- Advertisement -

Έκλεψαν τον Θησαυρό της Βιγιένα σε μόλις τέσσερα λεπτά – «Ο κόσμος κλαίει στους δρόμους»

Έκλεψαν τον Θησαυρό της Βιγιένα σε μόλις τέσσερα λεπτά – «Ο κόσμος κλαίει στους δρόμους»
5

- Advertisement -

Τα ξημερώματα, μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά, άγνωστοι κατάφεραν να παραβιάσουν τα συστήματα ασφαλείας του Μουσείου της Βιγιένα (MUVI) και να κλέψουν μέρος του σημαντικότερου εκθέματός του: του περίφημου Θησαυρού της Βιγιένα, ενός συνόλου αντικειμένων από χρυσό, ασήμι, σίδηρο και κεχριμπάρι που χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού.

Παράλληλα, αφαίρεσαν τρία στέμματα της Παναγίας και του Θείου Βρέφους που φυλάσσονταν επίσης στο μουσείο. «Ο κόσμος περπατά στους δρόμους κλαίγοντας».  Η πόλη Βιγιένα, στο Αλικάντε, με περίπου 34.700 κατοίκους, έχει υποστεί ένα τρομερό πλήγμα, σύμφωνα με δημοτικές πηγές που μίλησαν στην EL PAÍS.

Η Τοπική Αστυνομία και η Guardia Civil ερευνούν την υπόθεση, με τις πρώτες ενδείξεις να παραπέμπουν σε μια συντονισμένη και προσχεδιασμένη επιχείρηση από επαγγελματίες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η ληστεία ξεκίνησε με έναν αντιπερισπασμό. «Στις 5:16 τα ξημερώματα», αναφέρουν οι δημοτικές αρχές, «ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός στο αθλητικό κέντρο», το οποίο βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης του Αλικάντε, στο βορειοανατολικό άκρο της επαρχίας, κοντά στα σύνορα με τη Μούρθια, το Αλμπαθέτε και τη Βαλένθια.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατευθύνθηκαν προς το σημείο και μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα, περίπου στις 5:20, ενεργοποιήθηκαν οι συναγερμοί του MUVI. «Στις 5:24, όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, το μουσείο ήταν ήδη άδειο από τους δράστες».

Οι ληστές επιχείρησαν αρχικά να εισέλθουν από την κεντρική είσοδο, χωρίς να τα καταφέρουν. «Στη συνέχεια μπήκαν από τα παράθυρα στη μία πλευρά του κτιρίου», τα οποία διέθεταν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας και θωράκισης. Σύμφωνα με τις πηγές, ο τρόπος δράσης δείχνει ξεκάθαρα ότι «δεν επρόκειτο για ερασιτέχνες».

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος της Βιγιένα, Φουλχένσιο Θερντάν, επιβεβαίωσε ότι οι δράστες «έκλεψαν μεγάλο μέρος του Θησαυρού» και συγκεκριμένα όλο τον χρυσό. «Άφησαν μόνο τα ασημένια αγγεία, ένα βραχιόλι και ορισμένα τμήματα από το σκήπτρο του ηγεμόνα» της Εποχής του Χαλκού.

Οι ληστές πήραν επίσης «τρία από τα τέσσερα στέμματα της Παναγίας και του Θείου Βρέφους», κατασκευασμένα από χρυσό και ασήμι. «Άφησαν μόνο ένα, το οποίο πιθανότατα τους έπεσε μέσα στη βιασύνη τους», καθώς εντοπίστηκε στη μέση ενός διαδρόμου.

► Η πόλη που φιλοξενεί έναν «εξωγήινο θησαυρό» 3.000 ετών

Αντίθετα, το λεγόμενο Tesorillo, ένα σύνολο 35 χρυσών αντικειμένων της ίδιας περιόδου που εκτίθεται επίσης στο MUVI, «παρέμεινε άθικτο».

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι ολόκληρη η πόλη είναι «συντετριμμένη» και ο ίδιος «τρέμει». «Μας έχουν διαλύσει. Είναι κομμάτι της κληρονομιάς μας, του πλούτου μας. Ο Θησαυρός είναι η υπερηφάνεια της πόλης μας», είπε.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ακόμη ότι το μουσείο «διέθετε όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας» που προβλέπονται για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Διευκρίνισε επίσης ότι, αν και στο παρελθόν είχε εκτεθεί αντίγραφο του αρχαιολογικού συνόλου, τη συγκεκριμένη περίοδο στη βιτρίνα βρισκόταν ο αυθεντικός Θησαυρός.

πόλη
Η πόλη Βιγιένα – Shutterstock

Η αξία του έχει αποτιμηθεί στα 1,7 εκατ. ευρώ, με βάση αποκλειστικά την αξία του χρυσού ως μέταλλο. Η αξία αυτή θα μπορούσε να εκτοξευθεί εάν τα αντικείμενα διακινούνταν στη μαύρη αγορά.

Μαζί με τον δήμαρχο εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στο Αλικάντε, Μανουέλ Πινέδα, ο οποίος χαρακτήρισε την κλοπή «τεράστια ζημιά για την πολιτιστική κληρονομιά», ακόμη και σε «διεθνές» επίπεδο.

Όπως ανέφερε, οι κάμερες ασφαλείας που είναι εγκατεστημένες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του MUVI έχουν καταγράψει την άφιξη «αρκετών ατόμων» με «δύο οχήματα».

Ο συνταγματάρχης Φρανθίσκο Πογιάτο, επικεφαλής της Guardia Civil στο Αλικάντε, υπογράμμισε ότι «δεν έχει εξαχθεί ακόμη κανένα συμπέρασμα και εξετάζονται διάφορα σενάρια», μεταξύ των οποίων και εκείνο μιας προσχεδιασμένης ληστείας από εξειδικευμένη εγκληματική ομάδα. Η ταχύτητα της κλοπής αποτελεί μία από τις βασικότερες ενδείξεις που ενισχύουν αυτή την εκδοχή.

Χρονολογούνται από το 1250 π.Χ

Ο Θησαυρός της Βιγιένα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σύνολα μεταλλοτεχνίας της Εποχής του Χαλκού στην Ιβηρική Χερσόνησο. Αποτελείται από 59 αντικείμενα που χρονολογούνται περίπου στο 1250 π.Χ., τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία το 1963 από τον οικοδόμο Πάκο Γκαρθία Αρνέδο. Στο μουσείο παρουσιάζονταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που αναπαριστούσε το σκοτάδι μιας προϊστορικής σπηλιάς.

Η ανακάλυψή τους είχε προκαλέσει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς ο Θησαυρός δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με κανέναν από τους αρχαιολογικούς χώρους της γύρω περιοχής, με μοναδική εξαίρεση το λεγόμενο Tesorillo de Cabezo Redondo, ένα σύνολο 35 αντικειμένων που βρέθηκε επίσης το 1963 στη Βιγιένα και περιλαμβάνει ορισμένα παρόμοια χρυσά ευρήματα.

Φιάλες, κύπελλα και διακοσμητικά κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα —ακόμη και από σίδηρο, ένα υλικό που εκείνη την εποχή βρισκόταν ακόμη στα πρώτα στάδια της χρήσης του— είχαν βρεθεί θαμμένα μέσα σε ένα πήλινο αγγείο.

Το αγγείο αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφή που διηύθυνε ο αρχαιολόγος Χοσέ Μαρία Σολέρ, μετά την ενημέρωση για το πρώτο αντικείμενο που είχε εντοπίσει ο Γκαρθία Αρνέδο. Πρόκειται για το σημαντικότερο σύνολο χρυσής μεταλλοτεχνίας στην Ισπανία και το δεύτερο σημαντικότερο στην Ευρώπη.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα του ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CSIC) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σίδηρος που χρησιμοποιήθηκε σε δύο αντικείμενα του Θησαυρού -ένα βραχιόλι και ένα κούμπωμα- προέρχεται από μετεωρίτη.

Η ληστεία έχει αφήσει σε «κατάσταση σοκ» την αρχαιολογική κοινότητα, σύμφωνα με τον Μανουέλ Ολθίνα, τεχνικό διευθυντή του Αρχαιολογικού  Μουσείου του Αλικάντε (MARQ). «Ο Θησαυρός αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχαιολογικά σύνολα παγκοσμίως», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «τεράστια ιστορική, πολιτιστική και καλλιτεχνική αξία».

Κατά τον Ολθίνα, τα αντικείμενα που εκλάπησαν «αντανακλούν την ταυτότητα ενός λαού και μας εξηγούν με απόλυτη σαφήνεια μια συγκεκριμένη στιγμή της ιστορίας».

Στην προκειμένη περίπτωση, αποτυπώνουν «τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια μιας ελίτ» που κατοικούσε στο Cabezo Redondo της Βιγιένα και η οποία, κάποια στιγμή που αισθάνθηκε ότι απειλείται, έκρυψε τα πολύτιμα αντικείμενά της.

Η τρίτη παρόμοια ληστεία μέσα σε τέσσερις μήνες

Η επίθεση στο μουσείο της Βιγιένα είναι η τρίτη ληστεία με παρόμοια χαρακτηριστικά που σημειώνεται στην Ισπανία μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.

Στις 25 Απριλίου, από το Επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο του Μπανταχόθ εκλάπησαν 144 από τα 149 χρυσά νομίσματα —δουβλόνια που είχαν κοπεί κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρόλου Α΄ και του Φερδινάνδου ΣΤ΄— που αποτελούσαν τον λεγόμενο Θησαυρό της Villanueva de la Serena.

The post Έκλεψαν τον Θησαυρό της Βιγιένα σε μόλις τέσσερα λεπτά – «Ο κόσμος κλαίει στους δρόμους» appeared first on trikalaidees.gr | Τρίκαλα ΙΔΕΕΣ.

- Post Down -

Comments are closed.