- Advertisement -

Η μεγάλη ανατροπή στη δίκη Γουάινστιν

6

- Advertisement -

Δεύτερη ευκαιρία πιθανόν να έχει ο καταδικασμένος για σεξουαλικά εγκλήματα παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν, αφού το εφετείο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε χθες την απόφαση που είχε βγάλει εις βάρος του η αμερικανική Δικαιοσύνη.

Με απόφαση 4-3, το εφετείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έκρινε ότι ο δικαστής που επέβλεψε την καταδίκη του Γουάινστιν το 2020 προδίκασε τον πρώην μεγιστάνα του κινηματογράφου με «κατάφωρα» λανθασμένες αποφάσεις, αφού επέτρεψε να καταθέσουν άλλες γυναίκες των οποίων οι κατηγορίες δεν αποτελούσαν μέρος της υπόθεσης του 2020.

Στην απόφαση της Πέμπτης αναφέρεται ότι ο άλλοτε πανίσχυρος θύτης γυναικών και παράγοντας του Χόλιγουντ Γουάινστιν καταδικάστηκε από το σώμα ενόρκων για διάφορα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος τριών κατονομαζόμενων καταγγελλόντων. Στην έφεσή του ισχυρίζεται ότι «κρίθηκε όχι για τη συμπεριφορά για την οποία του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αλλά για άσχετους, επιζήμιους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς για προηγούμενες κακόβουλες πράξεις».

Στην ίδια απόφαση ανακοινώνεται το συμπέρασμα ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκανε λάθος που δέχτηκε τις μαρτυρίες προσώπων που αναφέρθηκαν σε προηγούμενες σεξουαλικές πράξεις τις οποίες ο Γουάινστιν διέπραξε εναντίον τους, ενώ έπρεπε να εξετάσει μόνο τις καταγγελίες για τα εγκλήματα που τον οδήγησαν σε δίκη το 2020.

«Η λύση για αυτά τα κατάφωρα σφάλματα είναι μια νέα δίκη» συνεχίζει η απόφαση. Η δικαστής Μάντελιν Σίνγκας εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της με την ανατρεπτική απόφαση του εφετείου κατηγόρησε την πλειοψηφία του δικαστικού σώματος σημειώνοντας ότι «ωραιοποιεί τα γεγονότα για να συμμορφωθεί με το αφήγημα τύπου «ο λέγων του λέγοντος»». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το εφετείο συμμετέχει σε μια «ανησυχητική τάση ανατροπής των ετυμηγοριών των ενόρκων σε υποθέσεις που αφορούν σεξουαλική βία… Η απόφαση της πλειοψηφίας διαιωνίζει ξεπερασμένες αντιλήψεις για τη σεξουαλική βία και επιτρέπει στα αρπακτικά να αποφεύγουν να λογοδοτήσουν» έγραψε η Σίνγκας.

Σύμφωνα με τον «Guardian» η απόφαση του πολιτειακού εφετείου ανοίγει ένα νέο επώδυνο κεφάλαιο στην αναμέτρηση της Αμερικής με τη σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά ισχυρών προσώπων – μια εποχή που ξεκίνησε το 2017 με μια πλημμύρα καταγγελιών εναντίον του Γουάινστιν.

Οι κατήγοροί του θα μπορούσαν να αναγκαστούν και πάλι να ξαναζήσουν τα τραύματά τους στο εδώλιο του μάρτυρα.

Επιζώντες του Γουάινστιν μοιράστηκαν την απογοήτευση και την οργή τους για την τελευταία απόφαση. Η ηθοποιός Ασλεϊ Τζαντ, από τις πρώτες γυναίκες που μοιράστηκαν δημοσίως τους ισχυρισμούς εναντίον του Γουάινστιν, δήλωσε στους «New York Times»: «Αυτό είναι πραγματικά δύσκολο για τους επιζώντες… Ζούμε ακόμα μέσα μας την αλήθεια. Και ξέρουμε τι συνέβη».

Εκ νέου δίωξη;

Οι εισαγγελείς στην υπόθεση-θύελλα που στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει το κίνημα #MeToo πρέπει να αποφασίσουν αν θα ασκήσουν εκ νέου δίωξη κατά του Γουάινστιν, ο οποίος καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης το 2020 για δύο σεξουαλικά εγκλήματα: την επιβολή στοματικού σεξ σε μια βοηθό παραγωγής το 2006, καθώς και για βιασμό τρίτου βαθμού ενός ηθοποιού το 2013.

Ωστόσο παραμένει στη φυλακή επειδή καταδικάστηκε στο Λος Αντζελες το 2022 για έναν ακόμα βιασμό και σε 16 χρόνια φυλάκιση. Ο Γουάινστιν αθωώθηκε στο Λος Αντζελες για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που κατέθεσαν στη Νέα Υόρκη.

- Post Down -

Comments are closed.