Θεσσαλονίκη: Πεντακόσιοι νέοι μουσικοί από πέντε χώρες από σήμερα στη Σίνδο για μια τετραήμερη γιορτή πολιτισμού

Με μουσική, χρώματα και νεανική ενέργεια θα γεμίσει για τέσσερις ημέρες η Σίνδος, που φιλοξενεί εκατοντάδες νέους μουσικούς οι οποίοι θα συναντηθούν στους δρόμους και τις σκηνές του Δήμου Δέλτα. Πρόκειται για το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών, που ανοίγει σήμερα την αυλαία του και έως τις 29 Αυγούστου μετατρέπει τη Σίνδο και τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου σε ένα μεγάλο διεθνές μουσικό σταυροδρόμι.

Περίπου 500 νέοι μουσικοί, δέκα ορχήστρες και μουσικά σύνολα από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Λετονία συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, με το σύνθημα «Η μουσική μας ενώνει» να αποκτά κυριολεκτική διάσταση. Οι συμμετέχοντες δεν θα περιοριστούν στις συναυλίες της κεντρικής σκηνής, αλλά θα βγουν στους δρόμους, θα παρελάσουν στις γειτονιές του Δήμου Δέλτα και θα μεταφέρουν τον ήχο του Φεστιβάλ μέχρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Το Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών ξεκίνησε το 1997, τότε που ο πρώην δήμος Εχεδώρου συμπλήρωνε 80 χρόνια ζωής. Ένα φεστιβάλ που από την πρώτη στιγμή είχε πάρα πολύ μεγάλη απήχηση, διαρκούσε πέντε ημέρες, περισσότερο από σήμερα και έχει φτάσει να φιλοξενεί έως και 14 ορχήστρες από το εξωτερικό με 700 καλεσμένους», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωφελών Δομών του δήμου Δέλτα Λεωνίδας Καραδουλαμάς, αναφερόμενος στην μακρά ιστορία του θεσμού.

Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται απόψε στη Σίνδο με μια συναυλία που συνδυάζει τη δύναμη της ορχηστρικής μουσικής με τον σύγχρονο ελληνικό ήχο. Στη σκηνή θα βρεθεί η Sindos Concert Band, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Πολυχρονίδη, έχοντας μαζί της τη Ρένα Μόρφη, τον Γιώργο Περίν και τη Στέλλα Φαρμάκη. Το πρόγραμμα κινείται σε ρυθμούς soul και funk, με αγαπημένα τραγούδια και έντονο συναυλιακό χαρακτήρα, ενώ στην τελετή έναρξης συμμετέχουν και χορευτικά σχήματα.

Η διεθνής διάσταση της διοργάνωσης θα γίνει ακόμη πιο έντονη τις επόμενες ημέρες. Την Πέμπτη 27 Αυγούστου στη σκηνή θα ανέβουν, μεταξύ άλλων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα «Πανδώρα» του Δήμου Κοζάνης, η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Baden-Württemberg από τη Γερμανία και η Νεανική Φιλαρμονική Ορχήστρα με Σύνολο Μαζορετών «Dimitar Mechev» από το Βέλινγκραντ της Βουλγαρίας.

Την Παρασκευή τη σκυτάλη παίρνουν η Ορχήστρα Πνευστών του Πανεπιστημίου Λετονίας, η Ορχήστρα Πνευστών «Zvonimir» από την κροατική πόλη Solin και η Magic Brass του Δήμου Λαμίας. Τέλος, το Σάββατο 29 Αυγούστου, η μεγάλη παρέλαση στη Σίνδο θα αποτελέσει το προοίμιο για την τελετή λήξης και το μεγάλο φινάλε της διοργάνωσης.

Μουσικές παρελάσεις σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου και παράλληλες εκδηλώσεις

Το Φεστιβάλ πάντως, δεν θα μείνει στη Σίνδο. Οι ορχήστρες θα βρεθούν στα Νέα Μάλγαρα, τα Κύμινα και τη Χαλάστρα, μέσα από μουσικές παρελάσεις και εμφανίσεις που φέρνουν τη διοργάνωση πιο κοντά στους κατοίκους. Την Πέμπτη το απόγευμα, μουσικοί από τη Λετονία και την Κροατία θα παρελάσουν στα Νέα Μάλγαρα και τα Κύμινα, ενώ την Παρασκευή η βουλγαρική ορχήστρα «Dimitar Mechev» θα εμφανιστεί στη Χαλάστρα.

Κορυφαία στιγμή αναμένεται η μεγάλη παρέλαση του Σαββάτου, όταν η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Σίνδο θα γεμίσει στις 19:30 μουσικούς και χρώματα, λίγο πριν από την τελετή λήξης.

«Ο κόσμος της τοπικής κοινωνίας της Σίνδου και όλων των κοινοτήτων του δήμου Δέλτα, έχει αγκαλιάσει και στηρίζει το Φεστιβάλ, το οποίο κάθε χρονιά είναι διαφορετικό από την προηγούμενη. Εμείς βγάζουμε τις ορχήστρες στην κεντρική πλατεία της κάθε τοπικής κοινότητας, για να πάρουν όλοι μια γεύση από αυτό το οποίο παρουσιάζουμε», εξηγεί ο κ. Καραδουλαμάς.

Με κοινωνικό και εξωστρεφή χαρακτήρα είναι και οι παράλληλες δράσεις του φετινού Φεστιβάλ. Στο Επιχειρηματικό Πάρκο Θεσσαλονίκης στη Σίνδο, η δράση «Η Μουσική Ενώνει Πρόληψη και Βιομηχανία» συνδέει τη μουσική με την ενημέρωση και την πρόληψη, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και τη Magic Brass του Δήμου Λαμίας.

Παράλληλα, ο διεθνής χαρακτήρας της διοργάνωσης θα γίνει ορατός και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών Baden-Württemberg από τη Γερμανία θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της, μεταφέροντας για λίγο τον παλμό του Φεστιβάλ από τη Σίνδο στην καρδιά της πόλης.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

*Φωτογραφία: Δήμος Δέλτα