σε πλεονεκτική θέση, μπροστά του ανοίγεται μια ακόμα πρόκληση: το να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του απέναντι στο Disney+ και το Prime Video που δείχνουν να μην το βάζουν κάτω. Παρά τη δυναμική του, έχει κι αδύναμα στοιχεία, όπως τα παιδικά προγράμματα όπου οι ανταγωνιστές του υπερτερούν. Ενα νέο μονοπάτι που θα δείξει το μέλλον πού θα το βγάλει είναι κι αυτό των ζωντανών μεταδόσεων. Στις 24 Φεβρουαρίου το Netflix εγκαινίασε αυτόν τον νέο τύπο προγραμμάτων, δείχνοντας τo γκαλά των βραβείων Sag. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 Μαρτίου, ανέλαβε έναν αγώνα επίδειξης μεταξύ του Ράφαελ Ναδάλ και του Κάρλος Αλκάραθ. Από το 2025 η πλατφόρμα θα γίνει το «σπίτι» της κορωνίδας του WWE, του σόου «Raw» το οποίο μεταφράζεται σε 52 εβδομάδες ζωντανών προγραμμάτων για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία. Αν και κέρδισαν τον πόλεμο του streaming, έχουν ακόμα κι άλλες μάχες μπροστά τους που πρέπει να δώσουν.

- Post Down -

Comments are closed.