- Advertisement -

Να μπει ή να μην μπει εισιτήριο στα κρατικά μουσεία;

3

- Advertisement -

Τέλος στην ελεύθερη είσοδο στα κρατικά μουσεία της Βρετανίας; Το ερώτημα τίθεται ολοένα και πιο συχνά πλέον, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζεται σθεναρά από μεγάλη μερίδα των Βρετανών η συνέχιση της ελεύθερης πρόσβασης στις μεγάλες δημόσιες συλλογές αρχαιοτήτων και τέχνης, αν και μια τέτοια επιλογή επιβαρύνει τους φορολογούμενους με σχεδόν μισό δισεκατομμύριο στερλίνες.

Οσοι τάσσονται υπέρ της επιβολής εισιτηρίου λένε πως μόνο στην Κίνα ισχύει η ελεύθερη είσοδος στα κρατικά μουσεία στην ίδια κλίμακα που συμβαίνει στη Βρετανία. Και οι συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί ενισχύουν την επιβολή εισιτηρίου. Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει στους «Times» η επικεφαλής των μουσείων Τέιτ, Μαρία Μπάλσοου, η οποία και εξηγεί ότι η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 50% συγκριτικά με το 2010 βάσει του κόστους των λειτουργικών εξόδων. Στο ίδιο μήκος κύματος και η διευθύντρια του Art Fund, της ανεξάρτητης οργάνωσης που υποστηρίζει μουσεία σε oλόκληρη τη Βρετανία, Τζένι Γουόλντμαν, η οποία επισημαίνει πως «οι επενδύσεις στα μουσεία συρρικνώνονται πολύ ανησυχητικά» με αποτέλεσμα «αναπόφευκτα, να αρχίζουν να συζητιούνται οι χρεώσεις εισόδου». Τι θα συμβεί αν τα κρατικά βρετανικά μουσεία καθιερώσουν εισιτήριο; «Θα βλέπαμε μια δραματική μείωση όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και στην ποικιλομορφία των επισκεπτών μας», λέει η Μαρία Μπάλσοου.

Η διεθνής πρακτική ωστόσο δεν ενισχύει την παραπάνω θέση. Το Μουσείο του Λούβρου, με είσοδο 22 ευρώ, εξακολουθεί να είναι το δημοφιλέστερο παγκοσμίως και να υποδέχτηκε πέρυσι 3 εκατ. περισσότερους επισκέπτες από το Βρετανικό Μουσείο, που έχει ελεύθερη είσοδο. Και στην άλλη ακτή του Ατλαντικού το Μητροπολιτικό Μουσείο έχει καθιερώσει υποχρεωτικό εισιτήριο 30 δολαρίων σε όσους δεν κατοικούν στη Νέα Υόρκη, χωρίς επιπτώσεις στην προσέλευση επισκεπτών.

40% του προϋπολογισμού

«Γιατί, όμως, περιμένουμε να επισκεφτούμε μουσεία χωρίς να πληρώσουμε, ενώ δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο για τις θεατρικές παραστάσεις ή τις συναυλίες;» είναι ένα ερώτημα που τίθεται, καθώς το μισό δισ. στερλίνες που δαπανήθηκαν για να παραμείνει ελεύθερη η είσοδος στα μουσεία αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού προϋπολογισμού για τον Πολιτισμό. Γεγονός που επιτρέπει στους επικριτές της ισχύουσας πολιτικής να κάνουν λόγο για ειδική μεταχείριση των μουσείων. Και επικαλούνται δεδομένα που δείχνουν πως η καθιέρωση ελευθέρας εισόδου ναι μεν έχει ενθαρρύνει περισσότερους εκπροσώπους της εργατικής τάξης να επισκεφτούν τα μουσεία, αλλά όχι στον βαθμό που ισχύει για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης και τους αλλοδαπούς τουρίστες.

- Post Down -

Comments are closed.