Τι επιφυλάσσει ο χειμώνας για την Ουκρανία

Στο στόχαστρο της Ρωσίας βρέθηκε τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου το συγκρότημα «Biocon» στην περιοχή Μπορισπίλ του Κιέβου, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές αποθήκες της Ουκρανίας. Η επίθεση προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά και κατέστρεψε σημαντικά αποθέματα φαρμάκων. Η οικονομική ζημία είναι τεράστια, ωστόσο η κοινωνική μπορεί να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη.

Η επιλογή του στόχου δεν ήταν τυχαία, θεωρούν στο Κίεβο, και δείχνει τι επιφυλάσσει για τους Ουκρανούς ο χειμώνας που έρχεται. Οι Ρώσοι επιχειρούν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στην Ουκρανία χτυπώντας ενέργεια, αποθήκες βασικών ειδών και τροφίμων, κρίσιμους κόμβους ανεφοδιασμού, σπίτια, σχολεία και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο Κίεβο δεν περιμένουν πλέον ότι η Μόσχα θα αλλάξει πορεία μέσω διπλωματικών εκκλήσεων, αλλά θεωρούν ότι ο πόλεμος μπορεί να σταματήσει μόνο όταν το κόστος του γίνει πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά ασύμφορο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρουν πηγές μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται η προειδοποίηση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο πόλεμος «κλείνει τον ρωσικό ουρανό», όχι επειδή η Ουκρανία στοχεύει την πολιτική αεροπορία, αλλά επειδή οι ολοένα συχνότερες επιδρομές εναντίον ρωσικών αεροδρομίων και άλλων υποδομών αναγκάζουν τις Αρχές να διακόπτουν την εναέρια κυκλοφορία. Ηδη στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, μόνο στα αεροδρόμια Σερεμέτιεβο και Βνούκοβο της Μόσχας καταγράφηκαν συνολικά 43 ακυρώσεις και 329 καθυστερήσεις πτήσεων, ενώ η Air Tanzania έγινε χθες η πρώτη αεροπορική εταιρεία που διακόπτει τις πτήσεις προς Μόσχα.

Τραυματίες

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ουκρανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις, μετά και τη χθεσινή κλιμάκωση με πλήγμα drone «απευθείας στο γραφείο του επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας» στο κέντρο του Κιέβου, όπως ανακοίνωσε ο Ζελένσκι, προαναγγέλλοντας αντίποινα. Τουλάχιστον 12 άτομα τραυματίστηκαν. Για την Ουκρανία, δύο είναι τα κυρίως προβλήματα: οι βαλλιστικοί πύραυλοι και τα ρωσικά μη επανδρωμένα Σαχέντ με κινητήρα τζετ, τα οποία συχνά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα μέσα που διαθέτουν οι Ουκρανοί. Οσον αφορά τα Σαχέντ, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι είναι ζήτημα χρόνου για τους Ουκρανούς να φτιάξουν ένα σύστημα που θα είναι αποτελεσματικό αλλά και συνάμα φτηνό για την αντιμετώπισή τους.

Επί του θέματος την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου υπό τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με βασικό αντικείμενο την επιτάχυνση της παραγωγής ταχύτατων drones αναχαίτισης και φθηνών πυραύλων, καθώς και τη μεγαλύτερη εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων στην παραγωγή και ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας. Πιο δύσκολο πρόβλημα οι βαλλιστικοί πύραυλοι καθώς για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται συστήματα Πάτριοτ, τα οποία έχουν σχεδόν εξαντληθεί στην Ουκρανία και το Κίεβο απευθύνει απεγνωσμένα έκκληση στους συμμάχους για πυραύλους του συγκεκριμένου συστήματος. Στο ουκρανικό επιτελείο εκτιμούν ότι η ρωσική πυραυλική κλιμάκωση θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών έχει προειδοποιήσει ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία μπορεί να ακολουθήσει νέα, επιστράτευση «εξπρές» εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών.

Παράλληλα, δυτικές υπηρεσίες ασφαλείας εξετάζουν το διαφορετικό σενάριο μιας περιορισμένης ρωσικής ενέργειας ή υβριδικής πρόκλησης σε χώρα της Βαλτικής, με στόχο να δοκιμαστούν η συνοχή και η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ.