- Advertisement -

Σόου Κασιδιάρη έξω από τη φυλακή

Σόου Κασιδιάρη έξω από τη φυλακή
2

- Advertisement -

Περίπου στις 12 χθες το μεσημέρι εξήλθε από τις πύλες των φυλακών Δομοκού ο Ηλίας Κασιδιάρης, έπειτα από επτά χρόνια εγκλεισμού. Τον καταδικασθέντα για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή περίμεναν έξω από τη φυλακή περίπου 150 οπαδοί του, οι οποίοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα, αποκρυσταλλώνοντας ένα κλίμα υποστήριξης που είχε οικοδομηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα στον χώρο του Διαδικτύου.

Το πρώην ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής οργάνωσης προχώρησε σε δηλώσεις και ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος, κάνοντας μάλιστα έναν παραλληλισμό με αντίστοιχα πολιτικά ρεύματα που εμφανίζουν άνοδο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. «Εχω δώσει τον λόγο μου πως μόλις περάσω αυτήν την πύλη, δεν θα επιστρέψω απλά στην ελευθερία, αλλά και στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων. Και σήμερα επιστρέφω. Και απ’ ό,τι βλέπω, δεν είμαι μόνος. Είναι μαζί μου και ένα νέο, ισχυρό εθνικό κόμμα, όπως αυτά που κυριαρχούν σε όλη την Ευρώπη και σκοπός μου είναι να απαλλαγεί η χώρα από την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», ανέφερε. Αυτός ο παραλληλισμός δεν αποκλείεται να είναι ο παράγοντας που προσείλκυσε το ενδιαφέρον και διεθνών ΜΜΕ, τα οποία βρέθηκαν χθες έξω από τις πύλες των φυλακών.

Σημειώνεται ότι η αποφυλάκιση του Κασιδιάρη έλαβε χώρα μόλις τρεις ημέρες πριν από τη 13η επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Στον Δομοκό έδωσαν το «παρών» υποστηρικτές του Κασιδιάρη από όλη την Ελλάδα. Οταν το πρώην «πρωτοπαλίκαρο» της Χρυσής Αυγής βγήκε από τη φυλακή, έπεσε στην αγκαλιά κάποιων εξ αυτών και έπειτα απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους. Ανάμεσα σε όσους βρέθηκαν στο σημείο, αρκετοί φορούσαν μπλούζα με τη λέξη «Antisystem», την οποία είχε φορέσει και ο ίδιος ο Κασιδιάρης σε δημόσια εμφάνισή του πριν από μερικούς μήνες και πωλείται από ηλεκτρονικό κατάστημα μαζί με τα βιβλία του, επιβεβαιώνοντας έτσι το «αντισυστημικό» προφίλ που θέλει να προβάλλει.

Διαδικτυακές ομάδες στήριξης

Η χθεσινή συγκέντρωση δεν έγινε εν κενώ. Ολο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε κινητοποίηση οπαδών του Κασιδιάρη, που «έστρωναν το έδαφος» για την επιστροφή του. Τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια άδειας που είχε λάβει από τη φυλακή, εγκαινίασε νέα γραφεία στην Ομόνοια. Και τότε είχε υπάρξει αντίστοιχη συγκέντρωση 500 – κυρίως νεαρών – υποστηρικτών του, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα ο Κασιδιάρης είχε απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για την ημέρα της αποφυλάκισής του.

Και βέβαια, κινητικότητα παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μια «αρένα» την οποία ο Κασιδιάρης έχει ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιεί για την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Σε ομάδες διαδικτυακών πλατφορμών χθες υποστηρικτές του έστελναν βίντεο από τον Δομοκό και μοιράζονταν πληροφορίες για κοινή μετακίνηση προς το σημείο, προσφέροντας κενές θέσεις στα αυτοκίνητά τους. Αλλοι κοινοποιούσαν φωτογραφίες με «συμβουλές» προς τους συγκεντρωμένους. «Δεν ερχόμαστε σε καμία αντιπαράθεση με την ΕΛ.ΑΣ.», «Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για να προστατέψουμε τον Ηλία», «Δεν απαντάμε σε κανέναν δημοσιογράφο», έγραφαν κάποιες από αυτές.

Η διαδικτυακή παρουσία του συμπληρώνεται από ένα πυκνό δίκτυο λογαριασμών και κλειστών διαδικτυακών ομάδων οπαδών, που αναπαράγουν τα μηνύματά του. Οπως είχε επισημανθεί σε δημοσιεύματα του Ιουλίου, η συγκέντρωση έξω από τα γραφεία στην Ομόνοια είχε επικοινωνηθεί κυρίως από κλειστές ομάδες στο Facebook και το Viber. Αντίστοιχα κανάλια και προφίλ στήριξης υπάρχουν στο Telegram, το Instagram και το TikTok, ενώ ενεργό είναι και προσωπικό κανάλι του Κασιδιάρη στο YouΤube, όπως και στο X, από τα οποίο «ανεβαίνουν» συνεντεύξεις και ομιλίες του, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. Παρόλο που η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος του Κασιδιάρη, μαζί με το όνομα και το έμβλημά του, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, διαδικτυακές κοινότητες, προφίλ και ομάδες όπως οι παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα επικοινωνιακό και οργανωτικό «υπόστρωμα» για την πολιτική επάνοδό του.

Κατά την έξοδο από τη φυλακή, ο Κασιδιάρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε ένα ισχυρό του πολιτικό χαρτί: τον… Ιλον Μασκ.

«Οπως πολύ σωστά είπε ο Ιλον Μασκ, η φυλάκισή μου ήταν ένα γεγονός κατάπτυστο», ανέφερε. Και δεν ήταν τυχαίο, αφού στις 17 Ιουλίου ο δισεκατομμυριούχος είχε αναδημοσιεύσει ανάρτηση της νορβηγίδας Ρεμπέκα Μιστερέγκεν σχετικά με την παραμονή του Κασιδιάρη στη φυλακή, η οποία παρουσίαζε την υπόθεση ως «ζήτημα ελευθερίας πολιτικής έκφρασης».

- Post Down -

Comments are closed.