- Advertisement -

Ανδρουλάκης: Επίθεση στην κυβέρνηση για τα καύσιμα – Οι τέσσερις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Ανδρουλάκης: Επίθεση στην κυβέρνηση για τα καύσιμα – Οι τέσσερις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
27

- Advertisement -

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγορώντας την για αδράνεια, μετάθεση ευθυνών και «κοινωνική αλαζονεία».

Σε δήλωσή του, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα δεν περιορίζονται στην τιμή της αντλίας, αλλά μετακυλίονται σε ολόκληρη την οικονομία, επηρεάζοντας το κόστος παραγωγής, τις μεταφορές, τη θέρμανση και τις τιμές βασικών αγαθών.

Όπως ανέφερε, την ώρα που τα νοικοκυριά βλέπουν καθημερινά την επιβάρυνση στο κόστος μετακίνησης και διαβίωσης, η κυβέρνηση περιορίζεται σε προαναγγελίες μέτρων και εκκλήσεις για υπομονή.

Οι αιχμές για την κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστρεψε τα πυρά του και σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τις οποίες χαρακτήρισε ενδεικτικές, όπως υποστηρίζει, μιας κυβέρνησης που έχει απομακρυνθεί από την καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστηκε χαρακτηριστικά τις φράσεις:

«Δεν έχεις 10 ευρώ; Πάρε λεωφορείο».

«Δεν βγαίνει ο μήνας; Είσαι κακομοίρης».

«Αυτή είναι η αλαζονεία μιας εξουσίας, που έχει χάσει την επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τι επικαλείται από την Ευρώπη

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε παράλληλα το ερώτημα γιατί, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί για έναν δύσκολο χειμώνα, δεν παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία των νοικοκυριών από τις αυξήσεις.

Ο ίδιος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που, σύμφωνα με την τοποθέτησή του, έχουν εφαρμοστεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Ειδικότερα, επικαλέστηκε την Ιταλία, όπου, όπως ανέφερε, τα πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ που συνδέονται με τις υψηλότερες διεθνείς τιμές του πετρελαίου μπορούν να αξιοποιηθούν για προσωρινή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Παράλληλα, έκανε αναφορά στην απόφαση της Eni να εφαρμόσει ανώτατες τιμές στο δίκτυό της.

Αναφέρθηκε επίσης στη Γαλλία και την TotalEnergies, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν προχωρήσει, κατά τον ίδιο, σε μειώσεις έμμεσων φόρων, στοχευμένες ενισχύσεις και παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους.

Οι τέσσερις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέφερε τη δέσμη των τεσσάρων προτάσεων του ΠΑΣΟΚ:

  • Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Μηχανισμό επιστροφής στους καταναλωτές των πρόσθετων εσόδων από τον ΦΠΑ που προκύπτουν λόγω των αυξημένων τιμών.
  • Συστηματικούς ελέγχους στα περιθώρια κέρδους σε όλη την αλυσίδα των καυσίμων, από τη διύλιση έως τη λιανική.
  • Μόνιμο μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στα ολιγοπώλια, ο οποίος, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, θα ενεργοποιείται μετά από εισήγηση των ανεξάρτητων Αρχών.

«Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν τώρα, πριν ο χειμώνας επιβαρύνει περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες χρειάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και όχι νέες εξαγγελίες.

«Ο ελληνικός λαός, που καταγράφει από τα χαμηλότερα επίπεδα αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ, δεν χρειάζεται άλλες εξαγγελίες και δικαιολογίες», κατέληξε.

- Post Down -

Comments are closed.