- Advertisement -
Μια νέα, ιδιαίτερα τραγική πληροφορία έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση της φονικής έκρηξης στην Πλάκα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ και αναπαράγονται από ελληνικά μέσα ενημέρωσης, η Έρις Τσάνι, μία από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, φέρεται να ήταν έγκυος τριών έως τεσσάρων μηνών. Η πληροφορία αναμένεται να αποσαφηνιστεί από τη νεκροψία-νεκροτομή, ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθεί, προσθέτει μια ακόμη συγκλονιστική διάσταση στην τραγωδία της οδού Λυσικράτους. Η Έρις Τσάνι ήταν σύζυγος του Φλορίν Χότζα και είχε βρεθεί στην Αθήνα μαζί με ακόμη ένα ζευγάρι συγγενών της.
Η τραγική πληροφορία για την εγκυμοσύνη
Η Έρις Τσάνι και ο σύζυγός της, Φλορίν Χότζα, αποτελούσαν ένα από τα δύο ζευγάρια Αμερικανών τουριστών που είχαν νοικιάσει κατάλυμα στον πρώτο όροφο του κτιρίου. Οι πληροφορίες για την εγκυμοσύνη της γυναίκας κάνουν πλέον ακόμη πιο οδυνηρή την απώλεια, καθώς, εφόσον επιβεβαιωθούν από τις αρμόδιες ιατροδικαστικές εξετάσεις, η τραγωδία δεν αφορά μόνο τον θάνατο των έξι ανθρώπων που βρίσκονταν στο κτίριο, αλλά και την απώλεια μιας εγκυμοσύνης που βρισκόταν ακόμη στους πρώτους μήνες της. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κύηση περίπου τριών έως τεσσάρων μηνών, ενώ οι τελικές απαντήσεις αναμένονται από τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής.

Την ίδια στιγμή, ανάμεσα στα έξι θύματα ήταν και η Φλορίντα Χότζα με τον σύζυγό της, Ίαν Αλεξάντερ Κίρκπατρικ, οι οποίοι είχαν παντρευτεί πρόσφατα και βρίσκονταν στην Ελλάδα για το ταξίδι του μέλιτός τους. Τα δύο ζευγάρια είχαν νοικιάσει διαμέρισμα στον πρώτο όροφο του διώροφου κτιρίου στην οδό Λυσικράτους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, οι τρεις από τους τέσσερις τουρίστες ήταν αλβανικής καταγωγής και είχαν αμερικανική υπηκοότητα. Η παρουσία τους στην Αθήνα, που επρόκειτο να είναι μια σύντομη παραμονή, κατέληξε σε ανείπωτη τραγωδία.
Η αγωνιώδης αναζήτηση στα συντρίμμια
Η τύχη των τεσσάρων τουριστών παρέμενε άγνωστη για πολλές ώρες μετά την ισχυρή έκρηξη που προκάλεσε την κατάρρευση του κτιρίου. Καθώς οι πυροσβέστες και οι διασώστες της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν μέσα στα συντρίμμια, συγγενικό πρόσωπο του Ίαν Αλεξάντερ Κίρκπατρικ και της Φλορίντα Χότζα αναζητούσε πληροφορίες μέσω διαδικτύου. Σε ανάρτηση στο Reddit ανέφερε ότι τα ξαδέλφια του βρίσκονταν στην Ελλάδα για το ταξίδι του μέλιτός τους και ότι υπήρχαν φόβοι πως βρίσκονταν στο κτίριο που είχε καταρρεύσει. Η αγωνία εντάθηκε όταν έγινε γνωστό ότι στα ερείπια είχαν εντοπιστεί διαβατήρια με τα στοιχεία τους.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίστηκε για πολλές ώρες, με τα συνεργεία να απομακρύνουν προσεκτικά τμήματα των συντριμμιών προκειμένου να προσεγγίσουν τα σημεία όπου υπήρχαν ενδείξεις για την παρουσία ανθρώπων. Τελικά, οι διασώστες εντόπισαν και ανέσυραν νεκρούς και τους έξι αγνοούμενους. Εκτός από τα δύο ζευγάρια των Αμερικανών τουριστών, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που κατοικούσε στον δεύτερο όροφο του κτιρίου, ο 77χρονος Έντμοντ Χινγκς και η 78χρονη Αθηνά Παπαρέσκου.

Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία στην Πλάκα
Η έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου στην οδό Λυσικράτους, στην Πλάκα, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στο κτίριο και οδηγώντας στην κατάρρευσή του. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, καθώς υπήρχαν αναφορές για ανθρώπους που πιθανότατα βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Η επιχείρηση μετατράπηκε γρήγορα σε αγώνα δρόμου, με τους διασώστες να επιχειρούν μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και να αναζητούν σημεία πρόσβασης στα ερείπια.
Η πρώτη σορός εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης επιχείρησης και στη συνέχεια οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι αγνοούμενοι. Με την ανάσυρση και των έξι σορών ολοκληρώθηκε το πρωί του Σαββάτου η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, επιβεβαιώνοντας τον τραγικό απολογισμό. Οι Αρχές συνεχίζουν πλέον την έρευνα για τα ακριβή αίτια της έκρηξης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το ενδεχόμενο διαρροής φυσικού αερίου από το διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου.

Στο μικροσκόπιο τα αίτια της έκρηξης
Δέκα εμπειρογνώμονες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού εξετάζουν τα ευρήματα από τον χώρο της καταστροφής, ενώ παράλληλα αναμένεται να πραγματοποιηθούν νέες αυτοψίες και σε γειτονικά κτίρια. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται αφορά πιθανή διαρροή φυσικού αερίου στο διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου, το οποίο διέθετε ενεργή αυτόνομη παροχή. Οι ειδικοί προσπαθούν να διαπιστώσουν από πού προήλθε η πιθανή διαρροή, πώς συσσωρεύτηκε το αέριο και ποια ήταν η πηγή ανάφλεξης που προκάλεσε την έκρηξη.
Διαβάστε επίσης
Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να αποκλειστούν άλλα πιθανά σενάρια και να αποτυπωθούν με ακρίβεια οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η καταστροφή. Η ιατροδικαστική εξέταση των θυμάτων αναμένεται να δώσει επιπλέον στοιχεία, μεταξύ άλλων και για την πληροφορία σχετικά με την εγκυμοσύνη της Έρις Τσάνι. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, η πληροφορία παραμένει υπό επιβεβαίωση, όμως έχει ήδη προσδώσει μία ακόμη βαθιά τραγική διάσταση σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει την Αθήνα.
Comments are closed.