- Advertisement -

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας από ναυτιλιακές και πλοιάρχους

4

- Advertisement -

Διευρύνουν την ακτίνα δράσης τους τόσο οι πειρατές της Σομαλίας όσο και οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, εντείνοντας τους προβληματισμούς της διεθνούς ναυτιλίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές πειρατικό σκάφος εντοπίστηκε να επιχειρεί στον Ινδικό Ωκεανό, σε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων από τις ακτές της Σομαλίας. Σύμφωνα με τη Seagull Maritime Security, το «μητρικό» σκάφος εντοπίστηκε περίπου 650 χλμ. ανατολικά του νησιού Σοκότρα. Οι ναυτιλιακές εταιρείες και οι πλοίαρχοι πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας, δήλωσε η Seagull Maritime.

Η εν λόγω αναφορά έρχεται σε μια περίοδο που και οι αντάρτες Χούθι ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν το εύρος των επιθέσεών τους στην ίδια περίπου περιοχή. Σε περίπτωση οποιασδήποτε κλιμάκωσης (στη Ράφα), η απόφαση των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης είναι σαφής και θα υπάρξει μια πιο εκτεταμένη και ευρύτερη κλιμάκωση, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι οι Χούθι έβαλαν πρόσφατα  στο στόχαστρο δύο πλοία στον Κόλπο του Αντεν, τα «MSC Diego» και «MSC Gina», και ακόμα ένα, το «MSC Vittoria», στον Ινδικό Ωκεανό, χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους και drones, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός τους για στρατιωτικές υποθέσεις Γιαχία Σάρι κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.

To Joint Maritime Information Center υπογράμμισε ότι τα «MSC Diego» και «MSC Gina» δεν επλήγησαν από τις επιθέσεις και ότι τα πληρώματά τους είναι ασφαλή. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά για το «MSC Vittoria».

Η ναυτιλία είναι ευάλωτη και οι πειρατές μπορεί να ενθαρρυνθούν από τα όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα, σχολίασε ο κάπτεν Rahul Khanna, επικεφαλής του Τμήματος Θαλασσίων Κινδύνων της Allianz Commercial.

- Post Down -

Comments are closed.