- Advertisement -

Νέο ραντεβού Τραμπ – Ερντογάν, ενώ η Αθήνα περιμένει τον Ρούμπιο

Νέο ραντεβού Τραμπ – Ερντογάν, ενώ η Αθήνα περιμένει τον Ρούμπιο
4

- Advertisement -

Σε διπλό ταμπλό Αθήνα – Νέα Υόρκη επικεντρώνεται η διπλωματική κινητικότητα των ημερών. Σε ό,τι αφορά τη Νέα Υόρκη και το πρόγραμμα του περιθωρίου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα έχει η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία ανακοίνωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Τομ Μπάρακ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα τετ α τετ του τούρκου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, χωρίς πάντως να προβλέπεται συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ ή με τον Ερντογάν, μιας και το κλίμα στα ελληνοτουρκικά δεν ευνοεί ένα τέτοιο ραντεβού. Ετσι, το ενδιαφέρον μεταφέρεται λίγες ημέρες αργότερα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μάρκο Ρούμπιο στην Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο, πιθανότατα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, με την ακριβή ημερομηνία να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αναμένεται να συνοδεύσουν αμερικανοί αξιωματούχοι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και δύο υφυπουργοί με αρμοδιότητες στο πεδίο της ασφάλειας. Για λεπτομέρειες θα επανέλθω σύντομα.

Ζήτησε άρση ασυλίας, αλλά και αναβολή

Την άρση της ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής χθες, με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία 264 θετικών ψήφων (και δύο «παρών»). Κι όπως ήταν αναμενόμενο, ο βουλευτής και πρώην ευρωπαίος επίτροπος δεν εμφανίστηκε για να τοποθετηθεί από το βήμα, αλλά έδωσε εξηγήσεις μέσω ενός εννιασέλιδου υπομνήματος. Πριν πάω σε αυτό, όμως, να σας πω ότι η χθεσινή διαδικασία απέκτησε ενδιαφέρον πριν καν ξεκινήσει. Διότι, όπως πληροφορηθήκαμε, ο Αβραμόπουλος είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Νικήτα Κακλαμάνη και του ζήτησε να αναβληθεί η διαδικασία.

Το αίτημα δεν έγινε δεκτό, καθώς, όπως του εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, υπήρχε ζήτημα με την προβλεπόμενη τρίμηνη προθεσμία από τη διαβίβαση της δικογραφίας και (κυρίως) του εντάλματος σύλληψης από τη βελγική Δικαιοσύνη στη Βουλή. Το αίτημα για αναβολή που δεν πήρε, ωστόσο, συνδέθηκε άμεσα με αυτό που περιέγραψε στο υπόμνημά του ως το επόμενο βήμα, δηλαδή, την οικειοθελή παρουσία του στην εισαγγελία στις Βρυξέλλες.

Ο Αβραμόπουλος αναφέρει ότι η προσέλευσή του έχει ήδη συμφωνηθεί και προγραμματιστεί, κατόπιν συνεννόησης των νομικών εκπροσώπων του με τις βελγικές Αρχές. Μπορούσε, παρ’ όλα αυτά, η Βουλή να αγνοήσει το ένταλμα που έφτασε στα «χέρια» της; Οχι βέβαια. Σε κάθε περίπτωση, ο Αβραμόπουλος διαμηνύει ότι επιθυμεί να επιτραπεί η «απρόσκοπτη εξέλιξη» της δικαστικής διαδικασίας, χωρίς αυτό να συνιστά αποδοχή οποιασδήποτε κατηγορίας.

Αλλαγή γραμμής

Μέσα στο υπόμνημά του, πάντως, εντόπισα μια ενδιαφέρουσα αλλαγή γραμμής και ένα έμμεσο (πλην σαφές) «άδειασμα» στον προηγούμενο συνήγορό του. Αναφερόμενος στην απόφασή του να μη μεταβεί στο Βέλγιο το 2025, όταν είχε κληθεί από τις βελγικές Αρχές για κατάθεση, ο Αβραμόπουλος υποστηρίζει ότι δεν επρόκειτο για δική του επιλογή αποφυγής της Δικαιοσύνης, αλλά ότι «ακολούθησα τη νομική συμβουλή που μου δόθηκε». Επιμένει ότι η τότε στάση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως άρνηση συνεργασίας. Αλλά έτσι ερμηνεύθηκε, γι’ αυτό και φτάσαμε να ζητούν οι Βέλγοι τη σύλληψή του. Το παρατήρησα διότι ο δικηγόρος στον οποίο ρίχνει την ευθύνη ο Αβραμόπουλος είναι πάρα πολύ γνωστό πρόσωπο και στους νομικούς και στους πολιτικούς κύκλους (και με πολύ καλή φήμη).

Ο Ράμα στο Αγιον Ορος

Ενα διήμερο στο Αγιον Ορος πέρασε ο Εντι Ράμα, ο οποίος διανυκτέρευσε στη Μονή Βατοπεδίου, στην πρώτη (γνωστή) επίσκεψή του στη μοναστική πολιτεία. Ο αλβανός πρωθυπουργός κατά την άφιξή του είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους, Αλκιβιάδη Στεφανή. Κατά τα λοιπά, όμως, η επίσκεψή του ήταν ιδιωτική και σε χαμηλούς τόνους, πέρασε το διήμερο με περιήγηση, προσευχή και συζητήσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ και την αδελφότητα της μονής.

Αισιοδοξία μετά το τρίτο ραντεβού

Νέο μήνυμα για την ανάγκη πολιτικής βούλησης προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία στο Κυπριακό έστειλε, χθες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη νέα – τρίτη σε ένα μήνα – συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Ερχιουρμάν, την τελευταία τους πριν από το ραντεβού της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν κάνει πλέον την απαραίτητη προεργασία, καθώς, όπως ανέφερε, στη συνάντηση προσήλθε με 19 συγκεκριμένα σημεία που αφορούν την ουσία των συνομιλιών, τη μεθοδολογία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτά να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις. Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε έτοιμος να παρατείνει την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ακόμη και πέρα από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον ο Αντόνιο Γκουτέρες κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τριμερή ή διευρυμένη συνάντηση.

- Post Down -

Comments are closed.