- Advertisement -

Oι τηλεφωνικές απάτες και οι μεγάλες αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης στο κληρονομικό και το ιδιοκτησιακό δίκαιο βρέθηκαν στο επίκεντρο των δηλώσεων του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ειδικού τμήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τις τηλεφωνικές και συναφείς απάτες.
Παράλληλα, προωθείται ρύθμιση που προβλέπει πως οι συγκεκριμένες πράξεις θα αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα από το πρώτο ευρώ, υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η νέα διάταξη.
Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε επίσης στον δικαστικό χάρτη, στις αλλαγές στο κληρονομικό δίκαιο που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 16 Σεπτεμβρίου, καθώς και στη μεγάλη αναμόρφωση του δικαίου ιδιοκτησίας, το οποίο σε σημαντικά του σημεία εξακολουθεί να βασίζεται σε νομοθεσία σχεδόν ενός αιώνα.
Ειδικό τμήμα της ΕΛ.ΑΣ. για τις τηλεφωνικές απάτες
«Εξελίχθηκε σε μάστιγα», ανέφερε ο Γιώργος Φλωρίδης για τις τηλεφωνικές απάτες, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα συζητήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον πρωθυπουργό.
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων, η Ελληνική Αστυνομία προχωρά στην ίδρυση ειδικού τμήματος, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το είδος εγκληματικότητας.
Το νέο τμήμα θα αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ., με στόχο τον εντοπισμό των δραστών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κυκλωμάτων που βρίσκονται πίσω από τις απάτες.
Κακούργημα από το πρώτο ευρώ
Κεντρική αλλαγή αποτελεί η νέα διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ποινική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων απατών.
Όπως εξήγησε ο κ. Φλωρίδης, μέχρι σήμερα η κακουργηματική μορφή της απάτης συνδεόταν με οικονομική ζημιά άνω των 120.000 ευρώ.
«Από 1 ευρώ θα είναι κακούργημα», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι με τη νέα ρύθμιση δεν θα υπάρχει πλέον ο «κόφτης» των 120.000 ευρώ για τις περιπτώσεις που καλύπτονται από τη νέα διάταξη.
Στόχος, όπως ανέφερε, είναι να αντιμετωπιστεί συνολικά το φαινόμενο και να υπάρξει αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των δραστών.
Η ρύθμιση αφορά όλες τις ηλικίες
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η νέα διάταξη δεν αφορά αποκλειστικά ηλικιωμένους ή άλλες ευάλωτες ομάδες.
Όπως σημείωσε, η νέα αντιμετώπιση αφορά θύματα ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν η απάτη βασίζεται στη δημιουργία φόβου, άγχους, τρόμου ή ταραχής, προκειμένου το θύμα να πειστεί να παραδώσει χρήματα.
Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα, από υποτιθέμενα προβλήματα συγγενικών προσώπων έως ψευδείς ισχυρισμούς για λογαριασμούς, μετρητές, υπηρεσίες ή άλλους κινδύνους.
«Δεν μιλάμε για ηλικιωμένους που επί το πλείστον εστιάζουν εκεί ή σε ευπαθείς ομάδες. Σε όλες τις ηλικίες και από το πρώτο ευρώ», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης.
Comments are closed.