- Advertisement -

Η ανατροπή του νέου «Σέρλοκ Χολμς»

3

- Advertisement -

Επιστρέφει στα γεμάτα μούχλα σοκάκια του Λονδίνου της βικτωριανής εποχής. Εκεί όπου μέσα στην ομίχλη κρύβονται κακοποιοί με αστραφτερά μαχαίρια και εκβιαστές γελούν με τα τρομαγμένα θύματά τους. Είναι από τους διασημότερους και με ιδιαίτερο χιούμορ ντετέκτιβ που δεν έζησε ποτέ. Η πένα όμως και η φαντασία του συγγραφέα και δημοσιογράφου Γκάρεθ Ρούμπιν τον «ανασταίνει» 94 χρόνια μετά τον θάνατο του δημιουργού του, σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ. Και η νέα περιπέτεια του θρυλικού Σέρλοκ Χολμς με τίτλο «Holmes and Moriarti» είναι έτοιμη ώστε να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία στις 12 Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη φορά ο οξυδερκής ερευνητής με τη χαρακτηριστική γκαμπαρντίνα και την πίπα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ξεχωριστή πρόκληση: να συμπράξει με έναν από τους χειρότερους εχθρούς του, τον πανούργο καθηγητή Τζέιμς Μοριάρτι. Παρών στην υπόθεση, και μάλιστα σε θέση – κλειδί, και ο συνταγματάρχης Μόραν, το δεξί χέρι του Μοριάρτι, τον οποίο κάποτε ο Χολμς είχε περιγράψει ως τον «δεύτερο πιο επικίνδυνο άνθρωπο στο Λονδίνο».

«Χρειάστηκε πολλή σκέψη για να δημιουργηθεί μια ιστορία στην οποία ο Χολμς και ο καθηγητής Μοριάρτι – ένας χαρακτήρας που εμφανίζεται αυτοπροσώπως μόνο σε μία ιστορία – αναγκάζονται να συνεργαστούν σε μια υπόθεση», σημειώνει ο συγγραφέας και προσθέτει ότι ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τους δύο άνδρες να ανταγωνίζονται, να συνεργάζονται, να μαχαιρώνουν ο ένας τον άλλον πισώπλατα, αλλά και να σώζουν επίσης ο ένας τον άλλον από θανατηφόρο κίνδυνο.

«Ισως ο λόγος που αυτοί οι χαρακτήρες είναι τόσο συναρπαστικοί είναι ότι προέρχονται από τον πραγματικό κόσμο», συνεχίζει και παραπέμπει στην αυτοβιογραφία του Κόναν Ντόιλ, όπου γίνεται σαφές πως ο Σέρλοκ Χολμς έχει βασιστεί στο πρόσωπο του σκωτσέζου γιατρού Μπελ, που διακρινόταν για την παρατηρητικότητά του τόσο ώστε να εντοπίζει πληροφορίες για τους ασθενείς του πριν καν τους μιλήσει. Οπως επίσης και ότι για να πλάσει τον χαρακτήρα του Μοριάρτι εμπνεύστηκε από τον γνωστό και ως «Ναπολέοντα του εγκλήματος», Ανταμ Γουόρθ.

Οι απόγονοι του Ντόιλ

Η επιλογή της αντιμετώπισης των δύο βασικών ηρώων ως ισότιμων στη νέα αυτή ιστορία οφείλεται, όπως εξηγούν οι διαχειριστές του έργου του σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ και απόγονοί του, ο τρισέγγονός του Ρίτσαρντ Πούλεϊ, ο ανιψιός του Ρίτσαρντ Ντόιλ και η ανιψιά του Κάθριν Μπέιτς, στην υλοποίηση ενός στόχου: το κοινό να εξοικειωθεί και με άλλους χαρακτήρες του συγγραφέα, εκτός του βασικού ήρωα.

Σημαντικό ρόλο στο σύμπαν του Χολμς έχει και ο απομονωμένος αδελφός του Μάικροφτ, όπως και η μοχθηρή Αϊρίν Αντλερ, στην οποία ο κεντρικός ήρωας αναφέρεται συχνά ως «η γυναίκα».

Το νέο βιβλίο που έχει εγκριθεί από τους διαχειριστές του έργου τού σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, παρά το γεγονός ότι πλέον οι ιστορίες με πρωταγωνιστή τον Χολμς δεν εμπίπτουν στον νόμο προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων τα τελευταία 24 χρόνια, εντάσσεται στο κλίμα αναβίωσης δημοφιλών ηρώων από νέους συγγραφείς, όπως ο Ηρακλής Πουαρό, η Τζέιν Μαρπλ και ο Τζέιμς Μποντ.

- Post Down -

Comments are closed.