- Advertisement -

ΔΕΘ 2026: Εντυπωσιάζει το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. – Από drones μέχρι προσομοίωση σύγκρουσης

ΔΕΘ 2026: Εντυπωσιάζει το περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. – Από drones μέχρι προσομοίωση σύγκρουσης
3

- Advertisement -

Με κεντρικό μήνυμα «Σύγχρονη Αστυνομία. Καινοτομούμε για την Ασφάλεια», η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας στην 90η ΔΕΘ, προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει από κοντά τις σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες που υιοθετεί για την προστασία του πολίτη. Η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στην έκθεση, που διαρκεί από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2026, αναδεικνύει τη διαρκή επένδυση σε τεχνολογία και γνώση.

Βασικός στόχος της συμμετοχής είναι η ανάδειξη του ρόλου της τεχνολογίας, της επιστημονικής γνώσης, της έρευνας και της εκπαίδευσης στη βελτίωση της πρόληψης, της ταχείας ανταπόκρισης και της αποτελεσματικής προστασίας της κοινωνίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διεθνή συνεργασία και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Στο Πληροφοριακό Κέντρο της φετινής ΔΕΘ συμμετέχουν 11 υπηρεσίες και επιχειρησιακές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.), η Αστυνομική Ακαδημία, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αστυνόμευσης, η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού, το Τμήμα Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης Οδηγών, η Τροχαία, η Άμεση Δράση, η Υπηρεσία Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, η Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Η Ε.Κ.Α.Μ. δίνει το «παρών» μαζί με τις G.I.S. και EKO Cobra, ενώ τρεις χώρες και τρεις επίλεκτες μονάδες συνεργάζονται σε κοινή αποστολή, ενισχύοντας το πνεύμα της διεθνούς συνεργασίας.

Η 90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί σημαντικό γεγονός με 11 θεματικές ενότητες που εστιάζουν στην επιχειρηματικότητα, την τεχνολογία, την καινοτομία, την ενέργεια και τις διεθνείς συμμετοχές. Το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσιάζει δράσεις και εκθέματα που αναδεικνύουν τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία του Σώματος.

Στο περίπτερο της αστυνομίας παρουσιάζονται drones και προσομοιωτές, προσφέροντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τα νέα τεχνολογικά εργαλεία της ΕΛ.ΑΣ. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 10:00 το πρωί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ξεχωριστή θέση στις δράσεις έχει η ζωντανή προσομοίωση πρόσκρουσης με χαμηλή ταχύτητα (6-7 χλμ/ώρα), που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ζώνης ασφαλείας και τη μη απενεργοποίηση των αερόσακων. Μέσα από αυτή τη δράση, αναδεικνύεται ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ακόμη και σε χαμηλές ταχύτητες.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν γυαλιά προσομοίωσης μέθης, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να αντιληφθούν τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Τα drones που παρουσιάζονται θα χρησιμοποιηθούν για την επιτήρηση πορειών και συγκεντρώσεων στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον προκαλεί το drone «Octopus», το οποίο ανιχνεύει ραδιολογικές και βιολογικές απειλές, καθώς και ένα νέο drone με θερμική κάμερα υψηλής ανάλυσης, σχεδιασμένο για επιχειρήσεις μέρα και νύχτα υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Για την ημέρα των εγκαινίων έχει προγραμματιστεί μεγάλη επίδειξη με τη συμμετοχή της ΕΚΑΜ και αστυνομικών δυνάμεων από την Ιταλία και την Αυστρία, όπου θα χρησιμοποιηθεί και ένας ρομποτικός σκύλος.

Λόγω της ΔΕΘ, περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζοντας αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας. Drones και προληπτικοί έλεγχοι αποτελούν μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και πορείες, οδηγώντας στην εφαρμογή εκτεταμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας οκτώ σταθμών του Μετρό.

- Post Down -

Comments are closed.