- Advertisement -

Μαξίμου: Τριπλή παγίδα για την ακρίβεια, τα καύσιμα και το στεγαστικό

Μαξίμου: Τριπλή παγίδα για την ακρίβεια, τα καύσιμα και το στεγαστικό
43

- Advertisement -

Στον κλοιό πίεσης του υψηλού κόστους ζωής, που συνεχώς πυροδοτεί δυσαρέσκεια σε πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες, κινείται η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι οι χειρισμοί της σε ένα τριπλό μέτωπο, το οποίο λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό ως (πολιτική) παγίδα, θα κρίνουν τις αντοχές της τον χειμώνα.

Στο εσωτερικό της ΝΔ αντιλαμβάνονται, σύμφωνα με όσα λένε κατ’ ιδίαν οι βουλευτές, ότι οι αυξημένες τιμές των καυσίμων, η ακρίβεια ευρύτερα και το στεγαστικό λειτουργούν παραλλήλως ως επιταχυντές της φθοράς.

Μπροστά σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας – οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν υπό βροχή, οι αγρότες σκέφτονται κινητοποιήσεις «πιο νωρίς από ποτέ» εάν δεν γίνουν πληρωμές τον Νοέμβριο, φοιτητές κατασκήνωσαν στην πλατεία Συντάγματος –, καταγράφεται η ανησυχία γαλάζιων στελεχών ότι επιχειρήματα περί εισαγόμενης ακρίβειας και συγκρίσεις με άλλες χώρες δεν φτάνουν πια στα αφτιά των πολιτών. Εξού και η αναθεωρημένη κεντρική γραμμή ότι παρεμβάσεις στήριξης θα επανεξετάζονται διαρκώς ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες

«Καμιά εθνική ρύθμιση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία διεθνή επίθεση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λάρισα και μπορεί να θέλησε να κάνει λόγο για ένα μήνυμα προς την ΕΕ, ωστόσο επρόκειτο για μήνυμα και στο εσωτερικό.

Ηταν μια προσπάθεια να αποκρούσει την κατηγορία των πολιτικών αντιπάλων του για μέτρα που δεν αρκούν αλλά και γαλάζιους ψιθύρους ότι η πραγματικότητα «καταπίνει» τις όποιες ενισχύσεις.

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Κάθε νέα ένταση στο Ορμούζ ή στην Ερυθρά Θάλασσα, κάθε νέο χτύπημα στην Ουκρανία δημιουργούν μεγάλη αναταραχή, ένα σπιράλ διεθνούς πληθωρισμού» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια της αυτόνομης μονάδας αποθήκευσης ενέργειας (Metlen Energy & Metals, όμιλος Καράτζη) στις Νέες Καρυές, μιλώντας και για την ανάγκη να στηριχθούν η ευρωπαϊκή βιομηχανία και η ναυτιλία.

«Καμία χώρα δεν είναι απομονωμένο “Γαλατικό Χωριό”, μακριά από την παγκόσμια καταιγίδα», σημείωσε και, αφού επιχείρησε να δώσει «κοινωνικό» στίγμα στην τελευταία παρέμβαση για τα καύσιμα, που ανακοινώθηκε χθες, μιλώντας για δίκαια και κοστολογημένα μέτρα, σχολίασε καυστικά τις μέχρι στιγμής προτάσεις της ΕΕ: «Δεν αρκούν οι απλές εκκλήσεις να σβήνουμε τα φώτα και να μην καταναλώνουμε βενζίνη (…) Παραπάνω δημοσιονομική ευελιξία θα μας έδινε δυνατότητα για περαιτέρω στοχευμένα μέτρα».

Συνάντηση με αντιπροσωπεία αγροτών

Δεσμεύσεις ότι θα εφαρμοστεί την 1η Νοεμβρίου η εθνική παρέμβαση του αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου απευθείας στην αντλία, έδωσε σε αντιπροσωπεία αγροτών. Παραγωγοί από Λάρισα και Καρδίτσα συγκεντρώθηκαν με τρακτέρ στον Πλατύκαμπο και έφτασαν στις Καρυές, ακόμα και μέσα από χωράφια προκειμένου να αποφύγουν τον αστυνομικό κλοιό. «Ο διάλογος είναι διαρκής και ξεκινά νωρίς, έχουμε μια διεθνή κρίση που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει», ανέφερε ο Μητσοτάκης, ακούγοντας από αγρότες και κτηνοτρόφους αυτά που μεταφέρουν εδώ και εβδομάδες οι βουλευτές της περιφέρειας: τα θέματα του κόστους παραγωγής αλλά και τα ζητήματα του ΟΣΔΕ, που επηρεάζουν τη διαδικασία χορήγησης αγροτικών ενισχύσεων και τα οποία ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα».

- Post Down -

Comments are closed.