- Advertisement -

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 10 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ – Η ακρίβεια πιέζει, 68% ζητά αλλαγή διακυβέρνησης

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 10 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ – Η ακρίβεια πιέζει, 68% ζητά αλλαγή διακυβέρνησης
2

- Advertisement -

Μικρές μεταβολές στην εκλογική επιρροή των κομμάτων, αλλά και σαφείς ενδείξεις κοινωνικής δυσαρέσκειας για την κυβερνητική πολιτική καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της ALCO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της ΕΛΑΣ στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, ωστόσο τα ευρήματα για την ακρίβεια, την αξιολόγηση της κυβερνητικής απόδοσης και το αίτημα πολιτικής αλλαγής αποτυπώνουν τις πιέσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κυβερνών κόμμα.

Ειδικότερα, περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες δηλώνουν ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να περιορίσουν τις αγορές βασικών προϊόντων εξαιτίας της ακρίβειας, ένα εύρημα που αναδεικνύει την οικονομική πίεση στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, το 55% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης, ποσοστό μειωμένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, όταν βρισκόταν στο 58%. Παρά τη μικρή υποχώρηση, η πλήρης δυσαρέσκεια εξακολουθεί να αφορά περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες.

Ακόμη πιο ενδεικτική είναι η εικόνα των συναισθημάτων για την πολιτική ζωή. Μόλις το 19% δηλώνει ότι αισθάνεται ελπίδα, σιγουριά ή ικανοποίηση, ενώ το 69% εκφράζει αρνητικά συναισθήματα. Παράλληλα, το αίτημα για πολιτική αλλαγή ενισχύεται, καθώς το 68% επιθυμεί αλλαγή διακυβέρνησης, έναντι 67% τον Οκτώβριο.

Τι δείχνει η πρόθεση ψήφου – Αναλυτικά τα ποσοστά

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 23,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 1,8%, το ΠΑΣΟΚ 11,4%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 5,8%, η Νίκη 1,7%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, το ΜέΡΑ25 2,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας 2,2%, οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,7%, η Ελπίδα 3,1%, η Συμμαχία Ελλήνων 3,2% και η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη 13,4%. Το ποσοστό των λοιπών κομμάτων διαμορφώνεται στο 4,1%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 15,9%.

Για τα συλλαλητήρια σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) το 79% δηλώνει ότι τα θεωρεί δικαιολογημένα, αλλά με την πρόκληση βίαιων επεισοδίων διαφωνεί το 75% και συμφωνεί το 14%.

- Post Down -

Comments are closed.