- Advertisement -

Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Δραματικές ελλείψεις και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών

4

- Advertisement -

Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, προβλήματα με τις εφημερίες και ένα τεράστιο «αγκάθι» που αφορά τις διακομιδές παρατηρούνται στο νοσοκομείου Ρεθύμνου με την ανησυχία να αυξάνεται πλησιάζοντας στην έναρξη της τουριστικής σεζόν. Νευραλγικές κλινικές είναι υποστελεχωμένες σε δραματικό σημείο, οι γιατροί δε βρίσκουν απαντήσεις σχετικά με τις εφημερίες τους ενώ παρατηρούνται αρρυθμίες με το ζήτημα των διακομιδών.

Η Πέλα Νεονάκη, μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, δήλωσε στo neakriti.gr σχετικά ότι «η λειτουργία της Ορθοπαιδικής Κλινικής έχει υποβαθμιστεί εξαιρετικά. Έχει μείνει με δύο γιατρούς. Ασθενείς περιμένουν ώρες στα επείγοντα για να τους δει ένας γιατρός. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και σύντομα που ανοίγει η σεζόν κι έρχεται το καλοκαίρι θα γιγαντωθεί, καθώς αυξάνονται και τα τροχαία ατυχήματα. Έχουν σοβαρό πρόβλημα με τις εφημερίες, τώρα που παραιτήθηκε και ο διοικητής, οι γιατροί δε βρίσκουν απαντήσεις σχετικά με τις εφημερίες τους. Δε θα μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε πολλά ορθοπαιδικά περιστατικά και θα αναγκαζόμαστε να τα διακομίζουμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία».

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο το τμήμα επειγόντων περιστατικών λειτουργεί με τρεις γιατρούς, μεταξύ των οποίων μία παιδίατρος, συνεπώς με δύο γιατρούς ενηλίκων επί της ουσίας, τη στιγμή που 7 γιατροί είναι αναγκαίοι, ώστε να προσφέρουν την κατάλληλη και ασφαλέστερη φροντίδα στους ασθενείς.

Πολλά τα προβλήματα

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου έχει χτυπήσει επανειλημμένα το καμπανάκι αναφέροντας προ δύο ημερών πως «η σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου μας συνεχίζει να είναι διαλυτική και οριακή ως προς την ασφαλή λειτουργία του. Κομβικά τμήματα του nοσοκομείου, όπως ενδεικτικά το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), η Παθολογική Κλινική, η Χειρουργική Κλινική, η Ορθοπεδική κλινική,η Νευρολογική, η Ψυχιατρική,το γαστρεντερολογικό τμήμα είναι τραγικά υποστελεχωμένα και οι εφημερίες δεν βγαίνουν».

Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και σε νοσηλευτές «με 10 τουλάχιστον κενές θέσεις», σύμφωνα με την Ένωση που αγωνιά καθώς «28 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, θα απολυθούν με τη λήξη της σύμβασής τους για να ανατεθούν σε εργολάβο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες».

Τεράστιο «αγκάθι» στη λειτουργία του νοσοκομείου είναι το ζήτημα των διακομιδών, που γίνονται πολύ συχνά από ανειδίκευτους γιατρούς ή γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, τη στιγμή που μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί ένα επείγον θέμα, μεταδίδει το neakriti.gr.

Έξι ώρες αγωνίας

Εξόχως σοβαρό αποτελεί και το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας. Το μεσημέρι της 18ης Απριλίου προσήλθε στα επείγοντα του νοσοκομείου μια ασθενής με διαχωριστικό ανεύρυσμα. Για έξι ώρες οι γιατροί έψαχναν εναγωνίως τρόπο να διακομιστεί η γυναίκα σε ειδική μονάδα τριτοβάθμιου νοσοκομείου, όπως όριζε το περιστατικό, λαμβάνοντας την απάντηση από το ΠΑΓΝΗ ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι. Επί έξι ώρες η γυναίκα περίμενε τη διακομιδή της, η οποία ήρθε μόνο με παρέμβαση πολιτικού προσώπου, οπότε και βρέθηκε το πολυπόθητο κρεβάτι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κ. Νεονάκη στο τοπικό site, «αυτό κράτησε για 6 ώρες, και η λύση, αυτό είναι το τραγικό, δόθηκε με πολιτική παρέμβαση. Δηλαδή έτυχε η οικογένεια της γυναίκας να έχει πρόσβαση σε κάποιον υπουργό, ο οποίος παρενέβη και τελικά άνοιξε ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ στο Ηράκλειο, στην ειδική μονάδα, για να πάει. Και βλέπουμε ότι το 2024 πρέπει να έχεις ένα πολιτικό μέσο για να μην πεθάνεις τελικά. Και αν δεν έχεις, τι θα γίνει, θα πεθάνεις;».

- Post Down -

Comments are closed.