- Advertisement -

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συγκλονιστικές εικόνες ζώων που επιβίωσαν της πύρινης λαίλαπας – «Μάχη» εθελοντών να τα σώσουν

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Συγκλονιστικές εικόνες ζώων που επιβίωσαν της πύρινης λαίλαπας – «Μάχη» εθελοντών να τα σώσουν
3

- Advertisement -

Πίσω από τις εικόνες της καταστροφής που άφησε η μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ρέθυμνο, συνεχίζεται μια λιγότερο ορατή αλλά εξίσου δύσκολη μάχη: αυτή για τη διάσωση των ζώων που επέζησαν από τις φλόγες.

Με εγκαύματα, αφυδατωμένα και εξαντλημένα, δεκάδες ζώα περιφέρονται στις καμένες εκτάσεις, αναζητώντας τροφή, νερό και φροντίδα.

Χάρη στην ευαισθησία πυροσβεστών, εθελοντών και μιας εθελόντριας κτηνιάτρου από το Ηράκλειο, ένα σοβαρά τραυματισμένο πρόβατο που εντοπίστηκε στα ορεινά της Πρέβελης δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες.

Το ζώο μεταφέρθηκε με όχημα 4×4 στη γέφυρα της Πρέβελης, όπου του παρασχέθηκε κτηνιατρική περίθαλψη.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εθελοντές, δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος φιλοξενίας ώστε να συνεχίσει τη θεραπεία και την ανάρρωσή του.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως επισημαίνουν, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί σταθμός συγκέντρωσης και περίθαλψης πυρόπληκτων ζώων από τους αρμόδιους δήμους.

Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα ζώα παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ οι εθελοντές αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς για να εντοπίζουν νέα περιστατικά.

Την ίδια ώρα, πολίτες και εθελοντικές ομάδες συνεχίζουν με δικά τους μέσα να αφήνουν νερό και τροφή σε διάφορα σημεία της καμένης γης.

Προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά όσα ζώα κατάφεραν να επιβιώσουν, σε μια προσπάθεια που αναδεικνύει τη δύναμη της αλληλεγγύης.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη καλύτερου συντονισμού και οργανωμένης μέριμνας για τα ζώα που δοκιμάζονται μετά από μια τόσο καταστροφική πυρκαγιά.

Συγκλονιστική είναι η ανάρτηση της δημοσιογράφου και προέδρου της Φιλοζωικής Ομάδας «Σείριος», Έλλης Κοκάλη, η οποία αναφέρει:

«Ένας άνισος αγώνας με την ανοργανωσιά, την αδιαφορία για πλάσματα που βασανίζονται από τις συνέπειές της φωτιάς και την παράλειψη καθήκοντος στην καμένη γη στο νότιο Ρέθυμνο.

Στις φωτογραφίες – βιντεο,  κλιμάκιο με εθελόντρια κτηνίατρο από το Ηράκλειο και εθελοντές από Ηράκλειο και Χανιά, περιθάλπουν ένα από τα αμέτρητα ζώα με εγκαύματα που κυκλοφορούν στις καμένες περιοχές.

Ένα πρόβατο που βρήκαν πυροσβέστες στα ορεινά της Πρέβελης, νοιάστηκαν γι αυτό και αναζήτησαν βοήθεια με τη συμβολή της Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου γνωρίζοντας πως στην περιοχή κινείται κτηνίατρος.

Το ζωάκι μεταφέρθηκε με 4Χ4 από τον Ευάγγελο Καραμουζη από τους Εθελοντες Αγριας Ζωής Ρεθυμνου, στη γέφυρα της Πρέβελης όπου δέχτηκε την απαραίτητη φροντίδα από κτηνίατρο.  Ωστόσο το πρόβατο που χρειάζεται φροντίδα για να αναρρώσει παραμένει ουσιαστικά αβοήθητο αφού δεν υπάρχει πουθενά χώρος να φιλοξενηθεί. Αυτό συμβαίνει σε κάθε περιπτωση ζώου σε ανάγκη στην περιοχή

Παρά τις προσπάθειες εθελοντών κανένας από τους πληγέντες δήμους δεν ανταποκρίθηκε στην ανάγκη καθορισμού σταθμού συγκέντρωσης/περίθαλψης πληγέντων ζώων, με συνέπειά τα ζώα που δέχονται πρώτες βοήθειες στη συνέχεια να παραμένουν αβοήθητα στα σημεία όπου εντοπίστηκαν και οι διασώστες να μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή για να εντοπίσουν/περιθάλψουν ζώα.

Στην περιοχή βρίσκονται πολίτες και μεμονωμένοι εθελοντές / εθελόντριες που τοποθετούν νερό και τροφή σε διάφορα σημεία στην καμένη γη».

- Post Down -

Comments are closed.