- Advertisement -

Πώς η ΑΑΔΕ ξετρυπώνει φοροφυγάδες

3

- Advertisement -

Αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ, κυκλώματα με εικονικά φορολογικά στοιχεία, απάτες στον ΦΠΑ φέρνουν στο φως οι έρευνες του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζονται οι στόχοι και με τη βοήθεια του ειδικού αλγόριθμου που σαρώνει φορολογικές δηλώσεις, βλέπει τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και τη δραστηριότητα στα social media, η ΑΑΔΕ ξετρυπώνει φοροφυγάδες και επιβάλλει φόρους και πρόστιμα που άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ το 2023.

Οι ελεγκτές βρίσκονται πλέον σε απευθείας σύνδεση με την Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ μεταφέροντας πληροφορίες με φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία ελέγχου, γίνεται ανάλυση κινδύνου σε πραγματικό χρόνο, ενώ ταυτόχρονα οι φορο-«ράμπο» λαμβάνουν έγγραφα στα tablets τους και εικόνες από drones.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχουν μπει για τα καλά και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, με τους φοροελεγκτές να διενεργούν έρευνες και διασταυρώσεις από το γραφείο τους, εντοπίζοντας ύποπτες συναλλαγές, υποθέσεις παράνομου εμπορίου και πλουτισμού. Ο ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ διενεργεί συνδυαστικές διασταυρώσεις σε δηλωθέντα εισοδήματα, επαγγελματική δραστηριότητα, τζίρους, δαπάνες διαβίωσης, τραπεζικές κινήσεις και αξιοποιεί πληροφορίες από social media (Facebook, Instagram, TikTok) μέχρι και τις παραδόσεις προϊόντων από τις εταιρείες κούριερ.

Στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» της ΑΑΔΕ πιάνονται χιλιάδες φορολογούμενοι με αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αναδρομικά, ακίνητα, μερίσματα αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ενώ έχουν δραστηριότητα υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Στοιχεία

Το 2023 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμη πληροφορία που έχει στη διάθεσή του (στοιχεία ΑΑΔΕ, τρίτων φορέων εσωτερικού και στοιχεία μέσω του πλαισίου της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας), «έτρεξε» διασταυρώσεις σε:

n Μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις φορολογικές δηλώσεις έτους 2018 για 132.444 ενεργούς ΑΦΜ. Διασταυρώθηκαν στοιχεία επιλεγμένων χωρών/εισοδημάτων ανά χώρα και είδος εισοδήματος για 117.915 φορολογουμένους και για 8.990 που εντοπίστηκαν με διαφορές ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ετοιμάζει «ραβασάκι» με φόρο που θα εκδοθεί έως 31 Μαΐου 2024. Από την αντίστοιχη διασταύρωση που έγινε για το έτος 2017, υποβλήθηκαν 7.647 επιπλέον φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 13 εκατ. ευρώ.

n Φορολογουμένους με τόκους και μερίσματα αλλοδαπής που διασταυρώθηκαν με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Προέκυψε ότι από τις 9.124 εγγραφές τόκων/μερισμάτων εισερχόμενων πληροφοριών έτους 2017 συντάχθηκαν απαιτήσεις διασταύρωσης για 1.999 εγγραφές τόκων και μερισμάτων που έλαβαν φυσικά πρόσωπα – φορολογικοί κάτοικοι ημεδαπής από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Από την επεξεργασία των δεδομένων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που εμφανίζουν ανακριβή υποβολή ως προς τα χρηματοοικονομικά δεδομένα Αμερικής και την εφαρμογή κριτηρίων προέκυψαν 521 εγγραφές τόκων (που αφορούν 425 ΑΦΜ) και 1.096 εγγραφές μερισμάτων (που αφορούν 879 ΑΦΜ). Υποβλήθηκαν 1.001 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 620.100 ευρώ.

n Τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Προέκυψαν 6.184 μοναδικοί ΑΦΜ, οι οποίοι εμφανίζουν διαφορές δηλωθέντος εισοδήματος.

n Φορολογουμένους που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα την περίοδο του 3ου τριμήνου του έτους 2022. Εντοπίστηκαν 2.934 υπόχρεοι και συμμορφώθηκαν 1.319, με το συνολικό ποσό δηλωθέντων φορολογητέων εκροών και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου να ανέρχονται σε 477,4 εκατ. ευρώ και 8,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

n Φορολογουμένους για δήλωση των αναδρομικών αποδοχών για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018. Υποβλήθηκαν 66.008 τροποποιητικές ή/και αρχικές δηλώσεις και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ.

n Φορολογουμένους για τη συμμόρφωση με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών – συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών – συντάξεων) για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018. Υποβλήθηκαν 6.486 τροποποιητικές ή/και αρχικές δηλώσεις ΦΕΦΠ λόγω τρεχουσών αποδοχών – συντάξεων και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 3,1 εκατ. ευρώ.

- Post Down -

Comments are closed.