- Advertisement -

Ούτε μία αντιπυρική ζώνη δεν υπήρχε στη Δυτική Αττική, στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων ημερών, η οποία κατέκαψε περίπου 150.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
Η εντυπωσιακή αυτή αναφορά υπάρχει στο εμπιστευτικό σχέδιο της Πυροσβεστικής για τη δασοπυρόσβεση το φετινό καλοκαίρι, το οποίο αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ». Στο εν λόγω σχέδιο, μάλιστα, επισημαίνεται ότι το μοναδικό σημείο ανάσχεσης της πύρινης λαίλαπας θεωρείται ο… υπόγειος αγωγός φυσικού αερίου για τον οποίο πιθανολογείται ότι ίσως έχει σημεία υπέργειου καθαρισμού από χόρτα! Αντιθέτως, σε άλλες περιοχές της Αττικής προσδιορίζεται ότι υπάρχουν δεκάδες αντιπυρικές ζώνες.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορηματική καταγραφή της Πυροσβεστικής περί πλήρους ανυπαρξίας αντιπυρικών ζωνών στη Δυτική Αττική ουσιαστικά «διαψεύδει» υπηρεσιακούς παράγοντες που δήλωσαν προ ολίγων ημερών ότι είχαν γίνει τέτοιου είδους «ζώνες» κόστους 20 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AntiNERO.
Ακόμη στην ίδια περιοχή που αντιμετώπισε τον πύρινο όλεθρο επισημαίνεται ότι υπάρχουν δύο δεξαμενές για την τροφοδοσία των οχημάτων της Πυροσβεστικής, οι οποίες είναι σπασμένες, έχουν τρύπες και χαλασμένες βάνες.
Επιπλέον, στο εν λόγω σχέδιο προσδιορίζεται η περιοχή του Πόρτο Γερμενού-Ψάθας, που τελικώς κατακάηκε ως «υψηλού κινδύνου», ενώ επισημαινόταν ότι είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προς ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών με βάση τον νόμο 4277 του 2014 που ποτέ δεν εφαρμόσθηκε. Επίσης ήταν από τις αιτίες της πλήρους εγκατάλειψης του δάσους, που σχετίζεται και με τη γιγάντωση της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς. Στην έκθεση ακόμη επισημαίνεται ότι την τελευταία 10ετία είχαν σημειωθεί στην περιοχή περίπου 230 πυρκαγιές, χωρίς όμως μεγάλες καταστροφές.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φωτιά που είχε σημειωθεί στην περιοχή του Κιθαιρώνα, κοντά στο Πόρτο Γερμενό, ήταν από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου που κατέκαψε περίπου 31.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Χωρίς η φωτιά αυτή που είχε ξεκινήσει από την περιοχή Λιβαδόστρας στις δυτικές απολήξεις του Κιθαιρώνα να εισέλθει στον οικισμό ή και σε άλλες σχετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές. Με ευτύχημα τότε ότι οι άνεμοι ωθούσαν το πύρινο μέτωπο προς τη θάλασσα.
580 σελίδες επιχειρησιακό σχέδιο
Το εν λόγω σχέδιο που παρουσιάζει η εφημερίδα μας, με τίτλο «Επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών έτους 2026» της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2026 και αριθμεί 580 σελίδες.
Ουσιαστικά προσδιορίζει όλες τις κινήσεις των επίγειων κι εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, τις περιπολίες, τα πυροφυλάκια, τα σημεία υδροληψίας κι όλο το δίκτυο εθελοντών, των μηχανισμών πολιτικής προστασίας κ.λπ. Επιπλέον ορίζονται οι «οικισμοί ή περιοχές υψηλής τρωτότητας ή και αυθαίρετης δόμησης στη ζώνη μείξης δάσους-οικισμού».
Κι ανάμεσα σε αυτούς (υπάρχουν αναφορές μέχρι και για μικρά δάση μέχρι και στην Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου) είναι οι περιοχές Φίχθι, Πόρτο Γερμενό, Ψάθα, Αλεποχώρι, Αγιος Νεκτάριος Βιλίων που τελικά ήταν το κέντρο της μεγάλης πύρινης καταστροφής.
Σε σχέση με τις αναφορές του επιχειρησιακού σχεδίου της Πυροσβεστικής ότι η δασική ζώνη που αποτεφρώθηκε ήταν προς ένταξη σε ειδικό σύστημα προστασίας επισημαίνεται ότι η περιοχή Αλεποχωρίου, Ψάθας, Πόρτο Γερμενού ήταν καταχωρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ). Με τον νόμο του 2014 προσδιορίσθηκε ως τοπίο προς ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών του ν. 3937/2011, με προτεινόμενο χαρακτηρισμό «Περιφερειακό Πάρκο».
Ετσι προβλέπονταν η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ο καθορισμός ζωνών προστασίας και χρήσεων γης που δεν έγιναν ποτέ. Υπήρχαν αντιδράσεις και δεν εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που να χαρακτηρίζει το Αλεποχώρι-Ψάθα-Πόρτο Γερμενό ως Περιφερειακό Πάρκο και δεν υπήρξε καμιά επέμβαση στην εν λόγω δασική ζώνη.
Στο σχέδιο της Πυροσβεστικής αναφέρονται οι αντιπυρικές ζώνες σε όλη την Αττική (σ.σ. στην Ανατολική Αττική προσδιορίζονται 25 για τις οποίες υπογραμμίζεται ότι χρειάζονται συντήρηση). Ομως η Δυτική Αττική είναι η μοναδική περιοχή για την οποία σημειώνεται ότι «δεν έχουν αναφερθεί αντιπυρικές ζώνες σε όλο το δασικό και ορεινό περιβάλλον των υπηρεσιών αρμοδιότητας ΔΙΠΥ Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ζώνη ανάσχεσης, η ζώνη υπόγειας διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου η οποία διέρχεται από τον ορεινό όγκο των περιοχών Μάνδρας – Μεγάρων, εφόσον είναι αποψιλωμένη και πλήρως καθαρισμένη. Χρήζει η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στον τομέα ευθύνης της ΔΙΠΥ Δυτικής Αττικής». Κάτι ωστόσο που δεν έγινε ποτέ και τώρα πλέον είναι ίσως αργά…
Comments are closed.