- Advertisement -

Το παρελθόν του Χαμάμ αλ-Χαμάμι, υπήκοου Ομάν και συγκυβερνήτη της Flydubai που μαχαίρωσε τον πιλότο εν ώρα πτήσης, βάζουν στο επίκεντρο οι αρχές που έχουν αναλάβει τις έρευνες για την υπόθεση. Ο άνθρωπος που έσπειρε τον πανικό μέσα στο αεροπλάνο φέρεται να έκανε αναρτήσεις με την Αλ Κάιντα, και όπως είχε προβλέψει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, είχε και εξτρεμιστικές απόψεις.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα (03.10.2025) ότι οι αρχές του Ομάν είχαν απαγορεύσει στον συγκυβερνήτη της πτήσης της εταιρείας flydubai με προορισμό το Τελ Αβίβ, να πιλοτάρει αεροσκάφη καθώς υποπτεύονταν ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί. Al-Arabiyah, CNN, ABC αλλά και η εφημερίδα Wall Street Journal, ανέφεραν πως οι αρχές του Ομάν είχαν απαγορεύσει για λόγους ασφαλείας στον συγκυβερνήτη -ο πατέρας του οποίου είναι υπήκοος Ομάν και η μητέρα του Συρίας- να πιλοτάρει αεροπλάνα, καθώς εκτιμούσαν ότι είχε επηρεαστεί από ακραίες ισλαμιστικές ομάδες στη διάρκεια της παραμονής του στη Συρία.
Με βάση τα ίδια μέσα ενημέρωσης, ο συγκυβερνήτης –το όνομα του οποίου είναι Χάμαμ αλ Χαμάμι- προσελήφθη από την εταιρεία Flydubai των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αφού αποχώρησε από την Oman Air και προσπάθησε με αποτυχία να εργαστεί στην εταιρεία Emirates.
BREAKING: The terrorist FlyDubai co-pilot has reportedly been identified as Hamam Alhamami. pic.twitter.com/TRiNnVqeTS
— Israel War Room (@IsraelWarRoom) October 2, 2026
Οι αναρτήσεις για την Αλ Κάιντα
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν 2 αναρτήσεις που εμφανίστηκαν σε LinkedIn προφίλ με το όνομά του την Τετάρτη, περίπου 9 ώρες μετά το περιστατικό.
Δεν έχει διευκρινιστεί ποιος τις ανέβασε, ούτε αν είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων, πριν δηλαδή μαχαιρώσει τον πιλότο.
Στην πρώτη ανάρτηση υπήρχε βίντεο που είχε τραβηχτεί μέσα από πιλοτήρια Boeing 737 MAX. Σύμφωνα με το CNN, τραβήχτηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ενώ η κάμερα εστιάζει σε αεροσκάφος της ισραηλινής El Al.
Στην οθόνη του πιλοτηρίου φαινόταν ο αριθμός πτήσης OMA624 και η ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2023, περίοδος κατά την οποία ο αλ-Χαμάμι εργαζόταν στην Oman Air.
Σε άλλα αποσπάσματα εμφανίζονται επιπλέον αεροσκάφη της El Al, καθώς και ένα της ισραηλινής Arkia.
https://t.co/oi6aLEqrfN
חשבון הלינקדין של טיס המשנה בעת שהועסק בעומאן אייר וכנראה לפני ההקצנה, לפחות על פי רשימת העוקבות המצומצמת. pic.twitter.com/OdYVsQyEM7— Intelli Times – אינטלי טיימס (@IntelliTimes) October 3, 2026
Στο βίντεο εμφανίζονται και φωτογραφίες του Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι, ηγέτη της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, και του Χουμάμ Χαλίλ Αμπού Μουλάλ αλ-Μπαλάουι, δράστη της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας το 2009 κατά την οποία σκοτώθηκαν 9 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 7 στελέχη και συνεργάτες της CIA.
Η δεύτερη ανάρτηση περιλάμβανε εικόνα που είχε δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και παρουσίαζε τους τρεις ιερότερους τόπους του Ισλάμ, στη Μέκκα, τη Μεδίνα και την Ιερουσαλήμ, συνδεδεμένους με μια φωτεινή γραμμή.
Στο υπόβαθρο ακουγόταν ποίημα με αναφορές στην απόρριψη της ταπείνωσης, στην απουσία φόβου απέναντι στον θάνατο και στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας.
Τα ίδια δύο βίντεο αναρτήθηκαν περίπου την ίδια ώρα και σε λογαριασμό Instagram με το ίδιο όνομα και φωτογραφίες. Και αυτός ο λογαριασμός διαγράφηκε στη συνέχεια.
Η επίθεση με το μαχαίρι σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Ντουμπάι- Τελ Αβίβ. Ο συγκυβερνήτης μαχαίρωσε τον Ινδό κυβερνήτη του αεροσκάφους, ο οποίος όμως πρόλαβε να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου. Χάρη σε αυτή την κίνηση επιβάτες και μέλη του πληρώματος κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον δράστη.
Το αεροσκάφος πραγματοποίησε στη συνέχεια αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία.
Οι ακριβείς συνθήκες της επίθεσης και τα κίνητρα του δράστη, που παραμένουν ασαφή, αποτελούν αντικείμενο έρευνας που διεξάγεται στα Εμιράτα, όπου έχουν μεταφερθεί οι δύο πιλότοι.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι ο δράστης «είχε υποστεί ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση» και «σκόπευε να ρίξει το αεροπλάνο μαζί με τους επιβάτες».
To άρθρο Flydubai: Το παρελθόν του συγκυβερνήτη που μαχαίρωσε τον πιλότο – Αναρτήσεις με Αλ Κάιντα, εξτρεμιστικές απόψεις και απαγόρευση πτήσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
Comments are closed.