- Advertisement -

Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν τρία ιρανικά πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν και στα ανοιχτά του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM). Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) εναντίον δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων που περιπολούσαν στα περιφερειακά ύδατα.
Όπως επισημαίνει η CENTCOM, ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κατάφεραν να αποφύγουν τις επιθέσεις του Ιράν, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί στο αμερικανικό προσωπικό.
— U.S. Central Command (@CENTCOM) September 5, 2026
Σε αντίποινα, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «απενεργοποίησαν οριστικά» δύο δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το M/T Downy, στα ανοικτά της νήσου Χαργκ, και το M/T Stark 1, κοντά στο Τζασκ.
U.S. Central Command says U.S. forces struck three Iranian crude oil tankers on Sept. 5 after the IRGC launched ballistic missiles toward two U.S. Navy warships operating in the region.
CENTCOM said an aircraft carrier and guided-missile destroyer evaded multiple Iranian attacks… https://t.co/4iSJ0iooN8 pic.twitter.com/GvwKEnZQc8
— OSINTdefender (@sentdefender) September 5, 2026
Παράλληλα, καταστράφηκε ολοσχερώς το άδειο από φορτίο πετρελαιοφόρο M/T Kylo, γνωστό και ως «Noxen», στον Κόλπο του Ομάν. Σύμφωνα με την CENTCOM, το πλοίο επλήγη σε πολλαπλά κρίσιμα σημεία ώστε να καταστεί μη επιχειρησιακό, αφού προηγουμένως το πλήρωμά του είχε κληθεί να το εγκαταλείψει.
Η αμερικανική διοίκηση υποστηρίζει ότι τα τρία δεξαμενόπλοια ανήκουν σε ένα δίκτυο παράνομης μεταφοράς πετρελαίου, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης και οι περιφερειακοί σύμμαχοί τους.
O Διοικητής της CENTCOM, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Το μήνυμα προς το IRGC πρέπει να είναι ξεκάθαρο: αν πυροβολήσετε εναντίον δύο πλοίων μας, θα επιβάλουμε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, βγάζοντας εκτός μάχης τρία δικά σας».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν τις αμερικανικές δυνάμεις» και, εφόσον χρειαστεί, να καταστρέψουν τον περιορισμένο και εκτεθειμένο πετρελαϊκό στόλο του Ιράν, σηματοδοτώντας περαιτέρω κλιμάκωση στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.
Comments are closed.