- Advertisement -

120 δόσεις για χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ – Ποιοι μπαίνουν

120 δόσεις για χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ – Ποιοι μπαίνουν
35

- Advertisement -

Η δυνατότητα αποπληρωμής παλαιών χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 μηνιαίες δόσεις αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο, δίνοντας σε νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις περισσότερο χρόνο για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ελάχιστη μηνιαία δόση 30 ευρώ, επιτόκιο 5,84% και δυνατότητα ένταξης οφειλών που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων προβλέπεται να παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου 2027.

Πρόκειται για επέκταση της υφιστάμενης έκτακτης ρύθμισης των 72 δόσεων, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, η νέα δυνατότητα των 120 δόσεων δεν έχει ακόμη ανοίξει και απαιτείται η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης.

Ποιοι μπορούν να μπουν στις 120 δόσεις

Με βάση όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ρύθμιση θα αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα με παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Οι βασικές προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι:

  • Οι οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
  • Να μην βρίσκονταν σε καθεστώς ρύθμισης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026, με ειδική δυνατότητα μετάβασης για όσους έχουν ενταχθεί στις 72 δόσεις.
  • Να υποβληθεί αίτηση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
  • Να τηρούνται οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που θα καθοριστούν από το τελικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η ρύθμιση μπορεί να ενδιαφέρει ιδιαίτερα επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που έχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις προηγούμενων ετών και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε υψηλές μηνιαίες καταβολές.

Τι γίνεται με όσους πληρώνουν ήδη 72 δόσεις

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά όσους έχουν ήδη υπαχθεί στην έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα μπορούν να ζητήσουν την ένταξή τους στο νέο σχήμα των 120 δόσεων, προκειμένου να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής.

Η μετάβαση δεν προβλέπεται να γίνει αυτόματα. Θα χρειαστεί νέα αίτηση από τον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τη διαδικασία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί.

Η αλλαγή μπορεί να μειώσει τη μηνιαία επιβάρυνση, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι οικονομικά συμφερότερη. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια αποπληρωμής, τόσο περισσότεροι τόκοι μπορεί να καταβληθούν συνολικά.

Πόσο θα πληρώνουν κάθε μήνα

Η ρύθμιση προβλέπει έως 120 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή δυνατότητα αποπληρωμής σε βάθος δέκα ετών.

Το ελάχιστο ποσό της δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ το ανακοινωμένο ετήσιο επιτόκιο είναι 5,84%.

Αυτό σημαίνει ότι η διαίρεση του συνολικού χρέους με το 120 δεν αποτυπώνει από μόνη της την πραγματική μηνιαία επιβάρυνση, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν οι τόκοι.

Η δυνατότητα περισσότερων δόσεων διευκολύνει τον μηνιαίο προϋπολογισμό, αλλά χρειάζεται προσοχή στο συνολικό ποσό που θα καταβληθεί μέχρι την εξόφληση.

Ποια χρέη μένουν εκτός

Σημαντική είναι η διάκριση ανάμεσα στις παλαιές και τις νεότερες οφειλές.

Χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2025 και μετά δεν περιλαμβάνονται στο νέο σχήμα των 120 δόσεων.

Για αυτές τις υποχρεώσεις το Υπουργείο παραπέμπει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Επομένως, κάποιος που οφείλει χρήματα τόσο από το 2024 όσο και από το 2025 θα πρέπει να εξετάσει ξεχωριστά τις δυνατότητες τακτοποίησης των δύο κατηγοριών οφειλών.

Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις και πού θα γίνονται

Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, η σχετική νομοθετική διάταξη αναμένεται να προχωρήσει εντός του Οκτωβρίου, με στόχο η νέα διαδικασία να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις προβλέπεται να υποβάλλονται:

  • Μέσω του myAADE για τις φορολογικές οφειλές.
  • Μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ για τα ασφαλιστικά χρέη.

Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής προβλέπεται να είναι η 30ή Ιουνίου 2027.

Μέχρι να ψηφιστεί η νέα διάταξη και να εκδοθούν οι αναγκαίες οδηγίες, οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων. Η υφιστάμενη διαδικασία των 72 δόσεων παραμένει διαφορετική.

Τι πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες

Πριν αποφασίσουν να ενταχθούν, οι ενδιαφερόμενοι είναι χρήσιμο να ελέγξουν το συνολικό ύψος των χρεών τους, την ημερομηνία κατά την οποία έγιναν ληξιπρόθεσμα και το αν υπάρχουν ήδη ενεργές ρυθμίσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη δυνατότητα σταθερής καταβολής της μηνιαίας δόσης. Μια ρύθμιση με χαμηλότερη μηνιαία επιβάρυνση είναι χρήσιμη μόνο εφόσον μπορεί να εξυπηρετείται συστηματικά.

Οι οφειλέτες θα πρέπει επίσης να περιμένουν τις τελικές οδηγίες για τους όρους διατήρησης και απώλειας της ρύθμισης, καθώς και για τις συνέπειες τυχόν καθυστερήσεων.

Το βασικό πλεονέκτημα των 120 δόσεων είναι ότι δίνεται μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής. Το πραγματικό όφελος, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από το ύψος της οφειλής, τους τόκους και την οικονομική δυνατότητα κάθε οφειλέτη.

- Post Down -

Comments are closed.