- Advertisement -

Τα νοσοκομεία οφείλουν 1,519 δις. ευρώ στους προμηθευτές τους. Οι δήμοι δεν έχουν πληρώσει 346 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης χρωστάνε 715 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
Την ίδια ώρα, επιστροφές φόρων ύψους 719 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εκκρεμότητα με την ΑΑΔΕ μάλιστα να αναζητά χιλιάδες φορολογούμενους για τους επιστρέψει φόρους ύψους 176 εκατ. ευρώ που δικαιούνται.
Μετά τη μικρή πτώση που καταγράφηκε τον Απρίλιο, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες σημείωσαν νέα αύξηση τον Μάιο με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, να δείχνουν ότι το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2026 τα κρατικά «φέσια» βρέθηκαν πάλι πάνω από τα 3 δις. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 431 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2025.
Αν προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 719 εκατ. ευρώ τότε τα χρέη του δημοσίου σε προμηθευτές, φορολογούμενους και συνταξιούχους εκτοξεύονται στα 3,727 δις. ευρώ, όταν στα τέλη του 2025 ήταν στα 3,299 δις. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών «βλέπουν» τα κρατικά «φέσια» να αυξάνονται παρά τις εντολές που έχουν δοθεί στους κρατικούς φορείς (νοσοκομεία, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης) για άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και τις προειδοποιήσεις για δημοσίευση των στοιχείων όσων αποδεικνύονται ασυνεπείς στην αποπληρωμή οφειλών τους προς τους προμηθευτές τους.
Σε πόσους χρωστάει και πόσα το κράτος
Αναλυτικότερα η ακτινογραφία με τα κρατικά φέσια δείχνει τα εξής:
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές διαμορφώθηκαν σε 1,519 δις. ευρώ στα τέλη Μαΐου καταγράφοντας αύξηση κατά 122 εκατ. ευρώ σε σχέση τον Δεκέμβριο του 2025.
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης έφτασαν τον Μάιο του 2026 στα 715 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 49 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2025.
- Κατακόρυφη αύξηση εμφανίζουν τα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς από 180 εκατ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2025 έκαναν άλμα 166 εκατ. ευρώ μέσα σε πέντε μήνες και έφτασαν τα 346 εκατ. ευρώ τον Μάιο.
- Σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων του δημοσίου τα οποία έφτασαν τα 235 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.
- Τα χρέη των υπουργείων ανέρχονται σε 159 εκατ. ευρώ.
Εκκρεμείς επιστροφές φόρων
Το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 719 εκατ. ευρώ με την ΑΑΔΕ να αναζητά χιλιάδες φορολογούμενους να τους επιστρέψει φόρους που δικαιούνται οι οποίοι συνολικά ανέρχονται σε 176 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί να αποπληρωθεί λόγω μη ανταπόκρισης των δικαιούχων ή μη προσκόμισης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Comments are closed.