- Advertisement -

«Πόλεμος» για το τέλος εισόδου στη Βενετία

6

- Advertisement -

Χάος προκαλεί η χρέωση ειδικού τέλους εισόδου στους επισκέπτες μιας ημέρας στη Βενετία. Οι διαμένοντες σε ξενοδοχεία για περισσότερες ημέρες στην πόλη δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ώστε να εξαιρεθούν από το νέο μέτρο που ισχύει πιλοτικά από χθες το πρωί στις 8.30 και έως τις 14 Ιουλίου. Διαμαρτυρίες εκφράζονται και από μερίδα κατοίκων, καθώς είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε έλεγχο από τις Αρχές αποδεικνύοντας πως είναι μόνιμοι κάτοικοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαφωνούντων με το μέτρο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Το ημερήσιο τέλος για τους επισκέπτες της μιας ημέρας στην πόλη των Δόγηδων έχει οριστεί στα 5 ευρώ και έχει ως στόχο τη μείωση της υπερβολικής προσέλευσης τουριστών. Χθες οι περισσότεροι ταξιδιώτες της ημέρας που έφταναν στη Βενετία είχαν ήδη προμηθευτεί τον ειδικό κωδικό QR που αποδείκνυε ότι είχαν πληρώσει τα διόδια. Ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που διαπίστωναν πως η απόδειξη της κράτησής τους σε ξενοδοχείο δεν ήταν αρκετή για να απαλλαγούν από τον νέο φόρο και έπρεπε να προχωρήσουν σε μια διαδικτυακή δήλωση σε ειδική πλατφόρμα. Διαδικασία, η οποία, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι χρήστες, δεν είναι και η ταχύτερη δυνατή. Κάποιοι άλλοι δεν είχαν ιδέα για το νέο μέτρο. Η πρωτοβουλία αυτή έχει αμφισβητηθεί έντονα στη Βενετία, με μερίδα των πολιτών να υποστηρίζει ότι το μέτρο αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας και ότι δεν θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού, καθώς, όπως τονίζουν κάποιοι, το ποσό των πέντε ευρώ δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για όσους έχουν αποφασίσει να πληρώσουν το κόστος για να φτάσουν ως την πόλη.

Οι Αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει κάποιος πρωτοβουλία για το φλέγον θέμα του υπερτουρισμού έπειτα από έξι δεκαετίες συζητήσεων.  Να σημειωθεί ότι στο κεντρικό νησί της Βενετίας, το οποίο αφορά το μέτρο, εκτιμάται πως οι ημερήσιοι επισκέπτες αγγίζουν τους 40.000, ενώ περί τα 3,2 εκατ. είναι εκείνοι που διανυκτέρευσαν στην πόλη εντός του 2022.

- Post Down -

Comments are closed.