- Advertisement -

«Mαχαίρι» στις χρεώσεις και προμήθειες στα POS για τρία χρόνια

4

- Advertisement -

«Κουρεμένες» κατά 50% θα είναι για 3 χρόνια οι χρεώσεις και προμήθειες στα POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ με κάρτες σε επιχειρήσεις μικρής λιανικής, όπως ψιλικατζίδικα, αρτοποιεία, περίπτερα, αλλά και για τα ταξί, ενώ άναψε «πράσινο φως» σε 4.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα του «Τειρεσία» για να αποκτήσουν «μηχανάκια» και να δέχονται πληρωμές με κάρτες.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

1. Μπαίνει «ψαλίδι» και ορίζονται ανώτατα όρια προμηθειών και χρεώσεων για συναλλαγές αξίας έως 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών σε:

n Παντοπωλεία και mini markets.

n Πρακτορεία Τύπου και περίπτερα.

n Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες.

n Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία.

n Αρτοποιεία.

n Ταξί.

n Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών.

n Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων.

n Στεγνοκαθαριστήρια.

n Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, n Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων.

n Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων.

n Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα.

n Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων.

n Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών).

Πλαφόν

Σύμφωνα με τη ρύθμιση για τα επόμενα 3 χρόνια στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ που γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα προβλέπεται ότι η προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας της συναλλαγής. Αντίστοιχα:

Η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών ορίζεται στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%. Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών ορίζεται σε 0,10%. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά επιχειρήσεις που έχουν τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρείας και επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

2. Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν την παροχή POS σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες εφόσον υπάρχουν επαρκείς τρόποι εξασφάλισής τους επικαλούμενοι λόγους πιστοληπτικής αξιολόγησης ή ικανότητας καθώς και λόγους που αφορούν ενδεχόμενες συναλλαγές υψηλού ρίσκου. Προβλέπεται, δε, η δυνατότητα επιπλέον εξασφαλίσεων των παρόχων, όπως ενδεικτικά η προκαταβολή ετήσιας αμοιβής, η παροχή εγγύησης και η έγκαιρη δυνατότητα εκκαθάρισης συναλλαγών.

- Post Down -

Comments are closed.