- Advertisement -

Απάντηση-αντεπίθεση από Γκίλφοϊλ: Ο Έρικ Ντίτερς χρωστά 150.000 δολάρια για ομιλίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες

Απάντηση-αντεπίθεση από Γκίλφοϊλ: Ο Έρικ Ντίτερς χρωστά 150.000 δολάρια για ομιλίες και συμβουλευτικές υπηρεσίες
27

- Advertisement -

Στην αντεπίθεση περνά μέσω των νομικών της εκπροσώπων η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις δημόσιες αιτιάσεις του επιχειρηματία Έρικ Ντίτερς περί δήθεν «ανταλλαγμάτων» (quid pro quo) και ξεκαθαρίζοντας το τοπίο γύρω από τις μετακινήσεις της με ιδιωτικά αεροσκάφη.

Μέσω επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι δικηγόροι της Ντέιβιντ Σουάρτς και Τζέσι Μπίναλ υπογραμμίζεται ότι η υπόθεση αφορά μια καθαρά ιδιωτική οικονομική διαφορά, καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας αρνείται να καταβάλει το ποσό των 150.000 δολαρίων για επαγγελματικές υπηρεσίες που η κ. Γκίλφοϊλ του παρείχε πολύ πριν αναλάβει τα διπλωματικά της καθήκοντα στην Αθήνα.

Διαβάστε εδώ: Η επίσημη ανακοίνωση των νομικών εκπροσώπων της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

«Εκατομμυριούχος σε στενότητα»

Πριν εισέλθει στην υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ σταδιοδρομούσε ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, ως τηλεοπτική προσωπικότητα εθνικής εμβέλειας και ως μία από τις πιο επιδραστικές πολιτικές φωνές στο περιβάλλον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητάς της, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Έρικ Ντίτερς την προσέλαβε τον Μάιο του 2024 για να ηγηθεί των εκδηλώσεων «Freedom Fest» στο Κεντάκι, με σκοπό την ενίσχυση του δικού του πολιτικού προφίλ εν όψει των υποψηφιοτήτων του για τη θέση του Κυβερνήτη και για το Κογκρέσο.

Η γραπτή συμφωνία, συνεχίζει η ανακοίνωση, προέβλεπε κατ’ αποκοπή αμοιβή 200.000 δολαρίων, όμως ο Ντίτερς δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του, καθυστερώντας τις πληρωμές επί μήνες και στέλνοντας σποραδικά εμβάσματα, ενώ στα γραπτά του μηνύματα δικαιολογούνταν επικαλούμενος προβλήματα με τους συνεταίρους του και περιγράφοντας τον εαυτό του ως έναν «εκατομμυριούχο σε οικονομική στενότητα».

Οι δικηγόροι της Αμερικανίδας πρέσβεως τονίζουν ότι ο Ντίτερς επιχειρεί τώρα, μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεων, να μετατρέψει μια απλή αθέτηση συμβολαίου σε δήθεν πολιτικό σκάνδαλο. «Το να ζητάς από έναν πελάτη να πληρώσει για εργασία που έχει ήδη εκτελεστεί δεν είναι διαφθορά. Είναι το ακριβώς αντίθετο της διαφθοράς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι νομικοί της εκπρόσωποι. Παράλληλα, αποκαλύπτουν ότι ο επιχειρηματίας είχε προσφέρει στο παρελθόν ένα εκατομμύριο δολάρια στην κ. Γκίλφοϊλ προκειμένου να προωθήσει μια προσωπική του δικαστική υπόθεση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, πρόταση την οποία η ίδια απέρριψε αμέσως και κατηγορηματικά, χωρίς να λάβει ποτέ τίποτα από εκείνον.

Πλήρης διαφάνεια

Η ανακοίνωση των δικηγόρων απαντά με την ίδια αυστηρότητα και στα δημοσιεύματα που αμφισβητούν τα έξοδα μετακίνησης της πρέσβεως. Όπως διευκρινίζεται, προτού χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε ιδιωτικό αεροσκάφος, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ζήτησε, έλαβε και ακολούθησε πιστά τις επίσημες οδηγίες και τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις ομοσπονδιακές απαιτήσεις περί δεοντολογίας, δώρων και αναφοράς εξόδων, γεγονός το οποίο έχει ήδη επιβεβαιώσει επισήμως και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Έμφαση στην ενεργειακή διπλωματία

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στις 4 Νοεμβρίου 2025 ανέλαβε καθήκοντα ως η πρώτη γυναίκα πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της θητείας της υπό τη διοίκηση Τραμπ,  αναφέρει η ανακοίνωση, έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την αμερικανική ηγετική παρουσία στην ενέργεια και την προάσπιση των ενεργειακών συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της βρίσκεται η σύσφιξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, η ενίσχυση της αμερικανικής ενεργειακής επέκτασης και η προώθηση του «Κάθετου Διαδρόμου» (Vertical Corridor), επισημαίνουν οι δικηγόροι της, καταλήγοντας ότι η πρέσβης υπηρετεί με ακεραιότητα, εντιμότητα και υπεροχή, ενώ ήδη αξιολογούν όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για την είσπραξη του χρέους των 150.000 δολαρίων.

- Post Down -

Comments are closed.