- Advertisement -

Προς νέα παράταση οδεύει η υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζικού συστήματος, καθώς η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του μέτρου από την 1η Οκτωβρίου 2026.
Το ΜΙΔΑ, στο οποίο δημιουργείται ψηφιακός φάκελος για κάθε ακίνητο και θα «κουμπώσουν» τα στοιχεία των μισθώσεων, δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, ενώ εκκρεμεί και η απόφαση η οποία θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για την τραπεζική καταβολή των μισθωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του μέτρου την οποία ζητά και η ΠΟΜΙΔΑ, υπογραμμίζοντας ότι η υποχρεωτική τραπεζική καταβολή των μισθωμάτων συνδέεται άμεσα με τη πλατφόρμα του ΜΙΔΑ. Για τον λόγο αυτό, όπως σημειώνει, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή και να δηλωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των ιδιοκτητών και στη συνέχεια να τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς, ώστε να είναι εφικτός και ο έλεγχος της μηνιαίας καταβολής των ενοικίων.
Εξαιρέσεις
Μάλιστα, η Ομοσπονδία ζητά νομοθετική παράταση της υποχρεωτικής τραπεζικής πληρωμής των μισθωμάτων για τουλάχιστον έξι μήνες από την έναρξη λειτουργίας της νέας εφαρμογής δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης στο ΜΙΔΑ. Παράλληλα, επαναφέρει το αίτημά της για συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τις κυρώσεις.
Μεταξύ άλλων, προτείνει να εξαιρεθούν τα μισθώματα έως 500 ευρώ τον μήνα, οι μισθώσεις μεταξύ συμβαλλομένων άνω των 70 ετών, οι περιπτώσεις στις οποίες το ενοίκιο έχει ήδη προκαταβληθεί, καθώς και μισθώματα που έχουν κατασχεθεί ή εκχωρηθεί σε τρίτους έναντι οφειλής. Εξαίρεση ζητείται επίσης για ποσά που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εφόσον η συγκεκριμένη καταβολή δεν αναγνωριστεί ρητά ως αποδεκτός τρόπος πληρωμής.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά ακόμη να ξεκαθαρίσει το καθεστώς στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, ώστε το μίσθωμα να μπορεί να καταβάλλεται σε κοινό λογαριασμό των συνιδιοκτητών ή στον λογαριασμό ενός εξ αυτών ή εξουσιοδοτημένου τρίτου, εφόσον αυτός έχει δηλωθεί στο ΜΙΔΑ. Αντίστοιχη πρόβλεψη προτείνει και για μισθώματα που εισπράττονται μέσω πληρεξουσίων, δικηγόρων, εταιρειών διαχείρισης ακινήτων ή άλλων εξουσιοδοτημένων προσώπων.
Comments are closed.