- Advertisement -

Προσωπεία

1

- Advertisement -

Βαλέρι Ζαλούζνι

Πρεσβευτής και «Ηρωας της Ουκρανίας»

Στη θέση του πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Βρετανία διόρισε χθες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον πρώην αρχηγό του στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι, αφού πρώτα τον ανακήρυξε «Ηρωα της Ουκρανίας». Ο Ζαλούζνι είναι πολύ δημοφιλής στην Ουκρανία για τον τρόπο με τον οποίο ηγήθηκε του στρατού τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, και για τον σχεδιασμό της αντεπίθεσης που συνέβαλε στο να απελευθερωθούν σημαντικά εδάφη που είχαν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Αντικαταστάθηκε, ωστόσο, τον περασμένο Φεβρουάριο, έπειτα από επίμονες φήμες για ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο της χώρας και τον ανώτατο διοικητή του, από τον τότε διοικητή του στρατού ξηράς, Ολεξάντρ Σίρσκι. Ο διορισμός του Ζαλούζνι στο Λονδίνο θα μπορούσε να θεωρηθεί τιμητικός – ή και ένας έξυπνος τρόπος να απομακρυνθεί από το Κίεβο. Σε κάθε περίπτωση, ο Ζελένσκι αντικατέστησε επίσης χθες τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων του, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες.

Εουτζένια Ρότσελα

Την αποδοκίμασαν και έφυγε

Μία ομιλία σε ένα συνέδριο για το δημογραφικό πρόβλημα της Ιταλίας σκόπευε να κάνει χθες η υπουργός Οικογένειας της Τζόρτζια Μελόνι, η Εουτζένια Ρότσελα, αποδοκιμάστηκε ωστόσο έντονα από ακτιβιστές και αποχώρησε χωρίς να μιλήσει. Μέσω του Χ, η ιταλίδα πρωθυπουργός της προσέφερε την «απόλυτη και άνευ όρων αλληλεγγύη» της, αποκαλώντας τη διαμαρτυρία «επαίσχυντη». «Επαίσχυντο», εντούτοις, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς και τον νόμο που πέρασε τον προηγούμενο μήνα ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός, προκειμένου να επιτρέψει σε ομάδες που «στηρίζουν τη μητρότητα» (βλ. εναντιώνονται στην άμβλωση και το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση του σώματός της) να έχουν πρόσβαση σε κλινικές όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις – μία προσπάθεια, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα δικαιώματα της γυναίκας, να περιορίσει μια πρακτική που είναι νόμιμη στην Ιταλία από το 1978. Τα γράμματα που ύψωσαν οι ακτιβιστές που αποδοκίμασαν τη Ρότσελα σχημάτιζαν τη φράση: «Εγώ αποφασίζω για το σώμα μου».

Ντέιβιντ Λάμι

Τα μαζεύει τώρα για τον Τραμπ

Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των βρετανών Εργατικών, ο Ντέιβιντ Λάμι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «φαν» του Ντόναλντ Τραμπ. Στο παρελθόν, τον είχε χαρακτηρίσει «έναν κοινωνιοπαθή που συμπαθεί τους νεοναζί», έναν «μισογύνη» που μοιάζει να εκπροσωπεί μία «φριχτή λευκή υπεροχή». Οι δηλώσεις που έκανε λοιπόν στο Ινστιτούτο Χάντσον της Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, κάπως ξάφνιασαν. Γιατί είπε πως η στάση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης «συχνά παρεξηγείται». Ο Λάμι δεν πιστεύει πως ο Τραμπ «επιχειρηματολογεί υπέρ της εγκατάλειψης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ», πιστεύει πως «θέλει να κάνουν περισσότερα οι Ευρωπαίοι ώστε να διασφαλίσουν μία καλύτερα προστατευμένη Ευρώπη». Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στους Εργατικούς προβάδισμα… 30 μονάδων επί των Τόρις, είναι προφανές ότι βλέπει ήδη τον εαυτό του υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας – και παίρνει μέτρα για το ενδεχόμενο επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

- Post Down -

Comments are closed.