Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Παρά το ότι η Αθήνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απορρίψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο ως παράνομο, άκυρο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο, η επικύρωσή του από το λιβυκό κοινοβούλιο αλλάζει τα δεδομένα στη περιοχή και, σε συνδυασμό με τους τουρκικούς πανηγυρισμούς, ταράζει εκ νέου τα νερά στο Αιγαίο.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε αιχμές κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για αναποτελεσματικότητα στην εξωτερική της πολιτική.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Γεραπετρίτη με τους ΥΠΕΞ Κύπρου και Αιγύπτου για το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Τι συζήτησαν

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και ο ευρωβουλευτής του Κινήματος και αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γιάννης Μανιάτης μιλούν για προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις στη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Επισημαίνουν ότι η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της ρηματικής διακοίνωσης της Τρίπολης κατά των ελληνικών ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις «ότι η διαπραγμάτευση με τη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ έβαινε σε θετική κατεύθυνση και τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι έκλειναν “χαίνουσες πληγές” μεταξύ των δύο χώρων».

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τα κόμματα και την κοινωνία, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για «επικοινωνιακή, επιφανειακή και αντιφατική διαχείριση της κατάστασης από το 2019 έως σήμερα».

Άμεση και σκληρή ευρωπαϊκή απάντηση στη Λιβύη για το τουρκολιβυκό μνημόνιο ζήτησε ο Γιάννης Μανιάτης

Δούρου: «Φιάσκο»

Για ένα ακόμη σοβαρό φιάσκο της εξωτερικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

Σε γραπτή της δήλωση τονίζει χαρακτηριστικά ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου. Χωρίς εθνική στρατηγική, χωρίς διεθνές ειδικό βάρος, με τη μία διπλωματική ήττα να διαδέχεται την άλλη».

Η κ. Δούρου καταλογίζει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι απέτυχε να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με συνυποσχετικό, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Άγκυρα να προωθεί τις δικές της αναθεωρητικές βλέψεις.

ΚΚΕ: «Υπόλογη η κυβέρνηση για τον εφησυχασμό που καλλιεργούσε»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος εστιάζει τις ευθύνες στην κυβερνητική ρητορική των προηγούμενων μηνών, σημειώνοντας ότι η έγκριση του «απαράδεκτου» μνημονίου καθιστά τη ΝΔ υπόλογη για τον εφησυχασμό που καλλιεργούσε.

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι οι συνεχείς επαφές Ελλήνων υπουργών με τα καθεστώτα της Τρίπολης και της Βεγγάζης αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, ενώ τονίζει πως η εξέλιξη αυτή «ξεμπροστιάζει την πολιτική της εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και καταρρίπτει με πάταγο το κυβερνητικό αφήγημα ότι οι “ισχυρές συμμαχίες” της χώρας δήθεν διασφαλίζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αντώνης Σαμαράς για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Κοιμισμένοι, κολυμπάμε πάντα στα δήθεν ήρεμα νερά με την Τουρκία»

ΕΛ.Α.Σ.: «Εθνικές ήττες»

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και «συνεχόμενες εθνικές ήττες» που δημιουργούν στρατηγικά κενά, τα οποία εκμεταλλεύεται η Τουρκία.

Η ΕΛΑΣ ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης με υιοθέτηση στρατηγικής επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο και άμεση οριοθέτηση με τις όμορες χώρες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική και να πάψει να λειτουργεί ως «άβουλος παρατηρητής των εξελίξεων».