- Advertisement -

Η Αττική που καλλιεργεί και παράγει ανοίγει τις πόρτες της – Όλες οι δράσεις

Η Αττική που καλλιεργεί και παράγει ανοίγει τις πόρτες της – Όλες οι δράσεις
42

- Advertisement -

Υπάρχει μια άλλη Αττική, πέρα από την άσφαλτο, τις πολυκατοικίες και τον αστικό ορίζοντα. Μια Αττική που καλλιεργεί, παράγει, εκτρέφει, μεταποιεί και δημιουργεί. Κι αυτή την Αττική επιχειρεί να φέρει στο προσκήνιο η Περιφέρεια Αττικής, ανοίγοντας για πρώτη φορά οργανωμένα τις πόρτες αγροκτημάτων και μονάδων αγροδιατροφής στο κοινό.

Μέσα από τις «Attica Open Farm Days 2026», από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, παραγωγοί σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής υποδέχονται πολίτες και επισκέπτες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς παράγεται η τροφή που φτάνει στο τραπέζι τους, να γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από τα προϊόντα, αλλά και να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό, πιο παραγωγικό και βιωματικό χάρτη της Αττικής.

Αγροκτήματα και μονάδες πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης ανοίγουν τις εγκαταστάσεις τους και προσφέρουν ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες, εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις και εμπειρίες που συνδέουν τη γη με την τοπική γαστρονομία.

Από τους παραγωγούς φυτικής και ζωικής παραγωγής μέχρι τα οινοποιεία, τα ελαιοτριβεία, τους μύλους και τα τυροκομεία, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περάσουν από την άλλη πλευρά του «πάγκου»: να δουν, δηλαδή τι συμβαίνει πίσω από ένα προϊόν πριν αυτό φτάσει στο ράφι και τελικά στο σπίτι.

Παράλληλα, μέσα από τη διοργάνωση αναδεικνύονται σύγχρονες μέθοδοι καλλιέργειας και μεταποίησης, η σχέση της παράδοσης με την καινοτομία, αλλά και ο ρόλος της βιώσιμης παραγωγής στην ανάπτυξη της υπαίθρου και των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί σταδιακά ένα δυναμικό δίκτυο επισκέψιμων αγροκτημάτων και μονάδων σε ολόκληρη την Αττική, δίνοντας νέα πνοή στον αγροτουρισμό και δημιουργώντας περισσότερες δυνατότητες προβολής, δικτύωσης και εξωστρέφειας για τους παραγωγούς.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται φέτος στα παιδιά. Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, σχολικές ομάδες θα αφήσουν για λίγο τη σχολική αίθουσα και θα βρεθούν σε αγροκτήματα, κήπους και μονάδες αγροδιατροφής. Έτσι, μαθητές από σχολεία της Αττικής θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν παραγωγικές μονάδες σε περιοχές όπως ο Μαραθώνας, οι Αφίδνες, το Μαρκόπουλο, τα Μέγαρα αλλά και τα Κύθηρα.

Εκεί, ανάλογα με το πρόγραμμα κάθε χώρου, θα περιηγηθούν σε καλλιέργειες και λαχανόκηπους, θα γνωρίσουν ζώα και τον τρόπο φροντίδας τους, θα συνομιλήσουν με παραγωγούς και θα δουν από κοντά την καθημερινότητα ενός κόσμου που συνήθως βρίσκεται μακριά από την εμπειρία των παιδιών της πόλης.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνουν εργαστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες, παιχνίδια στη φύση και βιωματικές εμπειρίες.

Με αφορμή την έναρξη των «Attica Open Farm Days 2026», ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς σημειώνει πως η δράση αυτή είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για έναν πρωτογενή τομέα «σύγχρονο, ανθεκτικό και εξωστρεφή», με έμφαση στην περιαστική γεωργία, στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην καινοτομία και στην ιδιαίτερη ταυτότητα των προϊόντων της αττικής γης.

«Επενδύουμε στην εκπαίδευση και στη γνώση, στηρίζουμε τους νέους και τους νεοεισερχόμενους παραγωγούς, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα», αναφέρει.

Παράλληλα, υπογραμμίζει τη σημασία της εξωστρέφειας και της σύνδεσης της παραγωγής με τη γαστρονομία, τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη.

«Γιατί η Αττική δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος μητροπολιτικός πόλος της χώρας. Είναι και ένας τόπος με γη, προϊόντα, ανθρώπους και βαθιά παραγωγική παράδοση. Και αυτή την Αττική θέλουμε να κάνουμε περισσότερο γνωστή, περισσότερο ανταγωνιστική και περισσότερο ανοιχτή στον κόσμο».

- Post Down -

Comments are closed.