Την Τουρκία και το Κατάρ κατονομάζει το Λικούντ στις καταγγελίες του για ξένη παρέμβαση στις ισραηλινές εκλογές. Το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι παράγοντες από τις δύο χώρες χρηματοδότησαν οργανώσεις για την αύξηση της συμμετοχής αράβων ψηφοφόρων.
Το Ρά’αμ, το αραβικό κόμμα στο επίκεντρο των κατηγοριών περί εξαγοράς ψήφων, τις απορρίπτει κατηγορηματικά. Αλλά και η αστυνομία είχε δηλώσει ότι, μέχρι χθες το απόγευμα, δεν διέθετε στοιχεία που να στηρίζουν τη γενική καταγγελία περί «κλοπής των εκλογών», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα διερευνήσει την υπόθεση. Μέχρι χθες το απόγευμα, επίσης, δεν είχε δημοσιοποιηθεί τεκμηρίωση για τουρκική ή καταριανή παρέμβαση.
Τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν την ημέρα των εκλογών και τέσσερις ακόμη χθες. Σύμφωνα με την αστυνομία, στις αρχικές έρευνες εντοπίστηκαν φάκελοι με μετρητά και ψηφοδέλτια, τα οποία εξετάζονται στο πλαίσιο της υπόθεσης.
Οι επτά ερευνώνται για πιθανή εξαγορά ψήφων υπέρ του Ρά’αμ. Νεότερες αναφορές στον Τύπο περιέγραφαν χθες αυτή την υπόθεση ως διακριτή από την έρευνα για ξένη χρηματοδότηση. Δεν έχει δημοσιοποιηθεί σύνδεση μεταξύ τους, ούτε οι συλλήψεις αποτελούν απόδειξη ενοχής.
Ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, δικαστής Νόαμ Σόλμπεργκ, ζήτησε από τη Σιν Μπετ ευρήματα εντός εβδομάδας. Δεν κατονομάζει χώρες και διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ουσία των υποψιών: ζητά στοιχεία που θα τις τεκμηριώσουν ή θα τις διαψεύσουν.
Ωστόσο, πριν ακόμη απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, οι πολιτικές συνέπειες είναι συγκεκριμένες και εξυπηρετούν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η αμφισβήτηση της νομιμότητας των αραβικών ψήφων ενδέχεται να δυσκολέψει ή και να αποτρέψει συνεργασίες με τα αραβικά κόμματα. Το Λικούντ ζητά ήδη ρητά τον αποκλεισμό τους, τόσο από κυβερνητικές συμφωνίες όσο και από σύμπραξη για την αλλαγή προέδρου της Κνεσέτ.
Δεύτερη πιθανή συνέπεια είναι η καθυστέρηση της ορκωμοσίας, για την οποία προειδοποιεί ο Γκάντι Αϊζενκοτ. Εάν προέκυπτε, θα μετατίθετο και η δυνατότητα της νέας Βουλής να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Αμίρ Οχάνα του Λικούντ. Η προεδρία της Βουλής έχει ουσιαστικό βάρος, καθώς ο πρόεδρος καθορίζει την κοινοβουλευτική ατζέντα.
Η αλλαγή προέδρου θα μπορούσε να διευκολύνει δύο πρωτοβουλίες που συζητά η αντιπολίτευση: τη σύσταση κρατικής εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου και, κυρίως, νομοθεσία που θα εμπόδιζε κατηγορούμενο σε ποινική υπόθεση να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και για τη δεύτερη δεν υπάρχει κοινή γραμμή της αντιπολίτευσης. Καμία δεν προχωρεί αυτόματα χωρίς τις απαιτούμενες ψηφοφορίες και καμία δεν μπαίνει στην ατζέντα εάν δεν τη βάλει ο πρόεδρος της Κνεσέτ, ο οποίος μπορεί να βρίσκει εσαεί «πιο σημαντικά ζητήματα». Είτε έχουν, λοιπόν, βάση οι καταγγελίες είτε όχι, είτε πάλι είναι υπερβολικές, η πρώτη βόμβα στον ήδη σχεδόν αδιάβατο δρόμο της συνεργασίας δεξιών κομμάτων με τους Αραβες έχει σκάσει.