Ατάκτως

 

Ο πρόεδρος Σι πήγε στο Βελιγράδι την ημέρα της θλιβερής επετείου του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας από το ΝΑΤΟ (7 Μάη του 1999). Αν θα έλεγε κανείς πότε ξεκίνησε ο νέος Ψυχρός Πόλεμος Δύσης – Κίνας, μάλλον αυτή την ημερομηνία θα επέλεγε.

 

Καρχαρίας, λέει, στη Γλυφάδα. Και κάποτε θα ήταν τίτλος σε λαϊκό ταμπλόιντ για «νυχτερινό επιχειρηματία που επέκτεινε επιτυχώς τη δραστηριότητά του στη νότια συνοικία».

 

Οι Γερμανοί, διαβάζω, χαρίζουν τη βίλα Γκέμπελς στο κτήμα Φον Ρέντρεν αλλά κανείς δεν τη θέλει. Παράξενο. Πάει σε διάφορους ο νους μου. Που θα μπορούσαν να το έχουν στρατηγείο. Μέχρι και Erasmus προπαγανδιστών θα μπορούσε να διοργανωθεί εκεί ή βραδιά με έπαθλο για το μεγαλύτερο ψέμα της χρονιάς.

 

9η Μάη σήμερα και όπως σημειώνει το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, επισήμως η Ελληνική Δημοκρατία έχει καθιερώσει την «9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού» (άρθρο 4, παρ. 1, Ν. 2703/1999, συμπληρωματική προσθήκη στον ιστορικό νόμο 1285/1982 για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης). Ημέρα νίκης κατά του Ναζισμού και με τη μεγάλη συμβολή της ΕΣΣΔ.

 

Μην σου τύχει θέμα υγείας σε κάνα νησί αυτές τις ημέρες. Διάβασα για την περιπέτεια του συναδέλφου Πάρη Καρβουνόπουλου στην Πάρο (περαστικά να του πω) και το «κατηγορώ» του για το νησί που έχει ένα ασθενοφόρο. Αν αυτά γίνονται σε κοσμικά μέρη ή όλα επαφίονται στην αυτοθυσία νοσηλευτών και λιγοστών ιατρών, δεν θέλω να φαντάζομαι τι γίνεται πιο μακριά.