Την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), υπογράμμισαν Ελλάδα και Αίγυπτος κατά τον τρίτο γύρο πολιτικών διαβουλεύσεων για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, η περιφερειακή ασφάλεια και η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία τους και τη βούλησή τους να διατηρήσουν τον τακτικό συντονισμό για τις εξελίξεις στη Λιβύη, με έμφαση στην προώθηση της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν η πρέσβης Σοφία Φιλιππίδου, Α΄ Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας ηγείτο ο πρέσβης Μπάσελ Σαλάχ (Bassel Salah), βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, αρμόδιος για θέματα Λιβύης.
Στο επίκεντρο το Δίκαιο της Θάλασσας
Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά των δύο πλευρών στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).
Η συγκεκριμένη επισήμανση εντάχθηκε στις συνομιλίες για τη Λιβύη και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδουν Αθήνα και Κάιρο στο διεθνές νομικό πλαίσιο.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι αντιπροσωπείες αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη, την κατάσταση ασφαλείας και τις προοπτικές προώθησης μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης.
Ελλάδα και Αίγυπτος επανέλαβαν τη στήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.
Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι η πολιτική διαδικασία πρέπει να έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη συμμετοχή και την ευθύνη των ίδιων των Λίβυων, με στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και συμπεριληπτικών εθνικών εκλογών. Στις βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνεται επίσης η ενοποίηση των κρατικών θεσμών της χώρας, ως μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη σταθερότητας.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε και η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, την οποία οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ως κοινή πρόκληση.
Με την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου πολιτικών διαβουλεύσεων, Ελλάδα και Αίγυπτος επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συνέχιση των τακτικών επαφών και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε ζητήματα που αφορούν τη Λιβύη.