- Advertisement -

Οι τράπεζες δανείζουν τους ίδιους δέκα μεγάλους ομίλους

Οι τράπεζες δανείζουν τους ίδιους δέκα μεγάλους ομίλους
1

- Advertisement -

Ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση χρηματοδοτήσεων στους ίδιους επιχειρηματικούς ομίλους καταγράφει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα δέκα μεγαλύτερα κοινά ανοίγματα προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 81% των συνολικών κεφαλαίων Tier 1 των τραπεζών, αφού υπολογιστούν οι εξασφαλίσεις και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού του πιστωτικού κινδύνου.

Σε μικτή βάση, πριν από αυτά τα μέτρα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 121,6%.

Τι σημαίνει το 81%

Το ποσοστό δεν σημαίνει ότι το 81% των τραπεζικών δανείων είναι προβληματικό ή ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αποτυπώνει, όμως, έναν σημαντικό κίνδυνο συγκέντρωσης. Οι τέσσερις τράπεζες έχουν μεγάλα ανοίγματα απέναντι στους ίδιους περιορισμένους εταιρικούς πελάτες. Εάν ένας ή περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες, οι επιπτώσεις μπορεί να μεταφερθούν ταυτόχρονα σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι ο περιορισμός των τραπεζικών ισολογισμών μετά την οικονομική κρίση αύξησε αυτή την κοινή έκθεση σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και ζητά στενή παρακολούθηση του κινδύνου.

Δεν κατονομάζει, πάντως, τους δέκα επιχειρηματικούς ομίλους.

Δύσκολη πρόσβαση για μικρομεσαίους και νοικοκυριά

Η συγκέντρωση των μεγάλων χρηματοδοτήσεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία τη στιγμή που η πρόσβαση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό παραμένει περιορισμένη.

Περίπου 2,9 εκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αφορούν 2,4 εκατομμύρια δανειολήπτες, βρίσκονται πλέον υπό τη διαχείριση εταιρειών απαιτήσεων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η αργή διευθέτηση αυτών των οφειλών εξακολουθεί να εμποδίζει πολίτες και μικρές επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονική τραπεζική χρηματοδότηση.

Ανθεκτικές οι τράπεζες, αλλά απαιτείται εποπτεία

Παρά την υψηλή συγκέντρωση, το ΔΝΤ δεν διαπιστώνει άμεσο κίνδυνο τραπεζικής κρίσης. Κρίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ισχυρούς ισολογισμούς, επαρκή ρευστότητα και δυνατότητα να αντέξουν δυσμενή οικονομικά σενάρια.

Εκτιμά επίσης ότι οι μεγάλοι εταιρικοί όμιλοι έχουν γενικά ισχυρά οικονομικά μεγέθη και είναι πιθανό να παραμείνουν ανθεκτικοί.

Η προειδοποίηση αφορά κυρίως την ανάγκη να μη συγκεντρώνεται υπερβολικό τραπεζικό ρίσκο στους ίδιους λίγους δανειολήπτες. Για τον λόγο αυτό, το Ταμείο προτείνει αυστηρή παρακολούθηση των κοινών εταιρικών ανοιγμάτων και εξέταση πρόσθετων κεφαλαιακών μέτρων εάν ο κίνδυνος αυξηθεί.

Με απλά λόγια, οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν, αλλά μεγάλο μέρος της εταιρικής χρηματοδότησης εξακολουθεί να συγκεντρώνεται στην κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, αφήνοντας νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παλεύουν με τα βάρη του παρελθόντος.

- Post Down -

Comments are closed.