- Advertisement -

Επισήμως «άκυρο» έριξεη Ουάσιγκτον στο Ισραήλ

3

- Advertisement -

Η πληροφορία είχε διαρρεύσει προχθές στον Τύπο από αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν που δεν θέλησε να κατονομαστεί, χθες όμως επιβεβαιώθηκε από τα πιο επίσημα χείλη, τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν: για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και λόγω της εναντίωσης της Ουάσιγκτον σε μια μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα απουσία αξιόπιστου σχεδίου για την προστασία των αμάχων, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε, την περασμένη εβδομάδα, την αποστολή στο Ισραήλ φορτίου πυρομαχικών αποτελούμενου από 1.800 βόμβες των 900 κιλών και 1.700 βόμβες των 225 κιλών. «Επανεξετάζουμε επί του παρόντος κάποια βραχυπρόθεσμη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο των γεγονότων που εξελίσσονται στη Ράφα», δήλωσε ο Οστιν σε επιτροπή της Γερουσίας, αφήνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ανοιχτό το ενδεχόμενο να παγώσουν και άλλες αποστολές όπλων προς το Ισραήλ.

Επισήμως, η ισραηλινή κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το γεγονός. Οι σύμμαχοι επιλύουν τις διαφορές τους «πίσω από κλειστές πόρτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, επισημαίνοντας πως ο συντονισμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ έχει φτάσει «σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στην Ιστορία». Ισραηλινός αξιωματούχος, ωστόσο, δήλωσε στο NBC News ότι το Ισραήλ είναι βαθιά απογοητευμένο από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναστείλει την αποστολή φορτίου όπλων προς το Ισραήλ και ότι υπάρχει στην κυβέρνησή του η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ έδρασαν πίσω από την πλάτη τους προκειμένου να προωθήσουν την πρόταση εκεχειρίας στην οποία συμφώνησε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα η Χαμάς. Μιλώντας πάντως σε επιτροπή της Γερουσίας, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας επεσήμανε πως η Ουάσιγκτον υπήρξε ξεκάθαρη εξαρχής: «Το Ισραήλ οφείλει να λάβει υπόψη του τους αμάχους στη Ράφα». Σύμφωνα με την πηγή της προχθεσινής διαρροής, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέτασε προσεκτικά τα σχέδια αποστολής όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ειδικά στη Ράφα και επικεντρώθηκε στις βόμβες των 900 κιλών λόγω «των συνεπειών της χρήσης τους σε αστικό πυκνοκατοικημένο περιβάλλον, όπως έχουμε δει να γίνεται σε άλλες περιοχές της Γάζας».

Η επιχείρηση στη Ράφα

Η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, όπου συνωστίζονται περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, έχει πρακτικά ήδη ξεκινήσει. Ο ισραηλινός στρατός πήρε προχθές τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς του μεθοριακού περάσματος της Ράφας, ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο, ενώ επιχειρεί στο ανατολικό κομμάτι της πόλης. Υπό την πίεση (και) των ΗΠΑ, βέβαια, χθες άνοιξε εκ νέου το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, τον βασικό δίαυλο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Γάζα. Σύμφωνα ωστόσο με τον ΠΟΥ, τα καύσιμα επαρκούν για τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στη Νότια Γάζα μόνο για δύο μέρες ακόμα, ενώ σύμφωνα με το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) το βασικό μαιευτήριο στη Ράφα, που διαχειριζόταν μέχρι πρότινος κάπου 85 τοκετούς καθημερινά, σε σύνολο 180, κατά μέσο όρο, στη Γάζα, έπαψε χθες να δέχεται ασθενείς.

Οι έμμεσες συνομιλίες

Με τις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται, παρ’ όλα αυτά, στο Κάιρο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου εξέφραζε χθες την πεποίθηση πως οι δύο πλευρές βρίσκονται αρκετά κοντά σε μια συμφωνία εκεχειρίας ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα υφιστάμενα κενά. Οπως έγινε μάλιστα γνωστό, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε επί τούτου χθες από το Κάιρο στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ισραηλινός αξιωματούχος, ωστόσο, δήλωσε στο Reuters πως το Ισραήλ δεν έβλεπε σημάδια προόδου στις έμμεσες συνομιλίες. Σε αυτό το φόντο, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε χθες πως «η αποστολή δεν έχει ολοκληρωθεί» στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, στη σύγκρουσή του με τη λιβανική Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας πως «αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ένα καυτό καλοκαίρι».

- Post Down -

Comments are closed.