Unitree: Παγκόσμιο ρεκόρ υπερκάλυψης για κινεζική εταιρεία ρομπότ

Η κινεζική εταιρεία ανθρωποειδών ρομπότ Unitree μπαίνει τώρα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης για να αντλήσει κεφάλαια πετυχαίνοντας υπερκάλυψη, από ιδιώτες κυρίως επενδυτές, η οποία φτάνει τις 8.000 φορές. Η κινεζική εταιρεία θέλει να ανταγωνιστεί την Tesla του Ιλον Μασκ, ο οποίος έχει στα σκαριά το ρομπότ Optimus και την επίσης αμερικανική εταιρεία μηχανικής και ρομποτικού σχεδιασμού Boston Dynamics.

Ο επενδυτικός πυρετός για την τεχνολογία και ειδικά τα ρομπότ είναι χωρίς προηγούμενο στην Κίνα, όπως φάνηκε από την αρχική δημόσια προσφορά (ΙΡΟ) που στόχευε σε άντληση κεφαλαίων 900 εκατ. δολαρίων. Μόνο οι ιδιώτες επενδυτές προσέφεραν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (8,1 τρισ. γουάν). Συνολικά καταγράφηκαν σχεδόν 10 εκατομμύρια προσφορές για την αγορά μετοχών της εταιρείας.

Το υπόλοιπο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από θεσμικούς επενδυτές. Πρόκειται για επενδυτική φρενίτιδα που ξεπέρασε αυτή για το βιβλίο προσφορών των 7,1 τρισ. γουάν της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ CXMT τον περασμένο μήνα.

Η Unitree πούλησε 40,4 εκατομμύρια μετοχές προς 150,8 γουάν η κάθε μία (22,35 δολάρια) και έγινε η πρώτη εισηγμένη εταιρεία ανθρωποειδών ρομπότ της Κίνας. Η επίσημη ονομασία της εταιρείας είναι Yushu Technology Co. και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στη χρηματιστηριακή αγορά STAR της Σαγκάης μέσα στον Αύγουστο.

Η Κίνα στρέφεται ολοένα και περισσότερο στα χρηματιστήρια για να χρηματοδοτήσει τις τεχνολογικές φιλοδοξίες των εταιρειών της, ειδικά ενάντια στις ΗΠΑ όπου η κόντρα είναι πολύ μεγάλη για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν γίνει η στρατηγική προτεραιότητα του Πεκίνου και και η Unitree είναι βασικός παράγοντας της προσπάθειας αυτής. Τα ρομπότ της εταιρείας που χόρευαν όπως παρουσιάστηκαν στο ετήσιο γκαλά του εαρινού φεστιβάλ της χώρας προσέλκυσαν την παγκόσμια προσοχή, με τις φιλοδοξίες της εταιρείας να είναι τεράστιες για εμφάνισή τους στη βιομηχανική παραγωγή ή ακόμη και σε αμυντικές εφαρμογές.

Το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος υπογραμμίζει την όρεξη των επενδυτών για εταιρείες με απτή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Πεκίνου. Η Unitree ξεκινά αυτό που θα μπορούσε να είναι το επόμενο κύμα πολύ μεγάλων τεχνολογικών αρχικών δημόσιων εγγραφών της Κίνας, ύστερα από μια σειρά ντεμπούτων εταιρειών κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού της τεχνητής νοημοσύνης που κορυφώθηκαν με την CXMT να συγκεντρώνει 66,6 δισεκατομμύρια γουάν τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια να γίνεται η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην ηπειρωτική Κίνα, σχολίαζε το Bloomberg.

Μια επιτυχημένη εισαγωγή και μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Unitree θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει δυναμική για άλλες κινεζικές εταιρείες ρομποτικής που επιδιώκουν τέτοια ΙΡΟ συμπεριλαμβανομένων των Leju Robotics και Deep Robotics. Μια ακόμη εταιρεία κατασκευής ανθρωποειδών ρομπότ, η Shanghai AgiBot Innovation Technology, ξεκίνησε τη διαδικασία για εισαγωγή της στο Χονγκ Κονγκ, ανέφεραν κινεζικές πηγές τον Ιούλιο.

Συνεργασία με DeepSeek

Η πολύ ισχυρή συμμετοχή των επενδυτών ενισχύθηκε επίσης από την υποστήριξη στρατηγικών παικτών, συμπεριλαμβανομένης της νεοσύστατης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης DeepSeek. Αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη προς στην Unitree. Περίπου το 20% των μετοχών προς πώληση έχουν διατεθεί σε στρατηγικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της DeepSeek, επιπλέον επενδυτικού οχήματος συνδεδεμένου με την Tencent Holdings και επενδυτικών βραχιόνων μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, όπως η China National Petroleum, η China Southern Power Grid και η China Telecom, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η DeepSeek έλαβε ποσοστό συμμετοχής 2,31% με περίοδο δέσμευσης διακράτησης των μετοχών τριών ετών. Η συνεργασία επιτρέπει μεταξύ άλλων στην Unitree να αξιοποιήσει την ισχύ της DeepSeek στην τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξει μοντέλα ενσωματωμένης νοημοσύνης για τα ανθρωποειδή ρομπότ της.