- Advertisement -

OpenAI: Δεν θα μπει στο χρηματιστήριο το 2026 – «Κακή επιλογή» λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια της AI

OpenAI: Δεν θα μπει στο χρηματιστήριο το 2026 – «Κακή επιλογή» λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια της AI
1

- Advertisement -

Η OpenAI δεν θα προχωρήσει σε είσοδο στο χρηματιστήριο το 2026, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης αναστέλλουν τα σχετικά σχέδια, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Σαμ Άλτμαν, σε συνέντευξή του στο Fortune.

Ο Άλτμαν τόνισε πως, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες και τις εντεινόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια της AI, η παρούσα περίοδος δεν θεωρείται κατάλληλη για δημόσια εγγραφή.

«Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω από την ασφάλεια, αυτή τη στιγμή θα ήταν κακή επιλογή να βγούμε στο χρηματιστήριο και δεν αισθανόμαστε πίεση γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται σε μια συγκυρία όπου εντείνονται οι πιέσεις προς τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ για αυστηρότερη ρύθμιση.

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν νέα μέτρα για τη ρύθμιση των συστημάτων AI, μετά τις προειδοποιήσεις ερευνητών της Anthropic, ανταγωνίστριας της OpenAI, για τους σοβαρούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας ακόμη και την επιβίωση της ανθρωπότητας σε κίνδυνο.

Οι ανησυχίες ενισχύθηκαν από περιστατικά όπου πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης φέρεται να έδρασαν απρόβλεπτα, επιχειρώντας να παραβιάσουν εξωτερικά συστήματα, ενώ ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας της AI έχουν αποχωρήσει από εταιρείες λόγω προβληματισμών για τους κινδύνους της τεχνολογίας.

Στο τραπέζι η συνεργασία των κορυφαίων εταιρειών AI

Ο Άλτμαν άφησε να εννοηθεί ότι η OpenAI και άλλες κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να πλησιάζουν σε συμφωνία για τον περιορισμό του ρυθμού ανάπτυξης της AI και για ενισχυμένη συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας.

Απαντώντας σε τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Anthropic, Ντάριο Αμοντέι, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής προσέγγισης στην ανάπτυξη νέων μοντέλων, ο Άλτμαν δήλωσε πως συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει επιβράδυνση στην εξέλιξη των πιο προηγμένων συστημάτων.

«Συμφωνώ με τον Ντάριο ότι πρέπει να ρυθμίσουμε τον ρυθμό με τον οποίο προχωράμε στην αιχμή της τεχνολογίας», έγραψε ο Άλτμαν στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας πως το ζήτημα αποτελεί βασικό αντικείμενο συζήτησης στην OpenAI το τελευταίο διάστημα.

Το IPO της OpenAI μετατίθεται, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία

Η πιθανότητα μιας γιγαντιαίας δημόσιας εγγραφής της OpenAI, που θα μπορούσε να αποτιμήσει την εταιρεία σε πολύ υψηλά επίπεδα, είχε ήδη τεθεί υπό επανεξέταση.

Τον Ιούνιο, οι New York Times είχαν μεταδώσει ότι η OpenAI εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταθέσει μια πιθανή IPO ύψους ακόμα και 1 τρισ. δολαρίων για το 2027.

Όταν ο Άλτμαν ρωτήθηκε αν το 2026 αποκλείεται και το 2027 αποτελεί τον πιθανότερο χρονικό ορίζοντα, απάντησε «όχι το 2026», χωρίς να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία.

Όπως εξήγησε, η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τόσο στον τομέα της ασφάλειας και της ευθυγράμμισης της AI, όσο και ως προς τη συνεργασία με κυβερνήσεις.

Η Anthropic προχωρά, πάντως, προς το δικό της IPO

Παράλληλα, οι ανησυχίες για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακόψει τα σχέδια της Anthropic για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει την προώθηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς στα μέσα Οκτωβρίου το νωρίτερο, με τη χρηματιστηριακή εισαγωγή να εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Έτσι, ενώ η OpenAI επιλέγει να παγώσει προσωρινά τα σχέδια για IPO, ο ανταγωνισμός στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει έντονος, με τις κορυφαίες εταιρείες να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα πιέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη και αυξανόμενες απαιτήσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια.

- Post Down -

Comments are closed.