- Advertisement -

Ντόναλντ Τραμπ: Διπλό τελεσίγραφο προς τις Βρυξέλλες

Ντόναλντ Τραμπ: Διπλό τελεσίγραφο προς τις Βρυξέλλες
32

- Advertisement -

Διπλό τελεσίγραφο προς την Ευρώπη από τον Ντόναλντ Τραμπ, με την Ουάσιγκτον να πιέζει τους ευρωπαίους συμμάχους της τόσο στο μέτωπο της ενέργειας όσο και σε εκείνο της άμυνας. Από τη μία, η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από την ΕΕ να απελευθερώσει 120 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, προκειμένου να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, προειδοποιώντας παράλληλα ότι διαφορετικά μπορεί να περιορίσει ή να απαγορεύσει τις αμερικανικές εξαγωγές ντίζελ.

Από την άλλη, η Ουάσιγκτον αφήνει εκτός συνάντησης του ΝΑΤΟ στην Πολωνία ορισμένους από τους σημαντικότερους ευρωπαίους συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και οι χώρες της Βαλτικής, φτιάχνοντας σχήματα συνεργασίας με χώρες που στηρίζουν τις αμερικανικές επιλογές.

Το ενεργειακό τελεσίγραφο φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δίλημμα: να απελευθερώσει σημαντικό μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων της για να συμβάλει στη συγκράτηση των τιμών ή να τα διατηρήσει ως «μαξιλάρι» ασφαλείας απέναντι στο ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της κρίσης.

Η αμερικανική πίεση αφορά κυρίως τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συζήτησαν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αποθεμάτων. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στην αγορά καυσίμων λόγω των διαταραχών στις εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή και την Κίνα. Ωστόσο επειδή για την Ευρώπη η όποια επιλογή έχει κόστος, ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία και η Ιρλανδία συζήτησαν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αποθεμάτων, ενώ ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προτίθεται να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη της G7 για την άνοδο των τιμών και τη διαθεσιμότητα διυλισμένων προϊόντων.

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη Γαλλία και τη Γερμανία, καθώς αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι δύο χώρες δεν έχουν τηρήσει πλήρως προηγούμενες δεσμεύσεις τους για την απελευθέρωση έκτακτων αποθεμάτων πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από την ΕΕ να απελευθερώσει 120 εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Η Ευρώπη έχει καταστεί ολοένα και πιο εξαρτημένη από τα αμερικανικά καύσιμα, μετά την απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μετά τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν, ο οποίος προκάλεσε διαταραχές στον εφοδιασμό από τη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, στο ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον διαμορφώνει μικρότερα σχήματα συνεργασίας με επιλεγμένους συμμάχους, με κριτήριο μεταξύ άλλων τις αμυντικές δαπάνες και την προθυμία τους να ανταποκριθούν στις αμερικανικές προτεραιότητες. Η προγραμματισμένη συνάντηση στην Πολωνία – την οποία οργάνωσε ο επικεφαλής πολιτικής του Πενταγώνου, Ελμπριτζ Κόλμπι – αφορά το μέλλον της Συμμαχίας και σύμφωνα με διπλωμάτες, η απουσία σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών έχει προκαλέσει ερωτήματα για τα κριτήρια επιλογής. Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα επικρίνει συμμάχους που δεν στηρίζουν τις αμερικανικές επιλογές ή δεν ανταποκρίνονται στους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Politico, πολλές από τις χώρες που δεν έλαβαν πρόσκληση – όπως η Βρετανία, η Γαλλία και οι χώρες της Βαλτικής – δαπανούν σημαντικά ποσά για την άμυνα και διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη Συμμαχία, με αποτέλεσμα οι διπλωμάτες τους να αναρωτιούνται γιατί αποκλείονται.

Παρότι οι λεπτομέρειες για τη νέα ομάδα εργασίας του ΝΑΤΟ παραμένουν ασαφείς, η πρωτοβουλία έρχεται μετά την απειλή να επιβραβευτούν ορισμένοι σύμμαχοι εις βάρος άλλων. Ο Κόλμπι έχει πραγματοποιήσει δύο παρόμοιες συναντήσεις με τη συμμετοχή της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση – η οποία είναι γνωστή ως «σχήμα Bergen Group» – επιμένουν ότι δεν έχει ως στόχο να διαρρήξει τη Συμμαχία, δήλωσε διπλωμάτης μιας από τις προσκεκλημένες χώρες, ο οποίος, όπως και οι υπόλοιποι, μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας προκειμένου να συζητήσει εσωτερικές διαβουλεύσεις.

«Εάν προσπαθήσουν να χωρίσουν το ΝΑΤΟ σε καλούς και κακούς, αυτό είναι επικίνδυνο για τις ΗΠΑ», δήλωσε διπλωμάτης. «Ωστόσο για την Ευρώπη, τίθεται θέμα υπαρξιακό».

- Post Down -

Comments are closed.