- Advertisement -

Αθήνα: Ανοίγει ξανά η «κάνουλα» για πράσινες ιδέες νέων

Αθήνα: Ανοίγει ξανά η «κάνουλα» για πράσινες ιδέες νέων
2

- Advertisement -

spitia-katoikies

Από τις πράσινες ταράτσες στα σχολεία και τις παρεμβάσεις στις γειτονιές, μέχρι την αντιμετώπιση της θερμικής επιβάρυνσης, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, οι νέοι της Αθήνας καλούνται να περάσουν από την απλή ιδέα στην πράξη.

Ο Δήμος Αθηναίων, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ανοίγει τον δρόμο σε πρωτοβουλίες νέων για το κλίμα, προσφέροντας χρηματοδότηση έως 4.000 ευρώ ανά ομάδα. Μέσα από τον νέο κύκλο του Bloomberg Philanthropies Youth Climate Action Fund (YCAF) 2026 – 2027, νέες και νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Αθήνα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για δράσεις που θα κάνουν την πόλη πιο πράσινη, βιώσιμη, κλιματικά δίκαιη και ανθεκτική.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου κύκλου ξεπερνά τις 40.000 ευρώ, ενώ οι επιχορηγήσεις κυμαίνονται από 1.000 έως 4.000 ευρώ για κάθε ομάδα, οργανισμό ή φορέα που θα επιλεγεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος ycaf.cityofathens.gr⁠, έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας υπογραμμίζει τον ρόλο των νέων στη διαμόρφωση της πόλης του αύριο, σημειώνοντας ότι οι μέχρι σήμερα δράσεις του προγράμματος έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους στην Αθήνα.

«Οι νέοι της Αθήνας αποδεικνύουν ότι, όταν τους δίνουμε χώρο, εμπιστοσύνη και τα κατάλληλα εργαλεία, δε μένουν στα λόγια», δήλωσε, αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί μέσα από το YCAF, από πράσινες ταράτσες σε σχολεία έως δράσεις στις γειτονιές για τη θερμική επιβάρυνση, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Όπως σημείωσε, ο Δήμος διαθέτει φέτος περισσότερα από 40.000 ευρώ για τη στήριξη νέων πρωτοβουλιών, με στόχο οι νέοι «να γίνουν πρωταγωνιστές και όχι απλώς θεατές των αλλαγών στην Αθήνα».

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την τοπική κλιματική δράση, να έχουν καινοτόμο και συνεργατικό χαρακτήρα και να ευθυγραμμίζονται με το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης του δήμου Αθηναίων (2024), με ορίζοντα την κλιματική ουδετερότητα της πόλης έως το 2030.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν:

Ομάδες νέων με περισσότερα από τρία μέλη, ηλικίας 15–24 ετών, που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Αθήνα.

Ομάδες που διαθέτουν νομική οντότητα και τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους.

Ομάδες νέων που δεν διαθέτουν νομική οντότητα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεργαστούν με έναν κατάλληλο φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει ως δικαιούχος και θα αναλάβει τη διαχείριση της επιχορήγησης.

Οργανώσεις νέων και οργανισμοί που εξυπηρετούν νέες και νέους και υλοποιούν προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, με έδρα ή δραστηριότητα εντός του Δήμου Αθηναίων.

- Post Down -

Comments are closed.