- Advertisement -

Μια νέα διαδρομή ξεκινά για την πολύτεκνη οικογένεια που πριν από δύο χρόνια έκανε την αρχή για την αναβίωση της Φουρνάς Ευρυτανίας. Ο Στέφανος και η Βασιλική, μαζί με τα έξι παιδιά τους, αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Νάξο, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στην οικογενειακή τους ζωή, αλλά σκορπώντας απογοήτευση σε εκατοντάδες άλλες οικογένειες που είχαν το ίδιο όνειρο.
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ήρθε η στιγμή να κλείσει ένας κύκλος που για εμάς ήταν από τους πιο δύσκολους, αλλά και από τους πιο σημαντικούς της ζωής μας.
Πριν από δύο χρόνια πήραμε μια μεγάλη απόφαση. Αφήσαμε πίσω μας τη ζωή που γνωρίζαμε και ήρθαμε στη Φουρνά με πίστη, όνειρα και την ελπίδα ότι μπορούμε κι εμείς, με τον δικό μας τρόπο, να προσφέρουμε κάτι σε αυτόν τον τόπο. Δουλέψαμε, προσπαθήσαμε, κουραστήκαμε, βάλαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε και δημιουργήσαμε το δικό μας μικρό μαγαζί, το “Λίγο απ’ όλα”» έγραψε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η μητέρα της οικογένειας.
Η εγκατάστασή τους τότε αποτέλεσε το έναυσμα για να ακολουθήσουν κι άλλες οικογένειες, μετατρέποντας τη Φουρνά σε σύμβολο επαρχιακής αναγέννησης. Η οικογένεια ήταν η πρώτη που ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο ελπίδας που είχαν απευθύνει ο ιερέας του χωριού και η δασκάλα του χωριού, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανός ο τόπος και να παραμείνει ανοιχτό το σχολείο. Η δραστήρια εκπαιδευτικός, Παναγιώτα Διαμαντή, που χάρη στην πρωτοβουλία της είχε μετακομίσει η οικογένεια στο χωριό, έσπευσε να εξηγήσει στον κόσμο τι οδήγησε τον Στέφανο και τη Βασιλική να πάρουν αυτή την απόφαση.
Όπως σημείωσε, η παρουσία τους υπήρξε καθοριστική για να αποκτήσει ξανά παλμό η τοπική κοινωνία και να ακουστεί η προσπάθεια σε ολόκληρη τη χώρα.
Παράλληλα, η δασκάλα υπογράμμισε τη φιλοσοφία της πρωτοβουλίας «Νέα Ζωή στο Χωριό», ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος δεν είναι ο εγκλωβισμός των ανθρώπων, αλλά η δημιουργία πραγματικών ευκαιριών αποκέντρωσης μέσω εργασίας και στέγης, ώστε κάθε οικογένεια να πατά στα πόδια της και να διεκδικεί το καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της.
«Ο Στέφανος και η Βασιλική ήταν η πρώτη οικογένεια που έκανε το μεγάλο βήμα και μετακόμισε στη Φουρνά Ευρυτανίας, ανοίγοντας τον δρόμο για όσα ακολούθησαν. Έγιναν μέρος της τοπικής κοινωνίας, στήριξαν με την παρουσία τους μια προσπάθεια που τότε μόλις ξεκινούσε και συνέβαλαν ώστε η Φουρνά να ακουστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ υποστηρίχθηκαν ουσιαστικά και οι ίδιοι για να πατήσουν στα πόδια τους και να ανοίξουν τα φτερά τους!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα έχει λάβει πλέον ευρύτερες διαστάσεις. Εκτός από τις συνολικά πέντε οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στη Φουρνά, η πρωτοβουλία έχει ήδη διευκολύνει τη μετοίκηση έξι οικογενειών στη Ζίτσα Ιωαννίνων και δύο στο Κόκκινο Βοιωτίας, ενώ δεκάδες ακόμη βρίσκονται στη λίστα αναμονής για να κάνουν το δικό τους βήμα προς την περιφέρεια.
Comments are closed.