Βίντεο ντοκουμέντο από το σημείο όπου εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής (31/7) η καταστροφική πυρκαγιά στη θέση Μαύρο Σπιθάρι, κοντά στον Άγιο Βασίλειο της Βοιωτίας, παρουσιάστηκε από την ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συστηματικής έρευνας των στελεχών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά ξεκίνησε από σπινθήρα που προκλήθηκε λόγω ταλαντώσεων σε καλώδια ιδιωτικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το δίκτυο ανήκει σε αιολικό πάρκο ιδιωτικής εταιρείας με πέντε ανεμογεννήτριες.
Τα στελέχη της Πυροσβεστικής κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αξιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό, μαρτυρίες και πραγματογνωμοσύνες. Προχώρησαν στη σύλληψη του ιδιοκτήτη της τεχνικής εταιρείας που είχε αναλάβει τη μελέτη και επίβλεψη του έργου, καθώς και του εργολάβου που κατασκεύασε το συγκεκριμένο δίκτυο.
Οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα της Θήβας, με τη δικογραφία να αφορά το αδίκημα του εμπρησμού με ενδεχόμενο δόλο. Αναζητήθηκε επίσης ο ιδιοκτήτης της εταιρείας με τις ανεμογεννήτριες και συγγενικό του πρόσωπο, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν, καθώς δεν βρίσκονταν στην Αθήνα. Κάποια στιγμή επικοινώνησε με την Πυροσβεστική.
Σημειώνεται ότι σε απόσταση 100 μέτρων από τη φετινή εστία, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά και στις 27 Ιουνίου. Και τότε, η φωτιά ξεκίνησε από σπινθήρα σε καλώδια του ίδιου δικτύου μεταφοράς ενέργειας, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής πρόλαβαν την εξάπλωσή της, με αποτέλεσμα να καούν 60 στρέμματα. Παρά το γεγονός ότι είχε εντοπιστεί η αιτία, δεν είχαν γίνει συλλήψεις στα όρια του αυτοφώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Νίκου Κουντούρη, μετά την πρώτη πυρκαγιά του Ιουνίου, οι πυροσβέστες – στο πλαίσιο της έρευνάς τους – είχαν κόψει καλώδια για να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια. Στη συνέχεια, η εταιρεία τα αντικατέστησε και φέρεται να ισχυρίστηκε πως έκανε διορθώσεις, ωστόσο λίγες εβδομάδες αργότερα ξέσπασε η νέα πυρκαγιά.