- Advertisement -

Ημέρα Ευρώπης Vs Ημέρας Νίκης

7

- Advertisement -

Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου η ΕΕ γιορτάζει όλα όσα έχει επιτύχει για την ενότητα και τη μακροπρόθεσμη ειρήνη, τιμώντας την επέτειο υπογραφής της Διακήρυξης Σουμάν, το 1950. Τους τελευταίους 27 μήνες όμως η γιορτή σκιάζεται από ανησυχία. Πέρυσι, ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επιλέξει να επισκεφθεί συμβολικά το Κίεβο, διαβεβαιώνοντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «η Ουκρανία είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής μας οικογένειας». Φέτος, η πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στη Λιθουανία, από όπου διαμήνυσε πως «την Ημέρα της Ευρώπης, τιμούμε το όραμα του Ρομπέρ Σουμάν για μΙα ενωμένη, ειρηνική και ακμάζουσα Ευρώπη. Τιμούμε τους ανθρώπους που έχτισαν την ενωσή μας. Κι εκείνους που βοηθούν καθημερινά στην οικοδόμησή της. Αυτή η μέρα ανήκει σε όλους τους Ευρωπαίους. Μαζί, είμαστε πιο δυνατοί». Σειρά να κάνει μια συμβολική επίσκεψη στο Κίεβο είχε, χθες, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα. «Πίσω στη χώρα των γενναίων. Θάρρος, δύναμη, αποφασιστικότητα. Σλάβα Ουκραΐνι!» έγραψε στο X. Ενώ παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο μαζί με τον Ζελένσκι, ήχησαν σειρήνες αεροπορικού συναγερμού. Ο υπεύθυνος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τιμούσε εκείνη την ώρα στην Κόκκινη Πλατεία την επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και εκτόξευε νέες απειλές κατά της Δύσης.

Αλαζονικές ελίτ

Μόλις δύο ημέρες αφότου ορκίστηκε για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας, ο Πούτιν κατηγόρησε τις «αλαζονικές» δυτικές ελίτ ότι ξεχνούν τον αποφασιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και  πυροδοτούν συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο. «Η Ρωσία θα κάνει το παν προκειμένου να αποτρέψει μια παγκόσμια σύρραξη» είπε μετά την επιθεώρηση των στρατιωτών που είχαν παραταχθεί στην Κόκκινη Πλατεία, εν μέσω μιας σπάνιας μαγιάτικης χιονοθύελλας, από τον ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. «Ωστόσο την ίδια στιγμή δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας απειλήσει. Οι στρατηγικές δυνάμεις μας είναι πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης» πρόσθεσε.

Στην εκδήλωση δεν παρέστη κανένας ηγέτης από τη Δύση: το παρών έδωσαν μόνο οι ηγέτες της Λευκορωσίας, του Καζαχστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, της Κούβας, του Λάος και της Γουινέας-Μπισάου. Και η ίδια η παρέλαση ήταν λιτή, αντανακλώντας την καταπόνηση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία: επιδείχθηκε μόλις ένα άρμα μάχης T-34, καθώς και ο διηπειρωτικός στρατηγικός πύραυλος Yars, ενώ μαχητικά πέταξαν στον ουρανό σχηματίζοντας τα χρώματα της ρωσικής σημαίας. Οι απειλές ήταν ωστόσο πλούσιες. Οπως δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, η Ρωσία αισθάνεται υποχρεωμένη να ενισχύσει την πυρηνική αποτροπή της εξαιτίας της «πορείας κλιμάκωσης» που ακολουθεί στα μάτια της η Δύση – χωρίς να αλλάζει πάντως το πυρηνικό της δόγμα, το οποίο επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής για το κράτος. Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Πούτιν, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ξεκίνησαν τις κοινές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Τίποτα το ασυνήθιστο

Ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «τίποτα το ασυνήθιστο» στα γυμνάσια αυτά, που θα πραγματοποιηθούν στη Νότια Ρωσία, ότι «είναι προγραμματισμένη εργασία, εκπαίδευση». Οταν τα προανήγγειλε, ωστόσο, τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο τα συνέδεσε άμεσα με τις «απειλές» που, όπως υποστήριξε, δέχθηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ –αναφερόμενο προφανώς στην άρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία, στη δήλωση του Λονδίνου πως η Ουκρανία έχει δικαίωμα να πλήξει τη Ρωσία με βρετανικά όπλα, καθώς και τη χορήγηση βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Πόλεμος και ειρήνη συμβάδιζαν χθες, Ημέρα της Ευρώπης. Εμβληματικά αρχιτεκτονικά τοπόσημα φωταγωγήθηκαν το βράδυ της 8ης προς 9η Μαΐου σε όλες τις χώρες της ΕΕ: η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, το Κολοσσαίο στη Ρώμη, η Μεγάλη Πλατεία στις Βρυξέλλες αλλά και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου ήταν μεταξύ των πολλών μνημείων που φωτίστηκαν. Πάνω τους εμφανίστηκε η σημαία της ΕΕ ή το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας για τις κρίσιμες ευρωεκλογές του Ιουνίου: «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για σένα».

- Post Down -

Comments are closed.