- Advertisement -

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η διανομή σχολικών γευμάτων – Ποια σχολεία συμμετέχουν

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά η διανομή σχολικών γευμάτων – Ποια σχολεία συμμετέχουν
51

- Advertisement -

sxoleio-fagito

Από αύριο, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2026, ξεκινά η διανομή των σχολικών γευμάτων για τη σχολική χρονιά 2026-2027, όπως ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΑ. Το πρόγραμμα καλύπτει συνολικά 249.247 μαθητές Δημοτικών Σχολείων σε 159 δήμους της χώρας, με τον αριθμό των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν να ανέρχεται σε 1.982.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η υλοποίηση του προγράμματος ξεκινά στις σχολικές μονάδες που περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 21363/22.09.2026 (ΦΕΚ Β’ 5750).

Περισσότερα από 18.000 επιπλέον γεύματα φέτος

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» διευρύνεται σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Ειδικότερα, προβλέπεται η διανομή 18.185 περισσότερων γευμάτων ημερησίως, ενώ στο πρόγραμμα προστίθενται 64 σχολικές μονάδες σε σύγκριση με την περσινή έναρξη. Παράλληλα, ο ΟΠΕΚΑ γνωστοποίησε ότι αναμένεται η έκδοση συμπληρωματικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα ενταχθούν ακόμη περισσότερα σχολεία.

Ποιοι μαθητές δικαιούνται σχολικά γεύματα

Το πρόγραμμα αφορά μαθητές δημόσιων Δημοτικών Σχολείων που περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση. Οι μαθητές των σχολείων αυτών θα λαμβάνουν καθημερινά ζεστό μεσημεριανό γεύμα, με βάση διατροφικές προδιαγραφές που ακολουθούν τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Η δράση υλοποιείται από τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, η δράση αποσκοπεί στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών και στην οικονομική στήριξη των οικογενειών τους. Παράλληλα, επιδιώκει την ενίσχυση της σχολικής απόδοσης μέσω της ισορροπημένης διατροφής, τον περιορισμό κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και την καλλιέργεια υγιεινών διατροφικών συνηθειών από μικρή ηλικία. Το πρόγραμμα έχει επίσης στόχο να στηρίξει την τοπική οικονομία και την εγχώρια παραγωγή, μέσω των επιχειρήσεων που αναλαμβάνουν την παρασκευή και τη διανομή των γευμάτων.

Πώς επιλέγονται οι εταιρείες που παρασκευάζουν τα γεύματα

Η επιλογή των επιχειρήσεων πραγματοποιείται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ, προβλέπονται συγκεκριμένες προδιαγραφές και στάδια ελέγχου για την παρασκευή, τη συσκευασία και τη διανομή των γευμάτων, με στόχο την τήρηση των κανόνων ποιότητας και ασφάλειας.

- Post Down -

Comments are closed.