- Advertisement -

Πλεονέκτημα για τους εθνικιστές στις εκλογές

4

- Advertisement -

Προβάδισμα στην υποψήφια του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, έδιναν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία. Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, λάμβανε ποσοστό της τάξης του 38%, έναντι 19% του απερχόμενου προέδρου, σοσιαλδημοκράτη Στέβο Πενταρόφσκι, αποκτώντας σαφές πλεονέκτημα για τον δεύτερο γύρο της 8ης Μαΐου. Τρίτος έρχεται ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι με ποσοστό 15% και ακολουθεί ο υποψήφιος του συνασπισμού τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων, Αρμπεν Ταραβάρι με ποσοστό 12%.

Σημειώνεται πως το VMRO-DPMNE έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια λόγω της οργής και των έντονων αντιδράσεων για τον αργό ρυθμό ένταξης της βαλκανικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι ενώ το προεδρικό αξίωμα είναι στην ουσία μια τελετουργική θέση, η αντιπολίτευση ελπίζει να αποκτήσει δυναμική για τις πολύ πιο σημαντικές βουλευτικές εκλογές, που επίσης έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου.

Η υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ αντιμετωπίστηκε με αισιοδοξία το 2005, αλλά 19 χρόνια μετά, έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος, εν μέρει λόγω της αντίθεσης χωρών όπως η Βουλγαρία, που άσκησε βέτο το 2020 για θέματα ιστορίας και γλώσσας. «Οι εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς το κράτος που διαπραγματεύεται με την ΕΕ δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του μια κακή εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο Πενταρόφσκι λίγο αφότου ψήφισε.  Οταν έριξε τη δική της ψήφο η Σιλιάνοφσκα-Νταβκόβα είπε ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας και πολιτισμού θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις συνομιλίες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Διαφορετικά, εμείς τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα είμαστε εξωτικές χώρες που θα περιμένουν, θα περιμένουν, θα περιμένουν και φοβάμαι ότι η ΕΕ δεν θα μας καλωσορίσει. Θα συνεχίσουμε να περιμένουμε τον Γκοντό», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο γνωστό έργο του Σάμουελ Μπέκετ.

- Post Down -

Comments are closed.