- Advertisement -

Πεντάγωνο: Σχέδιο για τριήμερη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν – Ο Τραμπ αποκλείει επίθεση πριν από τις εκλογές

Πεντάγωνο: Σχέδιο για τριήμερη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν – Ο Τραμπ αποκλείει επίθεση πριν από τις εκλογές
23

- Advertisement -

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Πεντάγωνο έχει καταρτίσει σχέδια για τριήμερη εντατική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος  των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εξαπολύσει επίθεση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο αμερικανικός στρατός, εκτελώντας εντολές του Τραμπ, έχει επεξεργαστεί επιλογές για πλήγματα εναντίον του ιρανικού πυραυλικού οπλοστασίου και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως και κατά ενεργειακών εγκαταστάσεων και άλλων στρατιωτικών στόχων, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι NYT.

Ανώτατα στελέχη εθνικής ασφάλειας, υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς, συζήτησαν τα σχέδια στο Καμπ Ντέιβιντ την περασμένη Παρασκευή. Οι επιλογές επικεντρώνονται σε μια σύντομη, εντατική επιχείρηση διάρκειας περίπου τριών ημερών, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για την πρόταση.

Τα πλήγματα θα εστιάζονταν στο ιρανικό οπλοστάσιο πυραύλων και drones, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ανακατασκευαστεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) μετά την αρχική φάση του πολέμου. Άλλοι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν ιρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, καθώς και κέντρα διοίκησης των Φρουρών της Επανάστασης.

Το Axios είχε ήδη μεταδώσει ότι το Πεντάγωνο έδωσε εντολή στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για πιθανή επανέναρξη μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν.

Η σχετική οδηγία δεν προσδιόριζε ημερομηνία για τα πλήγματα και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος δεν είχε λάβει τελική απόφαση, σύμφωνα με το Axios. Τυχόν νέες μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν βομβαρδισμούς μεγάλης κλίμακας κατά ιρανικών ενεργειακών και πυρηνικών στόχων, καθώς και υποδομών.

Οι στρατιωτικές προετοιμασίες πραγματοποιούνται ενώ ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτεθούν στο Ιράν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον και η Τεχεράνη διεξάγουν «παραγωγικές συνομιλίες».

Σημειώνεται  ότι, οι NYT σημειώνουν επίσης ότι ο Τραμπ έχει επανειλημμένα απορρίψει προτάσεις για επανέναρξη μεγάλων πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν, παρότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να προετοιμάσει νέες επιλογές.

Τέλος, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, τρία αμερικανικά αεροπλανοφόρα αναμένεται να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο της μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

- Post Down -

Comments are closed.