- Advertisement -

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επαναφέρει τη Ρωσία στις εργασίες συνάντησης των κορυφαίων οικονομικών αξιωματούχων του κόσμου προκάλεσε νέες εντάσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχιστεί η διεθνής απομόνωση της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, συμμετείχε τη Δευτέρα (31/8) στην πρώτη ημέρα των συνομιλιών της G20, που φιλοξενούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, είχε επίσης κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σιλουάνοφ στο περιθώριο της συνόδου.
Η παρουσία του Σιλουάνοφ προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων που βρίσκονταν τη Δευτέρα στην Ασεβιλ, ενώ η απόφαση να συμπεριληφθεί ο Ρώσος υπουργός στη συνάντηση δημιούργησε αναστάτωση ακόμη και στον σχεδιασμό της επίσημης ομαδικής φωτογραφίας των συμμετεχόντων.
Η Εριν Μπράουν, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδια για διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε στο Politico πως ο υπουργός Μπέσεντ είχε παραγωγική συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών. Η κ. Μπράουν πρόσθεσε επίσης ότι, ο Μπέσεντ «του κατέστησε σαφές ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και πως θέλουμε να δούμε ειρηνική έκβαση», πρόσθεσε.
Επίσης, η Μπράουν διευκρίνισε πως η απόφαση για τη συμμετοχή της Ρωσίας ελήφθη από τον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας «Ακολουθούμε το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου».
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν «το σχέδιο του Τραμπ για την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση, λέγοντας «Μας αρέσει να τα πηγαίνουμε καλά με όλους. Ενας από τους λόγους που είμαι τόσο επιτυχημένος είναι ότι τα πηγαίνω καλά με όλους».
Κατά τη συνάντησή του με τον Σιλουάνοφ, ο Μπέσεντ κατέστησε σαφές πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προσφέρουν οικονομική ανακούφιση στη Ρωσία έως ότου τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το περιεχόμενο της συνάντησης.
Όταν ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να συζητήσει τομείς κοινού ενδιαφέροντος στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει δράση, ο υπουργός Μπέσεντ τον διέκοψε και είπε ότι τίποτα δεν είναι εφικτό έως ότου τελειώσει ο πόλεμος, σύμφωνα με την ίδια πηγή που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της.
Επεισόδιο με την ομαδική φωτογραφία
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε καταστήσει σαφές πως «δεν θα πόζαρε για ομαδική φωτογραφία με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών», επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχη φωτογραφία με τη συμμετοχή Ρώσου αξιωματούχου.
Ο Κλίνγκμπαϊλ ανέφερε επίσης ότι είχε συντονίσει τη στάση του με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι: «Η ενιαία στάση των Ευρωπαίων είχε τελικά ως αποτέλεσμα η ομαδική φωτογραφία να πραγματοποιηθεί χωρίς τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών και χωρίς τη ρωσική αντιπροσωπεία».
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το επεισόδιο με την ομαδική φωτογραφία. Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία, στην οποία δεν περιλαμβανόταν ο Ρώσος αξιωματούχος.
Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ασεβιλ, ο Κλίνγκμπαϊλ δήλωσε πως αξιοποίησε την ευκαιρία για να «πει κατά πρόσωπο στον Ρώσο υπουργό Οικονομικών» ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν από το Νιου Χάμσαϊρ, κορυφαία Δημοκρατική στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, επέκρινε με δριμύτητα την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τη Ρωσία.
H Σαχίν σε δήλωσή της επισημαίνει ότι: «Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να ασκήσει πίεση στον Πούτιν και στους συνεργάτες του, όχι να τους προσφέρει βήμα».
Παράλληλα, κάλεσε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να εξετάσει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γερουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Ρωσίας
Η συμμετοχή της Ρωσίας σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν τέτοιες διεθνείς συναντήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Στην περίοδο της διακυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ενώσει τη φωνή τους με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, διαμαρτυρόμενοι δημοσίως για τη συμμετοχή της Μόσχας σε διεθνή οικονομικά φόρα.
Υπενθυμίζεται ότι η τότε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ήταν μεταξύ των Δυτικών αξιωματούχων που αποχώρησαν από συνεδρίαση της G20 το 2022, όταν έλαβε τον λόγο Ρώσος αξιωματούχος.
Με πληροφορίες από Politico
Comments are closed.