Στην απομόνωση οι ακραίες φωνές

Δεν ήταν απλώς ένα ραντεβού που επιβεβαίωσε τη διάθεση επαναπροσέγγισης του Μαξίμου και της Αρχιεπισκοπής, έπειτα από τρεις μήνες απόστασης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ιερώνυμο με «τραυματισμένες» τις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας. Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου στο Δήλεσι, παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον υψηλό συμβολισμό της εικόνας, αλλά και 45 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, που έχουν αποκτήσει πολωτικά χαρακτηριστικά, υπήρξε κοινό μήνυμα, και συμπόρευσης και αποδοκιμασίας των ακραίων φωνών.

Επρόκειτο για το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη – Ιερώνυμου από τις 8 Ιανουαρίου, όταν οι δυο τους είχαν συναντηθεί πίσω από τα φώτα λίγα 24ωρα προτού το Μαξίμου δρομολογήσει τη θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στη σκιά αλλεπάλληλων περιστατικών εντός και εκτός ναών με σκληρές διατυπώσεις έως επιθέσεις από «σκληρούς» του κλήρου προς βουλευτές οι οποίοι στήριξαν στη Βουλή την ισότητα στον γάμο, συμφωνήθηκε να γίνει κοινή επίσκεψη συμβολικά σε δομές της Αρχιεπισκοπής (σε δύο παιδικούς σταθμούς και στο Κέντρο Γεροντολογίας «Αγιος Προφύριος»).

Μικροπρέπειες. Πρώτος ο Ιερώνυμος έσπευσε σε πλήρη απομόνωση των άκρων και ανέφερε ονομαστικά τον Κυριάκο Βελόπουλο στον απόηχο της… προειδοποίησης του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης – της «παραίνεσης», όπως επιμένει ο ίδιος – στους βουλευτές που υπερψήφισαν τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να μην πάνε στην εκκλησία επειδή «το Πάσχα είναι ιερό για τους χριστιανούς ορθόδοξους». Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να μείνουν εκτός οι μικροπρέπειες, «αδειάζοντας» ευθέως τον Βελόπουλο και εμμέσως τον Δημήτρη Νατσιό, ο οποίος ζήτησε «πολιτικό χαστούκι» στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές μετά το πραγματικό χαστούκι στη βουλευτή της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη από πολιτεύτρια της Νίκης σε εκκλησία της Καβάλας. «Εχουμε σταθερές γραμμές και αυτός είναι ο λόγος του Θεού. Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κύριος Βελόπουλος, ούτε οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός. Σεβόμαστε τους ανθρώπους» είπε, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία. Οπως πρόσθεσε με νόημα, δεν μπορεί να πάει «σε πράγματα που δεν τα λέει το Ευαγγέλιο» ούτε μπορεί να ταυτιστεί «με συμφέροντα προσωπικά». Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι η θεσμική συνεργασία κράτους και Εκκλησίας δεν έπαψε ποτέ, αντίθετα «ήταν και παραμένει στενή». Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πιο επίκαιρα από ποτέ» τα μηνύματα Ιερώνυμου για αγάπη και σεβασμό. «Προσβλέπουμε στο κοινωνικό αποτύπωμα της Εκκλησίας που συμπληρώνει τις κρατικές δομές» πρόσθεσε.

Προηγήθηκαν οι… πυροσβεστικές δηλώσεις του Ιερώνυμου προς πάσα κατεύθυνση στις αρχές της εβδομάδας. Η Εκκλησία «δεν εκδικείται» είχε πει τότε, ικανοποιώντας το γαλάζιο στρατόπεδο, που είχε στραμμένο το βλέμμα στο «άτεγκτο» μπλοκ της Ιεραρχίας και στις… προθέσεις του τη Μεγάλη Εβδομάδα. Προηγήθηκαν επίσης οι ευθείες βολές του Μητσοτάκη στα δεξιότερα της ΝΔ, τόσο στην Ελληνική Λύση όσο και στη Νίκη, για «εμπορευματοποίηση της πίστης», για «χριστιανόμετρα» και για κόμματα που λένε ότι υποστηρίζουν την πίστη αλλά υιοθετούν «διχαστικό λόγο».

Αμεση ήταν όμως και η αντίδραση του Βελόπουλου στις δηλώσεις Ιερώνυμου από τη Βοιωτία, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης να βάζει στο κάδρο τον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας ότι «εργαλειοποιεί προεκλογικά» τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου. Και ενώ επεσήμανε ότι συμφωνεί με τα λόγια του Ιερώνυμου άφησε τελικά την αιχμή ότι κανένας πολιτικός «δεν μπορεί να δώσει οδηγίες ούτε στον κλήρο, ούτε στην Ιεραρχία» όπως και «η Ιεραρχία δεν θα πρέπει να οδηγεί τους πιστούς σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους».