- Advertisement -

Προσωπεία

1

- Advertisement -

Φραντσίσκα Γκίφαϊ

Τη χτύπησαν πισώπλατα

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει πια το φαινόμενο των επιθέσεων εναντίον πολιτικών στη Γερμανία: η Φραντσίσκα Γκίφαϊ, γερουσιαστής του Βερολίνου και πρώην δήμαρχος της πόλης, έγινε το τελευταίο θύμα όταν ένας άνδρας τη χτύπησε από πίσω, στο κεφάλι και τον λαιμό, με τσάντα που περιείχε κάποιο βαρύ αντικείμενο, μέσα σε τοπική βιβλιοθήκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Γκίφαϊ, υπουργός Οικονομίας της τοπικής κυβέρνησης και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του καγκελάριου Σολτς, τραυματίστηκε ελαφρά. «Η βία δεν ανήκει σε μια δημοκρατική συζήτηση. Οι αξιοπρεπείς και λογικοί άνθρωποι στέκονται ξεκάθαρα εναντίον της – και είναι η πλειοψηφία!», εξανέστη, μέσω του X, ο Ολαφ Σολτς. Τέσσερις έφηβοι ανακρίνονται επί του παρόντος για τον ξυλοδαρμό και τη νοσηλεία του γερμανού Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Ματίας Εκε, ενώ αναρτούσε προεκλογικές αφίσες στη Δρέσδη. Αντιμέτωπα με οργισμένες διαδηλώσεις έχουν βρεθεί και προβεβλημένα μέλη των Πρασίνων, του κόμματος που συμμετέχει στον συνασπισμό με το SPD του Σολτς σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ινγκρίντα Σιμονίτε

Λιθουανοί στρατιώτες στην Ουκρανία;

Ετοιμη να στείλει λιθουανούς στρατιώτες στην Ουκρανία για εκπαιδευτικούς σκοπούς δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ινγκρίντα Σιμονίτε, σημειώνοντας – στους «Financial Times» – πως έχει λάβει το κοινοβουλευτικό πράσινο φως, πλην όμως το Κίεβο δεν έχει ζητήσει προς το παρόν κάτι τέτοιο. Η Σιμονίτε αναγνώρισε πως η Ρωσία θα θεωρούσε μια τέτοια ανάπτυξη στρατιωτών ως πρόκληση, όμως «αν σκεφτόμασταν μόνο τη ρωσική απάντηση, τότε δεν θα στέλναμε τίποτα. Κάθε δεύτερη εβδομάδα απειλούν να χτυπήσουν κάποιον με πυρηνικά». Η ίδια εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πράγματι πυρηνικά όπλα, δεδομένου του ότι το ραδιενεργό νέφος θα έπληττε και την ίδια. «Συνήθως οι άνεμοι πνέουν από τα δυτικά προς τα ανατολικά», σημείωσε με νόημα. Πάντως η επιμονή του Εμανουέλ Μακρόν να μην αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία έχει ταράξει πολλούς και στην Ευρώπη – ο Ματέο Σαλβίνι, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, είπε χθες πως πρέπει να τον δει γιατρός.

Νάταλι Ελπικε

«Αυτομόλησε» στους Εργατικούς

Είναι η δεύτερη βουλευτής των Τόρις που «αυτομολεί» στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ο Νταν Πόλτερ, πρώην υπουργός Υγείας, επικαλέστηκε τον Απρίλιο ως λόγο τα (ανύπαρκτα) πεπραγμένα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας – θεωρητικά, μία από τις πέντε προτεραιότητες του Ρίσι Σούνακ. Με τη σειρά της, η Νάταλι Ελπικε εξήγησε χθες την απόφασή της επισημαίνοντας πως «υπό τον Ρίσι Σούνακ οι Συντηρητικοί έχουν γίνει συνώνυμο της ανικανότητας και του διχασμού. Το πολιτικό κέντρο έχει εγκαταλειφθεί, το ίδιο και βασικές δεσμεύσεις που περιλαμβάνονταν στο μανιφέστο του 2019». Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως οι Τόρις υπολείπονται κατά 20 μονάδες των Συντηρητικών και τις πρόσφατες τοπικές εκλογές να επιβεβαιώνουν τη σταθερά καθοδική τους πορεία, είναι πιθανό να εγκαταλείψουν και άλλοι, προσεχώς, το συντηρητικό καράβι. Οπως είπε και η Ελπικε, «πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις αθετημένες υποσχέσεις της κουρασμένης και χαοτικής κυβέρνησης Σούνακ».

- Post Down -

Comments are closed.