- Advertisement -

«Καταλαβαίνω ότι οι τιμές του ντίζελ είναι υψηλές και ότι πλησιάζουν οι εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου. Ωστόσο, είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Είναι το σχόλιο που έκανε εν θερμώ, στα σόσιαλ μίντια, ο γνωστός αμερικανός πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής Ιαν Μπρέμερ μόλις ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την απόφασή του να ανοίξει την αμερικανική αγορά στο ρωσικό ντίζελ – την Παρασκευή, μετά την «πολύ επιτυχημένη» τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ενα 24ωρο αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος άφησε (για να δανειστούμε μια έκφραση του βετεράνου αμερικανού διπλωμάτη Ντάνιελ Φριντ στους «New York Times») μία «ακόμα μεγαλύτερη και εντυπωσιακή ανθοδέσμη» στα πόδια του ρώσου ομολόγου του: κατηγόρησε το Κίεβο ότι προκαλεί «παγκόσμιο πρόβλημα» με τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια, κατήγγειλε ειδικότερα τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι «θέλει να δημιουργεί προβλήματα στον κόσμο» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να εκλέξει η Ουκρανία νέο πρόεδρο». Η πίεση στο Κίεβο έγινε τριπλή με την ενεργειακή εκεχειρία «με άμεση ισχύ» που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Συμφώνησαν και οι δύο πλευρές. Να μην την παραβιάσετε!», έγραψε στο Truth Social ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος διψάει πάνω από όλα για μια διπλωματική επιτυχία. Αλλά για πολλοστή φορά ο Τραμπ έφερε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε δύσκολη θέση. Οπως δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος στο Axios, η ανακοίνωση «ήταν κάτι που πληροφορήθηκα εκ των υστέρων. Αν όμως οι Ρώσοι συμφωνήσουν σε ενεργειακή εκεχειρία, η Ουκρανία θα συμφωνήσει», πρόσθεσε.
«Η Ουκρανία στηρίζει την εκεχειρία και είναι σημαντικό να τη στηρίξει και η Ρωσία. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες από την αμερικανική πλευρά», έγραψε λίγο αργότερα ο Ζελένσκι στο Telegram. Το ίδιο, λίγο – πολύ, είχε πει και πριν από την ξαφνική ανακοίνωση του Τραμπ, είναι άλλωστε πάγια θέση του Κιέβου ότι η εκεχειρία πρέπει να είναι αμοιβαία: η Ουκρανία είναι πρόθυμη να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια αν η Μόσχα σταματήσει τις δικές της επιδρομές εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.
«Παρακαλώ, πείτε στον Πούτιν να μας δώσει δύο μήνες, 60 ημέρες συνολικής εκεχειρίας, 60 ημέρες και θα οργανώσουμε εκλογές», είχε προσθέσει ο Ζελένσκι. Αργά χθες, ο ίδιος ανακοίνωσε πως η Ρωσία έπληξε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές και μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.
Ευρωπαϊκή Ενωση, Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο, του εξέφρασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με πολλαπλούς τρόπους, ηχηρά, «καθολική» στήριξη στον Ζελένσκι. Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος πέρασε όλο το Σαββατοκύριακο επιχειρώντας να αποφύγει μια νέα σύγκρουση με τον Τραμπ, χωρίς να εμφανιστεί παράλληλα διατεθειμένος να υποχωρήσει στις πιέσεις του. «Με όλο τον σεβασμό προς τον πρόεδρο Τραμπ, εναπόκειται στην κοινωνία μας, στον λαό μας, να επιλέξει ποιον ηγέτη θέλει», δήλωσε στο ABC, αντιδρώντας στη δήλωσή του ότι η Ουκρανία χρειάζεται «νέο» ηγέτη.
Το βράδυ της Παρασκευής, όμως, μετά τη διμερή συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τραμπ με τη Ρωσία για τον εφοδιασμό της αμερικανικής και της διεθνούς αγοράς με ρωσικό ντίζελ, ο ουκρανός πρόεδρος δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Εκανε λόγο για μια «αδύναμη απόφαση» – μια έκφραση που πρέπει να φάνηκε σαν κόκκινο πανί στον Τραμπ, ο οποίος επιμένει από καιρό ότι δεν φταίει ο πόλεμος με το Ιράν, άρα οι δικές του επιλογές, για την αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων, αλλά οι ουκρανικές επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια, που ανάγκασαν τη Ρωσία να αναστείλει τις εξαγωγές ντίζελ.
Σύμφωνα μάλιστα με τους «Financial Times», οι ΗΠΑ απειλούν να διακόψουν για αυτόν τον λόγο το πρόγραμμα προμήθειας όπλων στην Ουκρανία. Μιλώντας πάντως στη γαλλική «Libération», ο Φρανσί Περέν, διευθυντής Ερευνών στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IRIS), εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο η συμφωνία του με τον Πούτιν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις τιμές των καυσίμων στις ΗΠΑ: «Οι ποσότητες που ανακοινώθηκαν είναι αμελητέες σε παγκόσμια κλίμακα.
Η συμφωνία προβλέπει παραδόσεις 300.000 τόνων τον Οκτώβριο, 500.000 τον Νοέμβριο και 1 εκατομμυρίου τον Δεκέμβριο, ενώ στη συνέχεια ενδέχεται να προστεθούν ακόμη 3 εκατομμύρια τόνοι. Συνολικά, οι ποσότητες ανέρχονται σε 4,8 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή περίπου 33-35 εκατομμύρια βαρέλια. Καθώς η παγκόσμια κατανάλωση ανέρχεται σε 28-29 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το σύνολο των παραδόσεων αυτών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε διάστημα αρκετών μηνών, καλύπτει μόλις μία ημέρα και έξι ώρες της παγκόσμιας κατανάλωσης», επεσήμανε.
Για τον Περέν, με τη συμφωνία που συνήψε, ο Τραμπ έπεσε σε μια πολιτική παγίδα του Πούτιν και παράλληλα «άδειασε» για πολλοστή φορά τους ευρωπαίους συμμάχους του: οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αποδεσμεύουν στρατηγικά αποθέματα κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, για να δουν μία εβδομάδα αργότερα τις ΗΠΑ να αίρουν μονομερώς, θεωρητικά μέχρι τις αρχές Απριλίου, τις πετρελαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Περιττό να προστεθεί πως με την τιμή του αργού στα 100 δολάρια το βαρέλι οι εξαγωγές θα είναι εξαιρετικά επικερδείς για τη Μόσχα.
Comments are closed.